Yahoo Sports sai enda valdusse antud lepingu koopia, mis sarnaneb varasematele samasisulistele paberitele, kuid uuendustena on sisse viidud koroonaviirusega seotud tagajärjed, samuti polnud 2016. aasta Rio de Janeiro olümpia sportlaste lepingus mainitud midagi kuumuse kohta.

Dokumendi neljandas punktis seisab:

"Nõustun, et osalen mängudel omal riskil ja omal vastutusel, see hõlmab igasugust mõju minu mängudel osalemisele ja/või esinemisele, tõsiseid kehavigastusi või isegi surma, mis tulevad potentsiaalsest kokkupuutest terviseriskidega, näiteks COVID-19 ja muude nakkushaigustega nakatumisest või äärmuslikest kuumadest tingimustest mängudel osalemise ajal."

Neljapäeval toimus virtuaalne aruteluring ROK-i juhtkonna ja sportlaste vahel, kus antud dokumendi suhtes väljendas muret USA olümpia ja paraolümpiakomitees sportlaste nõuandjana ametis olev Mark Ladwig. ROK-i president Thomas Bach mõistis, et "see on paljude sportlaste mure".

ROK-i tegevjuht Lana Haddad kinnitas, et taolisi ankeete on sportlased allkirjastanud ka varasematel olümpiatel ning seda on vaid uuendatud koroonaviirusega seotud asjaolude võrra. Ta lisas, et antud sõnastus on läbipaistvuse ja sportlaste informeerituse huvides ning need blanketid on igati seaduslikud.

Yahoo Sportsile saadetud vastuses kinnitas ROK, et selliseid vastutusest vabastavaid dokumente annavad sportlastele allkirjastamiseks ka teiste suurvõistluste korraldajad. Küsimusele, mis juhtub, kui sportlane sellele alla ei kirjuta, ei andnud ROK-i esindaja otsest vastust.

Eelmisel kuul avaldasid olümpia korraldajad teise versiooni sportlastele tutvustatud koroonaviiruse tõkestamise meetmetest, mille hulgas on igapäevane testimine, distantsi hoidmine olümpiaareenidel ning olümpiakülast väljaspool liikumise piirangud.

USA meditsiinieksperdid on kogu meetmete paketti aga teravalt kritiseerinud. Näiteks president Bideni koroonaviiruse-alaste nõunike hulka kuuluv Michael Osterholm kirjutas, et tema paneeli arvates "ei põhine nende pühendumus olümpiamängudega edasi minna parimal teaduslikul tõendusmaterjalil".

Samas on olümpia korraldajate meetmeid toetanud ja need heaks kiitnud Maailma Terviseorganisatsiooni direktor Mike Ryan.

Jaapan teatas reedel, et pikendab riigis eriolukorda kuni 20. juunini, sest nende päevased nakatumisarvud on endiselt üle 4000. Viimased kolm päeva on päevane uute nakatumisjuhtumite arv langenud siiski alla 4000 (29. mail 3604, Tokyo regioonis 539).

Tokyo olümpiamängud peaksid algama 23. juulil.