Põhjanaabrite ajalehes Ilta-Sanomat on õdesid Presse meenutanud 1964. aasta Tokyo olümpial odaviskes kuldmedali võitnud Pauli Nevala.

Nevala võitis olümpiakulla 14. oktoobril, Tamara õde Irina Press tuli viievõistluses olümpiavõitjaks kolm päeva hiljem. Tamara võitis kettaheitevõistluse 19. oktoobril ning kuulitõuke 20. oktoobril.

Soomlase sõnul olid õed Pressid 1960-ndatel aastatel mitmel moel meeldejäävad kujud. Nende tegeliku soo üle käis kuluaarides palju arutelusid.

"Rääkisime otseselt Pressi vendadest ja naljatasime, et mõlemad ajavad iga hommik habet. Jah, ma mäletan neid hästi, on öeldud, et neis on olemas mõlemad pooled," meenutas Nevala.

Dopingukontrolliga tehti kergejõustikus algust alles 1960-ndate lõpu poole, kuid sookontroll algas juba 1966. aastal. Sama aasta märtsis mõlema naise karjäär ka katkes.

"Inimesi on igasuguseid. Kui neil olid kehad, mis tootsid meessuguhormooni, siis mida nad oleks teha saanud? Või kui neile anti meeshormooni, siis sellega ei rikkunud nad samuti reegleid. Meelsus oli tol ajal selline, et seda vaadati pigem kui konkurentsieelist, mis võis tulemusi parandada," ütles odaviskelegend, kes võistles Pressidega samal väljakul ka 1962. aasta Euroopa meistrivõistlustel Belgradis.

Nevala usub, et tegelikku tõde ei saada kunagi teada.

Tamara Press võitis esimese olümpiakulla kuulitõukes juba 1960. aastal Roomas, kuid jäi seal kettaheites hõbedale. 2004. aastal 64-aastaselt surnud Irina Pressi auhinnakapis oli lisaks Tokyo viievõistluse kullale ka Rooma olümpia 80 meetri tõkkejooksu säravaim medal.