Et Eesti raiespordi hooaeg algab Tartus, selles pole midagi uut. Täiesti vastupidi: nii on olnud juba ligi 30 pikka aastat. Aga et avapauk antakse otse Taaralinna südames, on esmakordne.

Tartu Kaubamaja esisel platsil mõõdeti võimeid viimati kuue aasta eest, kui Eesti võõrustas juunioride Euroopa meistrivõistlusi. Seekordse Tartu Karikas 2021 jõuproovi teiseks päevaks tulevad raiesportlased taas kesklinnas vahetult rahva silme ette.

Laupäeval peetakse kesklinnas koguni neli ala: saeketivahetus, järkamine, täpsussaagimine ja laasimine. Võistluse vaatamise vahepalaks avaneb huvilistel võimalus uudistada uut aia- ja metsatehnikat ning oma teadmised ja oskused publikumängudes proovile panna.

Maailmameister, Miss Loodus ja teised trooninõudlejad

Olude sunnil ligi aastase võistluspausi pidanud Eesti paremik on kohal täies koosseisus. Ühtekokku asub starti 24 sportlast ning paremad selgitatakse kolmes võistlusklassis.

Ehk suurima soosikuna saab välja tuua kuuekordse Eesti meistri, paljudel MMidel osalenud ning ka meeskondlikuks maailmameistriks kroonitud Taavi Ehrpaisi. Juba viiendat põlve metsamehe suurim trumpkaart on oskuste kõrval kahtlemata pikaajaline kogemus ja vilumus.

Talle soovivad teiste hulgas kahtlemata konkurentsi pakkuda Läänemaa Metsaühistu metsameister Jarro Mihkelson, Luua Metsanduskooli õpetaja Sulev Tooming ning Jõgeva Päästekomando meeskonnavanem ja arborist Raino Kivi. Juunioride klassis astub üles valitsev U24 vanuseklassi Euroopa meister Henri Tokman.

Protokollis on ka kaks naist, kel mõlemal vaid paari-kolme raiesporti harrastatud aastaga kirjas juba mitmed Eesti rekordid ja saavutused. Kertu Evert tuli mullu Eesti meistriks, Karina Riive aga pole teinud saladust eesmärgist tõusta maailmameistriks. Enne „metsa poole minekut“ jõudis Riive pähe saada Miss Loodus krooni. Tema kasvamisest raiesportlaseks ja ala võludest annab nii sõnas, pildis kui videos ülevaate väga menukaks kasvanud Instagrami konto.

Enam kui pool sajandit raievõistlusi

Eesti on raievõistlusi korraldatud alates 1970. aastast – ehk juba üle poole sajandi! Muide, sama kaua on peetud ka maailmameistrivõistlusi. Ala reeglid ja tehnikad on aja jooksul küll tuntavalt muutunud, ent võistluste põhimõte jäänud samaks: selgitada parimate kutseoskustega metsamehed ja -naised.

Sestap tulenevadki kõik alad otseselt saega metsatöödel tehtavast – võimalikult täpne puu langetamine, kiire ja kvaliteetne laasimine, täpne ja ratsionaalne tüvede järkamine ning saeketi vahetamine.

Eesti raievõistlusi korraldatab Eesti Metsaselts koostöös RMK ja Luua Metsanduskooliga, võistlusi aitab rahastada Keskkonnainvesteeringute Keskus. Luua Metsanduskool tagab, et kasutusel on PEFC-sertifitseeritud puit ning et tehnoparki haldavad üksnes õppinud saemehed ja -naised. Kohtunikutööd teevad endised võistlejad, nemadki Luua Metsanduskooli õpetajad ja õpilased.

Täpsema info Eesti raiespordi ja Tartu Karikas 2021 võistluse kohta leiad SIIT.