Välisministeerium andis Jaapani kohta neljanda taseme ehk kõige kõrgema hoiatuse, mis tähendab tungivat soovitust "mitte reisida", teatab CNN.

Tokyo olümpiamängud peaks algama 23. juulil ja kestma 8. augustini.

Jaapanis on Covid-19 juhtumite arv pärast märtsikuist piirangute leevendamist järjepidevalt kasvanud. Lisaks on suureks probleemiks, et Jaapanis on koroonaviiruse vastu ühe korra vaktsineeritud vaid 2% elanikkonnast. Puudus on nii arstidest kui süstaldest.

USA-s on seevastu juba 25. osariigis vähemalt 50% täiskasvanud elanikkonnast täielikult vaktsineeritud.

Üleeile lisandus Jaapanis 5586 uut koroonajuhtumit. Märtsi alguses jäi see number 1000 juurde. Üldse on koroonaviirus nõudnud Jaapanis 12 312 inimese elu.

Kuigi Jaapanis on olukord väga tõsine, usub rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) jätkuvalt, et suudab suvemängud läbi viia. ROKi asepresident John Coates kinnitas eelmisel nädalal, et Tokyo olümpiat ei jäeta ära ka siis, kui mängude ajal on Jaapanis jätkuvalt eriolukord.

Jaapani olümpiaminister Tamayo Marukawa ütles täna, et USA välisministeeriumi teade ei mõjuta olümpiat kuidagi, sest USA olümpiasportlastele reisikeeld ei kehti. Sama ütles ka välisminister Toshimitsu Motegi, kes teatas: "Oleme saanud USA valitsuselt selgituse, et see soovitus ei mõjuta Ameerika meeskonna saatmist olümpiamängudele."

Tokyo on hetkel üks üheksast Jaapani prefektuurist, kus kehtib vähemalt kuni 31. maini eriolukord.

Ka Austraalia on pannud Jaapani nn punaste riikide alla.