Maailma suurimale aerutamismaratonile oli registreerunud 24 riiki, neist kaugeimad külalised Zimbabwest, Venetsueelast, Uus-Meremaalt, Iisraelist, Türgist, Brunei Darussalamist, Austraaliast, Argentiinast ja Ameerika Ühendriikidest.

Laupäeva varahommikul Võrus, Tamula järvel oli stardis 925 paatkonda ligi 2500 aerutajaga. Neist 100 km distantsi läbisid 877 paatkonda, katkestas vaid 5% startinud paatkondadest. Kiireim alus lõpetas maratoni ajaga 8 tundi 8 minutit ja lõpupaat ligi 23 tunniga.

Absoluutarvestuses võtsid kindla üldvõidu Eestis toodetud World of Kayaks (WK) maratonklassi kahesüstal Andres Kaju ja Indrek Kermon. Teise koha saavutas leedukate segapaatkond Arunas Dubauskas ja Ilze Balode kahesüstal ning kolmandana finišeerus nende rahvuskaaslane Jonas Ragauskas ühesüstal. Parima naistepaadi tulemuseks sai seekord lõpuprotokolli kirja üldarvestuses väärikas 4. koht, Linda Tetsmann ja Anette Baum WK kahesüstal. Viimasena finišeerunud lõpupaat, neljakohaline raft, jõudis aga Võrust Peipsi jõe suudmesse alles pühapäeva varahommikul kella 6. paiku.

Võitjapaatkonna aerutaja Andres Kaju: "Kohati 27 kraadises suvekuumuses sõit ei olnud sugugi kerge. Kuigi veetase oli juunikuu kohta väga hea on kevadel madalama temperatuuriga võistelda siiski lihtsam. Meil on muidugi suur rõõm, et saime teisel järjestikusel aastal tuua koos hea aerusõbra Indrekuga maratoni üldvõidu napilt leedukate ees koju Eestisse".

Sport ühendab! Suviselt kuum ilm oli lisaks aerutajatele kohale toonud ka toredad saatemeeskonnad, kes sildadelt ja rannaaladel omadele kaasa elasid. Ülevedudel paadi tassimisega keegi hätta ei jäänud, ikka oli keegi, kes abistava käe külge pani või kaldavilust jahutavat joogivett pakkus. Otse loomulikult olid tagatud kõik vajalikud tervisekaitsemeetmed, seda nii korraldajate poolt kui ka tänu meie inimeste enda teadlikkusele.

Tänavusel Võhandu maratonil osales veesõidukitena lisaks tavapärastele kajakkidele, kanuudele, raftidele, sõudepaatidele ja SUP-laudadele ka vee peal sõitmiseks kohandatud jalgratas ning esmakordselt tekitas elevust uues SKIJAK klassis aeru ja pontoonsuuskadel vee peal kõndiv austerlane Wolfgang Hydmaier. Varem Võhandu Maratoni koos Andres Kajuga alla 8 tunni kahesüstal esikolmikus läbinud ultrasportlane Leivo Sepp seadis endale seekord aga hoopiski väljakutseks enda varem sõidetud aega samal distantsil mööda Võhandu jõekaldaid joostes ületada. "Kes teab, ehk tekib Võhandule uus spordialade lõimumisdistants - ultrajooksmine. Kui varem aerutasin maratonil K2M (Kayak 2 Men) klassis siis nüüd tegin proovi R1M (Runner 1 Men) klassis" naljatles Leivo reipalt peale üsnagi rasket jooksu eilses suvekuumuses. Leivo lõpuaeg 8 tundi 20 minutit jäi 100 kilomeetrisel distantsil siiski aerutajate võiduajale 12 minutit alla.

Järgmine Võhandu maraton toimub 23. aprillil 2022.