Tiitlikaitsja ei mahu soosikute tabeli esikolmikusse

Viis aastat tagasi Euroopa meistriks tulnud ja vahepeal ka esimese Euroopa Rahvuste Liiga võitjaks kroonitud Portugal pole koefitsientide alusel isegi kolme kõrgeima asetusega soosiku hulgas. Tiitlikaitsjat (võidukoefitsient 9.00) edestavad maailmameister Prantsusmaa (6.00), Inglismaa (6.50) ja maailma edetabelit alates 2018. aasta septembrist juhtiv Belgia (7.00).

Loomulikult ei tohi väita, et EM-il ongi vaid neli soosikut. Suurvõistlusi pole kolm aastat toimunud, jalgpallielu nagu kogu muu maailmgi pöörati koroona pandeemia tõttu pea peale ning meeskondade valmisolek on paljuski küsimärk. Võib täiesti kindel olla, et kulla seavad eesmärgiks ka sellised tipptiimid nagu Hispaania, Saksamaa (mõl 10.00), Itaalia (12.00) ja seitsme-aastase pausi järel suurturniirile naasev Holland (15.00).

Euroopa meistrivõistlused armastavad vahel ka üllatada. Meenutagem või 1992. aasta Taani ja tosin aastat hiljem tulnud Kreeka tiitlivõitu. Kas midagi sellist võib jälle juhtuda? Miks mitte, näiteks just Taanil (26.00) on huvitav meeskond koos. Eestis traditsiooniliselt populaarsetest põhjamaa tiimidest osalevad EM-il veel Rootsi (75.00) ja esmakordselt nii kaugele jõudnud Soome (301.00).

Tulles tagasi PAF-i koefitsientide tabeli esineliku juurde, siis võiks olla huvitav vaadata kombinatsiooni, kus just need neli võistkonda edenevadki poolfinaali. Sellise kombo koefitsient oleks 38.05, aga siin tuleb meeles pidada "surmagruppi" – millest lähemalt allpool – ja mis kohaga meeskonnad sealt edasi pääsevad.

Surmagrupi paremusjärjestus määrab palju

Kõigi kuue alagrupi lahkamine pole võimalik, aga F-grupist ei saa keegi üle ega ümber. Miskit muud nime kui "surmagrupp" ei saa panna nelikule, kus mängib valitsev maailmameister Prantsusmaa, Euroopa meister Portugal, traditsiooniline suursoosik Saksamaa ja kaks alagrupimängu kodus pidav Ungari.

Alagrupivõit kujuneb ülioluliseks, sest juba kaheksandikfinaalis võib teiseks platseerunu vastamisi minna Inglismaaga ja kolmandana edenenu kokku minna näiteks Belgia või Hollandiga. Prantsusmaa on loomulikult siingi võidusoosik, koefitsiendiga 2.48, sakslastel on see 2.65 ja tiitlikaitsja Portugalil 4.00.

Hispaania ja Inglismaa kõrval on alagrupi võitjaks suurim soosik Holland, kelle koefitsient C-grupi esikohal lõpetamiseks on 1.41. Aga suhteliselt küündimatu peatreeneri Frank De Boeriga ja ilma Virgil van Dijkita kaitses, tasuks hoopis vaadata üllatusvõimelise ja Andrei Ševtšenko juhitava Ukraina võimalusi, kelle võidukoefitsient C-grupis on 6.25.

Kindlasti on põnev ka B-alagrupp, kus eestimaalaste seas alati palju poolehoidjaid omanud Taani ja Belgia kõrval meie lähinaabrid Soome ja Venemaa. EM-debütandi Soome viimaseks jäämise koefitsient on suisa 1.38 ja soosikuteski pole kahtlust – kui ennustada esiduosse koos Belgia ja Taani, oleks kombo koefitsiendiks 1.50.

Individuaalauhindade soosikuteks on prantslased ja inglased

PAF-i sadade koefitsientide hulgas leiab muidugi ka erinevate individuaalsete auhindade omi. Parima väravaküti tiitel on alati ihaldatud ning hetkel on seal soosikuteks Harry Kane ja Romelu Lukaku (8.00). Järgnevad Kylian Mbappe (11.00) ning veteranid Cristiano Ronaldo ja Karim Benzema (14.00).

Euroopa kuumima snaipri Robert Lewandowski võidukoefitsient on vaid 24.00, aga samas ei oodata Poolalt liiga kaugele jõudmist. Kui Poola lõpetab E-alagrupi aga teisel astmel ja alistab siis eeldatava D-alagrupi teise ehk Horvaatia, annaks see poolakatele ja Lewandowskile juba vähemalt viis kohtumist väravatearve kasvatamiseks.

Parima noormängija tiitlit tasub ennustada näiteks Phil Fodenile või Mason Mountile (mõl 6.00), parima söödumeistri soosikuks peetakse arusaadavalt Kevin de Bruynet (12.00). Turniiri parima jalgpalluri auhinna koefitsientide tabeli eesotsas on aga Mbappe (7.00) ja N'Golo Kante (12.00).

EM algab siis reedel, 11. juunil ja avalöögi teevad Rooma Stadio Olimpico'l A-alagrupi kohtumises Itaalia ja Türgi. Viimane on vägagi üllatusvõimeline, aga nende avamängu võidukoefitsient on PAF-is hetkel 7.00. Viimati 2018. aasta septembris kaotusekibedust maitsnud Itaalial on see 1.60 ja viigil 3.65.

* Kõik koefid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
** Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Jaga
Kommentaarid