Delfi toob välja katkendid raamatust, mis puudutasid Pundit.

Mitme näoga treener

Viljar Loori Tartust Tallinna toonud Raimund Pundi viis oma sihte geniaalselt ellu. Tema noored võitsid 15 üleliidulist medalit, neist viis kulda. Liidu koondises tõid medaleid seitse noormeest. Pundi vääris tunnustust ka matemaatika- ja füüsikaõpetajana. Ometi kõverduvad kuulsa nime taga karmid küsimärgid. Kas Pundi töötas noorteturniire ainutähtsaks pidades teadmisega, et mängijad ei saa meesteklassiks õiget ettevalmistust? Kui palju mõjutas tema poistelembus inimhingi ja elukäike? Kas spordiametnikud lasid tal poistepedagoogina töötada pelgalt medalihimust?

Kalle Kukk, samuti Pundi õpilane, ütleb kriitiliselt: "Ta oli organiseerija, koondas õpetajana poisid võrkpalli. 1958, näiteks, võttis liidu noorteturniirile kaasa lubatust vanemaid poisse valede dokumentidega, kas siis võistkonna tugevdamiseks või muudel eesmärkidel. Poisse pidime kutsuma valede nimedega."

Kukke uskudes on seega klaar: Pundi tegeles hetkega, mitte Eesti võrkpalli tulevikuga. Aga trenni- ja õppetöövälised suhted poistega?

"Tean mitut poissi, kelle elukäiku ta tugevalt mõjutas.Tema probleem oli see kindlasti. Kord olime Harjuoru võimlas trennis, kuhu ta oli alati korrektselt ilmunud. Helistas siis ja ütles, et ei tule. Saime varsti teada, et tal oli Tallinnas töötamine kohtuotsusega keelatud. Isikuprobleemid olid päevavalgel," ütles Kukk.

"Treeneri ja õpetajana oli Pundi kõva, töökas, nõudlik. Sõitsime rongiga kuhugi Venemaale, astus äkki kupeesse, tõmbas taskust salvrätiku ja koostas sellele ülesande. Me protestisime, aga ta ei teinud kuulmagi. Lõpuks oli matemaatika kõigil korras. Pundi hoolitses, et poistel päris vaba aega poleks - et muidu kaovad veel pilgu alt ja hakkavad teda unustades tüdrukute vastu huvi tundma?" räägib Avo Tasane.

Karin Pärtel, TSIK-i omaaegne õpilane ja õpetaja: "Meile, võrkpallitüdrukutele, oma ala poisid muidugi meeldisid. Aga ligineda me neile suurt ei julgenud, sest käibis rahvatarkus: kes Pundi nähes poisse vaatab, see füüsikas kahe saab. Siiski, tõsijutt, hämaratest tegudest muidugi teades austasime Pundit kui treenerit, õpetajat, kolleegi ja meeldivat inimest. Ta oli ikka väga vastuoluline!"

Noppeid võiks tervikpildi üle aina enam imestades koguda siit ja sealt, neist inetumad ei viiks kuhugi. Loori karjääris olulistest inimestest rääkides ei pääse Pundist ometi üle ega ümber. Just tema juhatas suure võrkpalli lävepakuni, uskus sportlane ise.

---

Eesti treenerite liit saatis teisipäeval välja pressiteate, milles süüdistatakse teenekat võrkpallitreenerit, 2007. aastal siitilmast lahkunud Raimund Pundit laste väärkohtlemises.