Alates hetkest, kui seda jalgpallis mõned aastad tagasi kasutama hakati, on videokohtuniku süsteem ehk VAR (video assistent referee) olnud fännide tuliste arutelude keskmes üle terve maailma. Paljud on selle uuendusega rahul, kuna arvavad, et see vähendab oluliselt kohtunikupoolsete eksimuste hulka, samal ajal kui teine osa fänne on selle vastu, kuna arvavad, et see muudab totaalselt traditsioonilist mängu. Puudustena märgitakse ära mängu kestuse pikenemist, samuti kritiseeritakse protsessi, väites, et see pole piisavalt läbipaistev. Antud kontekstis ei huvita meid niivõrd see, kuidas VAR jalgpallimaailma mõjutab, tahame arutleda selle üle, kas VAR-süsteem peaks ka saalijalgpallis realiseeruma?

VAR süsteemi arutelud saalijalgpalliga seonduvalt on olnud alguses võrdlemisi tagasihoidlikud, keegi ei kutsunud üles jalgpallist kohe eeskuju võtma, ning see oli seotud ka vaid üksnes saalijalgpalli tippvõistlustega. Ent VAR-süsteemi saalijalgpalli sisseviimise teema võtab tuure üles, eriti pärast seda, kui FIFA otsustas esmakordselt videokohtunikku maailmameistrivõistlustel kasutada. Ilmselge, et VAR on siiski veel uus tehnoloogia, mis on oma arengufaasis, ning vaatamata sellele, et selle kasutamine muutub aina laialdasemaks, peab VAR siiski veel jalgpallis kanda kinnitama, enne kui suudab „üle minna“ teise spordialasse, nagu seda on saalijalgpall.

Niisiis, et videokohtuniku süsteemi saalijalgpalli sisseviimise diskussioon oleks lihtsam, vaatame üle selle stsenaariumi plussid ja miinused. Iga uuendus võetakse alguses väga keeruliselt vastu, iseäranis selle spordiala traditsiooniliste väärtuste hindajate poolt. Ent samal ajal hakkavad paljud rääkima sellest, et ei ole õige ignoreerida tehnoloogilist protsessi, mis muudab saalijalgpalli samal viisil, nagu tehnoloogiad on meie igapäevaelu muutnud, võimaldades meie lemmikspordialal uute arenevate spordialade kõrval populaarsust säilitada. Ja kas me saamegi väita, et jalgpalli või saalijalgpalli asutajad oleksid olnud sedalaadi tehnoloogia kasutamise vastu mängus, kui neil oleks see olnud? Vastust sellele küsimusele me enam teada ei saa.

Plussid

  • Võrreldes jalgpalliga on saalijalgpallil palju parem alusbaas videokohtuniku realiseerimiseks. See spordiala on juba tuttav aja peatamise mehhanismiga palli mängust välja minemise ajal. See on hoopis vastupidine nähtus võrreldes katkematu taimeriga jalgpallimängus, kus episoodi läbivaatamiseks kuluvad pausid võivad esile kutsuda tavatult pikaajalisi viivitusi ja häirida ühe või mõlema meeskonna mängurütmi. Ehkki pikaajalised viivitused võivad potentsiaalselt omada samasugust destruktiivset faktorit ka saalijalgpallis, on mängijad juba harjunud pausidega, mida jalgpallis ei ole.
  • Nüüd kõige ilmselgem pluss. VAR suudaks kõrvaldada suurel hulgal kohtunikupoolseid olulisi eksimusi, olgu nendeks löödud väravad, vead või kaheminutilised mängust eemaldamised. Saalijalgpall on väga dünaamiline ja efektiivne spordiala, milles mängu käik areneb äärmiselt kiiresti ning kohtunik peab olema täielikult keskendunud kogu mängu vältel, kuna mäng võib loetud sekunditega pea peale pöörduda. VAR oleks abiks selliste oluliste vigade vältimisel, mis võivad mängu käiku muuta. See vähendaks samuti vaidluste hulka pärast mängu, et fännid ja mängijad saaksid keskenduda mängule endale, mitte kõiges kohtunikke süüdistada.
  • VAR soodustab ka kohtunike professionaalset arengut meie spordis. Mängijate üldise kvaliteedi kasvule peab järgnema ka kohtunike arbiitrioskuste areng. Kohtunike professionaalne väljaõpe, mis võiks kaasneda VARi sisseviimisega, on saalijalgpalli kui spordiala jaoks potentsiaalselt väga kasulik.


Miinused

  • Kahjuks esimene puudus, mis pähe tuleb, on vahendite puudumine kallihinnaliste seadmete jaoks. VAR on endiselt väga kallis tehnoloogia, vähemalt selle praegusel kujul oma liigadesse sisseviimine võtab saalijalgpalli/jalgpalli liitude jaoks ära tohutu osa nende eelarvest, ja selline uuendus pole enamiku liitude jaoks võimalik. Kui vaatame videokohtunikku jalgpallis, siis näeme, et arbiitrite meeskond väljakul on saanud täiendust uute liikmete näol VAR-ruumis. Lisaks sellele peab iga meeskond liigas investeerima oma vahendeid tehnoloogiatesse, mis teevad videokohtuniku võimalikuks, näiteks kodustel areenidel kõrge teravusega kaamerate paigaldamine. Kahjuks on selles suhtes VAR veel globaalsest realiseerimisest saalijalgpalli puhul väga kaugel.
  • VAR peab parandama oma subjektiivseid lahendusi. Oleme jalgpallis palju kordi näinud, et arbiitrid VAR-ruumist on otsustanud konkreetses episoodis mitte tegutseda, isegi kui kordus on selgelt näidanud, et nad oleksid pidanud seda tegema. Kooskõlastatud tegevuses reeglite rakendamisel vajakajäämiste likvideerimiseni on veel pikk tee käia, ja mõnda aega oli see videokohtuniku vastaste peamiseks argumendiks. Praegused negatiivsed näited jalgpallist ei anna meile mingeid garantiisid, et saalijalgpallis saab olukord parem olema.
  • Kogu protsessi läbipaistvus – see on veel üks küsimus. Mõnede spordialade puhul, kus kasutatakse mistahes videotuge (näiteks ameerika jalgpallis), esitatakse fännidele staadionil või ülekande ajal vastuvõetud otsuse audiosalvestust. Jalgpallis jääb kogu suhtlus peakohtuniku ja tema meeskonna vahel VAR-ruumis saladuseks.


Nagu juba plusside all märgitud, tagab VAR vähem vaidlusi kohtunike otsuste ümber. Samal ajal kui mängijate ja treenerite staabi jaoks on see faktor positiivne, kuna lubab neil mängule endale keskenduda, just vaidlused hoiavad arutelusid mängude ümber ja hoiavad üleval ka fännide huvi. Mõned vaidlused võivad provotseerida konkurentsi, mis võib kujuneda järgnevatel aastatel fännidele suureks magnetiks. Nagu paljud fännid märgivad, ei mõju vaidlused mängu tajumisele alati halvasti.

VAR saalijalgpallis on intrigeeriv idee, mis võib tuua mängu uusi ja haaravaid innovatsioone. Globaalseks rakendamiseks peab videotehnoloogiate sisseviimine saalijalgpalli ületama takistused, mis on seotud vahendite puudumisega, millega meie spordiala reeglina kokku puutub. Videokohtunikku kasutatakse saalijalgpallis peamiselt ehk parimas ja enim arenenud maailma liigas – Hispaanias. Ja isegi seal kasutatakse seda vaid erijuhtudel. VARi ülemaailmne kasutamine saalijalgpallis on ikka veel kaugel tulevikus, kuna teised liigad ei suuda ikka veel konkureerida korralduslike standarditega, mis on kehtestatud hispaania saalijalgpalli ametivõimude poolt. Ent FIFA on loonud olulise pretsedendi seoses VARi kasutamisega saalijalgpalli maailmameistrivõistluste ajal. See võib saada uueks standardiks sarnaste rahvusvahelise taseme võistluste jaoks sellistel turniiridel nagu Euroopa saalijalgpalli meistrivõistlused või Meistrite liiga.

Jaga
Kommentaarid