Wales – Šveits 1:1

Mängust

Walesi ja Šveitsi mängus nägime ära selle, mis jäi nägemata eelmisel õhtul. Mõlemad meeskonnad olid ettevaatlikud ja lähtusid põhimõttest “parem pool muna, kui tühi koor” ning tuletasid vaatajatele meelde, et tegemist on pika turniiriga ja esimeseks ülesandeks sellel turniiril alagrupist edasipääs.

Mängu alguses oli 15 minuti jooksul tunne, et kohtumise kulgemist dikteerib Wales, kuid ülejäänud esimene poolaeg läks Šveitsi plaanide järele.

Esimese poolaja lõpus ja teise alguses säras seni hoolsalt valvatud Breel Embolo. Kõigepealt jäi Kamerunis sündinud šveitslane ootamatult trahvikastis üks-ühe vastu uelslaste kaitsjaga, kuid veidi liiga Seferovici keha alla läinud sööt tegi Benfica ründaja jaoks realiseerimise keeruliseks. 49. minutil astus Embolo kergelt läbi kahe Walesi koondise kaitsja vahelt – jättes Tottenhami kaitsja Rodoni üllatunult vanduma. Danny Ward tõrjus küll löögi, kuid järgnenud nurgalöögist trahvikasti löödud palli suunas peaga väravasse ikkagi Embolo. Hoolimata asjaolust, et Connor Robertsi kogu tähelepanu oli suunatud tema takistamisele.

Embolo torkas silma ka hilisemas mängufaasis, tema suunas palli suluseisus olnud vahetusmees Gavranovicile VAR-i poolt õiglaselt tühistatud värava olukorras, aga lõpuks jäi ikkagi tunne, et Šveits ei kasutanud ründaja potentsiaali ja võimsust lõpuni ära.

Wales lasti mängu tagasi, kuigi seda poleks olnud vaja teha. Vähemalt teleri eest diivanilt tundus loomulikuna, et Šveits kasutab vasturünnakutel ära vastase tagalas tekkiva ruumi, aga nii ei läinud.

2015. aastal koos Karol Metsaga Norra klubis Viking Stavanger mänginud Kieffer Moore lõi 74. minutil 1:1. Šveitsil õnnestus viigivärava järel initsiatiiv taastada, aga Gavranovic jäi väravast ühe liiga vara astutud sammu kaugusele..

Šveits

Šveitslased mängisid kindla peale, minu jaoks isegi liiga kindla peale. Kusjuures see ei peegeldunud mitte ainult initsiatiivi loovutamises värava löömise järel. Samasse valdkonda paigutaksin 30. minutil juhtunu, kui Fabian Schär kukutas Daniel Jamesi – vältimaks mistahes riske. Ja neli-viis korda äärele toodud palli maandumise audis või isegi kaugel audis – vältimaks lühemaks jääva söödu vaheltlõikamist.

Šveitsi julgemat mängu võis pärssida ka võtmemängijate vähene praktika – Shaqiri ei saanud Liverpoolis eriti väljakule, Rodriguez oli varumees Torinos ja Schär pikalt vigastatud.

Kas Šveits leiab rütmi, saab olema järmiste voorude põhiküsimuseks ja siit võib paista lootuskiir nii Walesi kui ka Türgi jaoks.

Wales

Uelslaste mängu iseloomustas väikesele alale koondatud kaitseblokk, kusjuures just esimesel poolajal lõppes pea iga selle bloki hajutumine ohtliku olukorra eeldusega vastaste jaoks – individuaalne kaitsetöö oli meeskondlikust oluliselt kehvem.

Võimalik ka, et tasemevahe võistkonna sees on suurevõitu – võtame näiteks Bale’i või Jamesi või Aaron Ramsey ja Championshipis Luton Towni varumeheks olnud Joseff Morrelli. Tõsi, viimane neist andis söödu viigiväravale.

Olen kirglik rahvuskultuuride austaja, aga tänane Walesi koondis tekitas minus selle nurga alt pettumuse. Kahtlen ka Bale’i võimekuses seda võistkonda enda järel tassida – liialt ükskõikne on ta oma jalgpallurikarjääri suhtes viimastel aastatel olnud.

Väidan, et viimasest asjaolust sõltuvad ka Walesi meeskonna võimalused sellel tunriiril midagi saavutada.

Järeldused

Kummaline grupp see A-grupp, ütleksin peale I vooru mänge. Fantastilise mängu teinud Itaalia ja kolm küsimärki. Turniiri edenedes võib muidugi tekkida tarvidus oma sõnade söömiseks.

Meeldejäänud momendid:

• Šveitsi madalad nurgalöögid, millest esimese 20. minutil keskkaitsja Schär osavalt väravale suunas;

• Gavranovic oli lähedal esimesest pallipuutest otsustava värava löömisele, aga faktina märgitakse mängu statistikasse tema nime taha üheteistkümne mänguminuti kohta kolm suluseisu jäämist;

• Bale hakkas mängu lõpufaasis käivituma. Järgmises mängus saab olema huvitav näha, kas see on midagi püsivat.