Soltaganova intervjueeris oma ülikooli lõputöö raames sel teemal nii Norra kui Venemaa laskesuusatajaid.

"Norra sportlased võtavad toidulisandeid väga ettevaatlikult. Nad võivad kasutada kalaõli, D-vitamiini, C-vitamiini - neid, mida müüakse ainult Norra apteekides. Kuid norralased kardavad muid lisandeid, näiteks stimulante," sõnas Soltaganova.

"Ja üldiselt kardavad norralased, et toidulisandid on saastunud keelatud ainetega - keegi pole selle eest kaitstud. Seda oli selgelt näha kõigi norralaste intervjuudest - nad on väga asjatundlikud, nad ei telli kunagi interneti kaudu, isegi naaberriigist Rootsist kardavad nad midagi osta. Ainult apteegist, ainult Norrast ja ainult siis, kui arst seda ütleb," rääkis Soltaganova.

"Mis puutub ravimitesse - ka neid võetakse ainult vastavalt arsti juhistele. Norras on ilma retseptita ravimeid võimatu osta. Pealegi ei ole retsept paberil, vaid elektrooniliselt - seda ei saa võltsida ja see kehtib ainult teile, saate selle ainult oma arsti kaudu."

Ka paljuräägitud astmaravimite kasutamine on venelanna sõnul Norras väga karmilt sätestatud.

"Kui inimesel on astma, täheldatakse seda sageli juba varajases eas. Reeglina on teil sellest vanusest alates olnud ravimitele retsept. Erinevalt Venemaast kasutatakse Norras ravimeid haiguste ravimiseks või kompenseerimiseks, kuid mitte mingil viisil paremate tulemuste saavutamiseks," rõhutas endine laskesuusataja.

"Naljakas on see, et kõik norralased rääkisid sama juttu. Viiendat intervjuud tehes teadsin täpselt, mida mulle vastatakse. Seal on väga selged reeglid: mis on lubatud, mis mitte ja kuidas me teatud olukorras käitume, meeskonna normid on selgelt piiritletud. Venemaal on vastupidi. Sportlased on eksperimentidele avatud, keegi tellib toidulisandeid internetist - näiteks Ameerikast, Jaapanist. Nad ütlevad sageli: "Sõber soovitas mind ja ma tellisin". Või: "Läksin sõbra tuppa, nägin seal pakke ja tahtsin ka proovida". Põhimõtteliselt püüavad Venemaa sportlased kodumaalt toidulisandeid mitte osta - nad otsivad välismaalt, et saada häid ja kvaliteetseid."

"Ma rõhutan veelkord: jutt käib lubatud ravimitest, mitte dopingust. Norralased on toidulisandite võtmise riskidest väga teadlikud, Venemaa sportlased vähem teadlikud. Norralased teavad, et enamus toidulisandeid ei ole teaduslikult tõestatud," lisas venelanna.