Euroopa meistrivõistlused oleks pidanud toimuma Valgevene pealinnas Minskis.

Euroopa jalgrattaliit põhjendas otsust "rahvusvahelise olukorraga". Sellega viidati Valgevene valitsuse ja demokraatliku maailma konfliktile, mis on edasi kandunud ka spordimaailma.

Tüli tekkis pärast seda, kui Valgevene ametivõimud sundisid pühapäeval Ateenast Vilniusesse teel olnud reisilennuki Minskis maanduma ja röövisid pardal olnud Valgevene opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši.

Leedu, Suurbritannia, Saksamaa ja Hollandi trekikoondised teatasid sel nädalal, et kui Valgevenele korraldusõigus alles jäetakse, siis nemad protesti märgiks Minskisse ei sõida. Uus korraldaja pole veel selgunud, EM-i loodab endale saada Leedu.

Konflikt mõjutas ka täna-homme peetavat Eesti velotuuri. Kolmapäeval kadusid Tour of Estonia stardinimekirjast Minski rattaklubi sõitjad. Valgevene meedia andmetel oli põhjuseks sealse spordiministeeriumi keeld.

Teine Tour of Estonial osalema pidanud Valgevene klubi Ferei-CCN tuleb kohale peamiselt välismaalastega ja koosseisus on vaid üks Valgevene rattur. Portaali Peloton.by andmetel ei lubatud Valgevene koondisega seotud sportlastel Eestisse sõita.