Võistlustrass viis sportlased üle mägede ning vahepeal tõusti ka üle 1000 m merepinnast. Mägistel aladel muutusid ilmastikutingimused aga väga keerulisteks. Osalejaid tabasid rahetormid, jäävihm ja tugev tuul. Reutersi teatel surid kõik ohvrid alajahtumisse.

Hiina riiklik ajaleht People's Daily teatas neljapäeval, et ultrajooksuga seoses karistas Gansu provintslik valitsus 27 ametnikku, kes on lähiajaloo ühe suurima sporditragöödia osas vastutusele võetud. Jingtai ringkonna, kus ultrajooks peeti, juht lasti ametist lahti. Lisaks on võetud veel mitmed korraldajad vastutusele, teiste hulgas ka Jingtai ringkonnas asuva Bayini linnapea.

Keda ja kuidas täpsemalt karistati, pole Reuters välja toonud. Küll aga hõlmasid karistused näiteks avalikke noomitusi ja distsiplinaarhoiatusi.

Mitmed rahvusvahelised väljaanded kirjutavad, et üheks uurimise all olnud ametnikuks oli Jingtao ringkonna Kommunistliku Partei sekretär Li Zuobi, kes leiti 9. juunil surnuna. ESPN-i teatel kahtlustab politsei, et mees hüppas ise oma korteri aknast alla. Kas mehe surm oli otseselt seotud tragöödia järel alustatud uurimisega, pole veel teada.

Gansu valitsus karistas aga postuumselt ka hukkunut Zuobit, vabastades ta ametist. Lisaks vallandati tema asetäitja Zhang Wenling.

Gansu valitsuse uurimise tulemusena leiti, et 22. mai ultrajooksu planeeriti lohakalt ning korraldajad ei suutnud edukalt reageerida kehvadele ilmaoludele. Süüdistuste kohaselt ei suutnud korraldustiim oma protokolle täita ning korraldajad käitusid "liiga ametlikult ja bürokraatlikult".