1980. aastal sündinud sportlane andis mullu 3. oktoobril Soome meistrivõistluste ajal positiivse dopinguproovi, millest leiti anaboolset-androgeenset steroidi.

Mullu 5. novembril informeeriti Sildet positiivsest proovist ning sellest ajast alates on ta kandnud esialgset võistluskeeldu. Soome spordi eetiline keskus (SUEK) tühistas ühtlasi Silde tulemused oktoobrikuiselt Soome meistrivõistlustelt.

Tänavu 11. märtsil määras SUEK talle kolmeaastase võistluskeelu. Võistluskeelust vabaneb ta 2023. aasta 4. novembril. Pressiteate kohaselt tunnistas sportlane süüd ning aktsepteeris talle määratud karistust. Seetõttu otsustas Soome antidoping anda Sildele tavapärase nelja aasta pikkuse keelu asemel kolmeaastase spordis tegutsemise keelu.

Seos Eestiga

"Silde on Eesti kodanik, kes elab ja töötab Soomes. Lisaks on tal kohalik judokalitsents," selgitas Delfile sportlase tausta Eesti antidopingu ja spordieetika sihtasutuse juhatuse liige Henn Vallimäe. "Kuna tal on Eesti pass, võib ta osaleda ka Eesti meistrivõistlustel ning võtta endale Eesti litsentsi. Eesti passi tõttu esindaks ta rahvusvahelistel võistlustel samuti Eestit."

Miks tegeles Silde juhtumiga Soome antidoping? "Antidopingus mitmekesi ühe juhtumiga ei tegelda. See organisatsioon, kes keelatud proovi leiab, see ka juhtumit menetleb," avaldas Vallimäe. "Kuna Silde osales Soome meistrivõistlustel, kus temalt tellisid dopinguproovi soomlased, siis jäi see ka nende menetleda."

Vallimäe tõi näiteks suusataja Algo Kärbi tunamulluse dopingujuhtumi. "Esimese ööpäeva tegelesime asjaga meie, aga siis võttis FIS (rahvusvaheline suusaliit toim) juhtumi üle. Kord on selles suhtes majas."