Annelinna rajatava spordihoone saamislugu ulatub kolme aasta taha. Algselt otsis Tartu linnavalitsus Ihaste tee 9 krundi hoonestusõigusega ujula ehitajat. Kuna aga ühtegi sooviavaldust ei laekunud, muudeti konkursi tingimusi. Uue enampakkumise võitis ettevõtja Vallot Mangus, kelle algatusel sai hoo sisse spordihoone projekt, mille keskmes 12 sulgpall- ja 6 rannavõrkpalli väljakut.

„Halli idee pärineb legendaarselt Tartu sulgpallitreenerilt Mart Siliksaarelt. Kuna mina tegutsen siin ettevõtluses juba ülikoolipäevist alates, tundsin soovi ja võimalust tekkinud tühimikku täites kogukonnale midagi tagasi anda. Loodan kogu südamest, et sportimisvõimalusi avardav multifunktsionaalne hall aitab tuua noori nutiseadmetest välja ja nakatab hoopis liikumispisikuga,“ selgitas Vallot Mangus projekti investeerimise tagamaid.

Kolmekorruselises spordihoones saab harrastada erinevaid liiva- ja reketialasid: lisaks sulgpallile ja rannavõrkpallile padelit, samuti huvi korral rannajalgpalli ja -tennist. Ka on loodud võimalused fitnessi ja joogatreeninguteks. Manguse sõnul loodetakse uksed avada järgmise aasta teises pooles, oodatud on nii tippsportlased kui asjaarmastajad.

Tartu uus spordihall.

Tartu abilinnapea Reno Laidre sõnul selgus hoonestusõiguse konkursi käigus, et mitmed investorid on valmis Tartu sportimisvõimaluste avardamisel kaasa lööma. Tema kinnitusel leidis linna juhtkond, et suure avaliku huvi tõttu tuleb erasektorile anda võimalus Annelinna spordihalli ehitamiseks.

„Valmistab suurt heameelt, et sulgpalli ja rannavõrkpalli arendamisest huvitatud investorid ja eestvedajad seljad kokku panid. Tänaste kokkulepete kohaselt osaleb Tartu linn projektis otseselt kasutusse antud maa hoonestusõigusega. Kaudselt aga rahastame huviharidust ja sporti, mille kaudu liigub linna rahaline tugi tulevikus ka rajatava spordihalli ülalpidamisse,“ lisas Laidre.

Kollane värv ja roheline mõtteviis käsikäes

Ihaste tee ja Emajõe vahelisele alale Väike-Anne kanali äärde kavandatava spordihalli arhitektuurikonkursi võitis Kamp Arhitektid. „Välja valitud töö paistab silma nii arhitektuurse kui ka ümbritseva avaliku ruumi terviku poolest. Arhitekt on võtnud eesmärgiks luua atraktiivne lahendus, mis lausa kutsub sportima,“ põhjendas žürii töös osalenud Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus.

Võidutöö üks loojatest Jaanus Saarepera märkis, et eesmärgiks võeti ühtaegu lihtsa ja funktsionaalse, ent samas pilkupüüdva lahenduse leidmine. „Sellest tulenevalt sai hoone fassaadi tooniks valitud kollane, mis ka hallimal aastaajal elavalt mõjub. Kui inimestelt küsida, mis värvi on võrkpall, tuleb sageli vastuseks just kollane. Sõrestiku motiiv fassaadil viitab aga võrgule, mis seob hoones harrastatavaid pallimänge,“ tõi arhitekt välja.

Tartu uus spordihall.

Arendaja ja arhitekt rõhutasid energiatõhususe ja rohelise mõtteviisi olulisust. „Vähendamaks hoone rajamisest tulenevat koormust keskkonnale on teisaldavat pinnast ära kasutatud ümbritsevate nõlvadena, millele rajatav hooldusvabam põllutaimedest haljastus seob ehitise ümbruskonnaga. Katuselt kogutavat sadevett saab kasutada haljastuse kastmisel. Nõlvade vahele on ette nähtud istumisalad ja välijõusaal,“ kirjeldas Saarepera ning lisas, et olemasolevat kergliiklusteede võrku pikendatakse spordihooneni.

Et hoone ülalpidamiskulud püsiks võimalikult madalad, paigaldatakse soojustagastusega ventilatsioon, energiasäästlik valgustus ja katusele päikesepaneelid.