Mängu eel oli küsimärke mõlema koondise kohal

Rääkides enne mängu meeskondadest, siis oli kõigile teada millise ootamatu ja keerulise olukorra oli üle elanud Taani koondis. Nende mängu silmas pidades oli õhus palju küsimus - kes hakkab asendama Christian Erikseni, millisesse rolli see mängija paigutatakse ja millise taktikaga Belgia vastu mängima minnakse? Viimases Rahvuste liiga tsüklis kuuluti ühte alagruppi ja vastastena olid meeskonnad tuttavad. Belgia suutis toona võita mõlemad omavahelised kohtumised (2:0 ja 4:2) ja seetõttu võis ka eeldada, et Belgia on mängu favoriit. Samal ajal muutis Erikseniga juhtunu ja kaotus Soomele Taani kõikide jaoks ettearvamatuks ning keeruline oli ennustada, kuidas see kõik mängu muuta võib. Vaadates puhtalt statistikat, siis oli Eriksen seni olulise rolli kandja ning Taani mäng sõltus tugevasti just temast. Belgia puhul räägiti enne kohtumist palju sellest, kas ja kui palju sekkub mängu Kevin De Bruyne. Kuigi Venemaa üle saadi resultatiivne ja näiliselt veenev võit, siis oli näha, et Belgia tundis temast puudust.

Taani unelmate algus ja dominantne avapoolaeg

Mängu alguses üllatas Taani paljusid jalgpallisõpru üle maailma ja samuti Belgiat. Kohtumist alustati, hea energia, hingestatuse ja kirega. Belgia käigud pandi julge pressinguga nende enda väljakupoolel kinni. Tänu sellele said nad läbi 99. sekundi värava premeeritud ja mängule tehti unelmate algus. Terve esimese poolaja suutis Taani tegelikult mängu kulgu ja tempot kontrollida. Pärast juhtvärava löömist jätkati samasuguse tempoga ja usun, et sellega võideti paljude fännide südamed. Taani mängu iseloomustas esimesel poolajal julge ja kõrge kvaliteediga pressing, kus Belgia osavate mängijate vastu saadi 1 vs. 1 olukordades suurepäraselt hakkama. Belgia suruti oma väljakupoolele ja selle tõttu olid nad hädas rütmi saavutamisega. Iga kord kui taanlased olid palliga, tekkis ootus, et juhtub midagi põnevat ja loogilist. Nende kasuks rääkis rünnakute kiirus ja otsustavus. Seda toetas ka statistika, mis näitas pealelöökide ja ohtlike võimaluste arvu.

Kindlasti ei saa mainimata jätta avapoolaja kõige südamlikumat hetke, kui 10. minutil peatati mäng ja aplodeeriti Christian Eriksenile. Samuti võis fännide käes näha suurt plakatit, kus oli kirjas „Kogu Taani on Sinuga, Christian!”. See oli südamlik ja liigutav moment ning kõik, kes jalgpallist hoolivad, unustasid hetkeks väljakul olnud vastasseisu ja avaldasid Eriksenile toetust.

Vahetused muutsid mängu iseloomu

Minu jaoks on üllatusväärne, kuidas isegi tippjalgpallis saavad kaks poolaega olla nii erineva näoga. See muutus, mille tõi mängu Kevin De Bruyne, oli hämmastav. Me oleme harjunud nägema, mida suudab De Bruyne teha palliga - filigraansed söödud ja kliiniliselt täpsed löögid. Mitte mingil moel ei saa aga vähem hinnata tema mängu teist poolt. See, kui palju ta teeb tööd ilma pallita ja toetab oma koondisekaaslasi, teeb temast võistkonna liidri. Mäng Taani vastu näitas nii Belgia peatreenerile Roberto Martinezile ja Belgia jalgpalliüldsusele, kui oluline roll tal tegelikult on. Mul on väga suur austus De Bruyne vastu, sest ta näitas, et ta ei ole mitte ainult suurepärane sportlane, vaid ka südamlik ja siiras inimene. See viis, kui tagasihoidlikult ta reageeris juhtvärava löömisele, näitab, et tegemist on erilise inimesega. Lisaks De Bruynele, kinnistasid ka ülejäänud vahetused teisel poolajal Belgia üleolekut. Tänu sellele said nad mängida endale mugavat palli valdavat stiili ja vastaste poolel platseeruvat mängu, mida oleme harjunud nende esituses nägema. Taanlased jäid sellega küll hätta, kuid lõplikult alla nad siiski ei andnud ja neil oli piisavalt südikust, et proovida mängu tagasi tulla. Mingitel hetkedel ei kardetud ka Romelu Lukakut ja Kevin De Bruynet jätta 1 vs. 1 või 2 vs. 2 olukordadesse. Kaugel ei olnud ka viigivärav, kui viimastel minutitel avanes hea võimalus Martin Braithwaite’il ning ühel hetkel jõudis kasti ka Kasper Schmeichel. Vaatamata kaotusseisule, võitles Taani kompromissitult ja andis korraliku lahingu.

Viimase ringi eel on kõik veel lahtine

Kuigi Taani kaotas mängu, ei ole nende jaoks veel kõik kadunud ning viimane voor saab olema otsustav. Nad peavad Venemaa vastu tänasest mängust kaasa võtma esimese poolaja kvaliteedi ja teise poolaja vigade paranduse ning minema võidu peale välja. Viimase kahe mängu tulemused on nende jaoks kindlasti olnud pettumust valmistavad, aga mingitel perioodidel on nad näidanud väga stabiilset ja küpset mängu. Usun, et neil on piisavalt mitmekülgsust, et nad suudavad selle rongi alt välja tulla. Lisaks potentsiaalile aitavad neid kindlasti ka koduseinad. Belgia peab viimase ringi eel kindlasti ka oma mänguvormi parandama. Nende jaoks on kindlasti ka võtmekohaks see, kui hästi suudetakse De Bruyne otsustavateks mängudeks viia 90 minuti vormi. Taani vastu tegi ta kaasa 45 minutit, kuid seda näitab aeg, kui palju ta edaspidi suudab. Vahetusest sekkus mängu ka Axel Witsel ja temal on oluline roll kontrolliva poolkaitsja kohal. Witseli järkjärguline vormi parandamine on samuti oluline ja eesootav mäng Soomega võib anda selleks võimaluse. Kuigi Belgial on tabelis 6 punkti, siis on ka nende jaoks oluline järgmises kohtumises oma mängumasin paremini käima saada. Täna esines esimesel poolajal tõrkeid ja kõik ei töötanud kindlasti veel nii nagu treener oleks soovinud.