Atkinson suri 2016. aastal pärast seda, kui politseinik kasutas tema peal elektrišokirelva ehk taserit lubatust kuus korda kauem ja lõi teda kaks korda pähe.

Intsident leidis aset Inglismaal Telfordis, kui naabrid kutsusid öösel politsei Atkinsoni isa koju, sest Dalian Atkinson oli tänaval karjunud.

Kui politsei kohale saabus, avas eksjalgpallur oma isa maja ukse ning käitus seejuures ebastabiilselt, nimetades end messiaks.

Prokurör teatas tänasel istungil, et politseinik Benjamin Monk kasutas Atkinsoni peal taserit kolmel korral, kusjuures viimasel juhul kasutati seda tavapärase viie sekundi asemel koguni 33 sekundi vältel.

Prokuröri sõnul jätkas politseinik taseri kasutamist, kuigi 48-aastane Atkinson oli kohapeal kaitsetu. Lisaks löödi eksjalgpallurile vähemalt kaks korda pea piirkonda. Üks löök oli nii tugev, et mehe näole jäid ka kingapaelte jäljed.

Atkinsoni süda seiskus ja ta suri.

Lisaks Monkile, keda süüdistatakse mõrvas, on kohtu all ka politseikonstaabel Mary Ellen Bettley-Smith, kellele on esitatud süüdistus kallaletungis. Mõlemad politseinikud on oma süüd eitanud.

Atkinson mängis profikarjääri jooksul nii Inglise kõrgliigas kui ka Hispaanias ja Türgis. 1994. aasta liigakarika finaalis Manchester Unitedi vastu lõi ta Aston Villa võiduvärava. Lisaks esindas ta Ipswich Towni, Sheffield Wednesdayd, Manchester Cityt, Real Sociedadi ja Istanbuli Fenerbahcet.

Dalian Atkinson. Foto: Aston Villa jalgpalliklubi