48-aastane Salt Lake City olümpiavõitja ja Val di Fiemme maailmameister on pikki distantse alati nautinud, kuid kestvussuusatamine on tema jaoks uueks leiuks.

"See sai alguse aasta tagasi koroonaviiruse leviku tõttu," rääkis Aukland ETV saates "Ringvaade". "Mulluse hooaja lõpp läks sportlaste jaoks kaduma. Olin päris heas vormis ja tahtsin midagi korda saata, seega üritasin Oslo lähedal läbida ülipikka distantsi. Siis suusatasin esimesel päeval koos Joar Thelega 320 km, aga kaks päeva hiljem tundsin, et suudaksin sõita veel pikema maa."

Seda Aukland tegigi, kui startis aprilli teise laupäeva hommikul kell kuus ja lõpetas suusatamise 41 tundi hiljem, pühapäeva hilisõhtul. Eelmisest kevadest kaasmaalase Henrik Sollie nimel olnud maailmarekordist (530 kilomeetrit) sai Aukland jagu pühapäeva hommikul.

Aukland möönas, et passi kirjutatud vanus ei ole enam eeliseks ja tõenäoliselt kolmandat Tartu maratoni võitjamedalit enam auhinnakappi lisandumas ei ole. "Loodan kunagi taas Tartu maratoni stardis olla, aga võitmine läheb raskeks!" ütles ta.