Hispaania koondise peatreener Fede Vidal vestles portaaliga FIFA.com ja rääkis oma meeskonna ettevalmistusest ning eesmärkidest maailmameistrivõistlusteks 2020 (21) ja Euroopa meistrivõistlusteks 2022.

Fede Vidal
Vanus
: 47

Treeneri auhinnad:
EURO võitja Horvaatias 2012 ja Serbias 2016,

hõbedavõitja maailmameistrivõistlusel Tais 2012. aastal (kõik José Venancio Lópeze abilisena)

Rollid rahvuskoondises
: 2010. aastal juhtis ta noorte meeskondasid, samuti töötas Venancio Lópeze assistendina põhimeeskonnas. Alates 2018. aastast on Hispaania rahvuskoondise peatreener

EURO-2022 kvalifikatsioon ei läinud teie jaoks kuigi lihtsalt …

Meie peaeesmärk on alati suurtele turniiridele kvalifitseeruda, seejärel aga püüda igas mängus võita. Seega me jätkame samas vaimus – töötame ja seame selgeid eesmärke.

Kuidas hindate ettevalmistust septembris toimuvateks maailmameistrivõistlusteks Leedus?

Praegu peame pöörama tähelepanu ja lahendama ühiskondlikke tervishoiuprobleeme pandeemiaga seoses. Peame nägema, kuidas see mõjutab meid spordi ja planeerimise taset, näiteks kas saame kõik koos kokku koguneda ja mingi koosviibimise läbi viia, tegutsedes vastavalt kehtestatud tervishoiualastele ohutusmeetmetele. Praegu on see oluline küsimus. Oleme sellega juba kokku puutunud Euroopa mängudel, mis andsid meile kogemusi ja teadmisi olukorra ning ootamatute probleemide osas.

Meeskonna tegevused hakkavad olema erinevad ja paindlikumad. Vaatame, kuidas teised koondised treenima hakkavad ja kas me saame sõprusmänge mängida. Meie eesmärk on teha head tööd, et sõita maailmameistrivõistlustele Leedus ettevalmistunult ja kindlasti konkurentsivõimelistena.

Lisaks maailmameistrivõistlused septembris, pärast suvist vaheaega ja hooaja alguses ...

Veel hullem oli seis 2016. aasta maailmameistrivõistlustel Colombias, kui meil kahjuks ei olnud ettevalmistamiseks seda aega, mida oleksime soovinud. Kui seda kogemust meenutada, siis on ilmselge, et ettevalmistuse jaoks on rohkem päevi vaja.

Lõppkokkuvõttes, oma mängijate hea füüsiline ettevalmistamine ei ole sama asi, mis nende korralik ettevalmistamine konkreetseks mänguks. Viimase saavutavad nad ainult treeningute või sõpruskohtumiste kaudu.

EURO-2018 turniiril mängis Hispaania viiki Prantsusmaa ja Kasahstaniga ning finaalis kaotas Portugalile. Kas selliste koondiste osalusega, nagu Serbia, Brasiilia ja kehtiv meister Argentina (kõik nad kvalifitseerusid Leetu), kujunevad need maailmameistrivõistlused kõige konkurentsivõimelisemaks ajaloo jooksul?

Sellised on kõik MMid. Isegi kui tundub, et võitjad said lihtsa võidu, oli tegelikult kõik väga keeruline. Tegemist on noore spordialaga, mis tõepoolest kogub praegu hoogu. Saalijalgpalli areng loob aastast aastasse võrdsemaid tingimusi meeskondade jaoks.

Meeskonnad, kes ei saavutanud edu esimestel aastatel, lähevad nüüd sissetallatud rada pidi selle eesmärgi saavutamiseks. Nad lõid ja muutsid oma liigad professionaalseks, nende mängijad aga pidevalt kasvavad ja tõstavad oma taset.

Ehkki tõsi, et kõige mainekamad ja tugevamad rahvuskoondised on kõige paremini ette valmistatud selleks, et peamistel turniiridel hästi esineda, pretendentide arv kasvab. Argentina on juba saavutanud võidu Venemaa üle, kui võitis viimase MMi, Iraan aga pääses poolfinaali. Aina enam ja enam meeskondi on võimelised üllatama ning turniiride finaalturniire kaunistama – isegi Aafrika ja Aasia meeskonnad. Peame oma oskustest ja ettevalmistusest kasu lõikama, et selle olukorraga kohaneda, panustades kõik olemasolevad jõud igasse mängu, esimesest viimaseni.

Sellise liiga puhul nagu Hispaanias, kas MMile või EUROle koosseisu määramine võib kujuneda teie jaoks kõige keerulisemaks otsuseks?

See võiks tunduda keeruline, kuid eelistan sellele teisiti vaadata. See on kõige lihtsam ülesanne, sest arvestades seda, mis meid ees ootab, on eksimuste limiit minimaalne. Meie idee seisneb selles, et koondis oleks avatud kõigile, kes meie arvates suudavad rahuldada mõningaid meie vajadusi ja ajapikku kohaneda.

Milliseid vajadusi?

Kujunenud olukord on sundinud meid kaalutavate mängijate ringi laiendama, mis on seoses kujunenud terve konkurentsiga meeskonnale väga positiivselt mõjunud. See tähendab, et on olemas erilised vajadused, mis võivad tekkida seoses MMi või EUROga. Mõne päeva jooksul seisab ees palju mänge, seega pole meil palju eksimisruumi, kui keegi traumade tõttu välja langeb. Peame selgelt aru saama, milliseid mängijaid me suudame ligi meelitada oma turniiriga seotud eesmärkide ja taktikaliste kavatsuste täitmiseks.

Viimasel EURO turniiril kaotas Hispaania finaalis, viimasel MMil aga pääses veerandfinaali. Kas need lüüasaamised on jätnud okka mängijate hinge?

Rahvusmeeskond on häälestatud võidule, peab alati olema finaalis ja võitma. Eelmisel EURO turniiril pääsesime finaali, seega on seekord eesmärk samasugune: pääseda finaali ja saavutada seal võit. 2016. aasta MMil ei suutnud me veerandfinaali läbida, kuid isegi kui me oleks pääsenud finaali, oleks meie eesmärgiks ikkagi olnud finaali pääsemine järgmisel MMil Leedus. Me ei mõtle sellest nii, nagu tahaksime hingehaava ravida.

Kuidas teile meeldib, et MMi (september) ja EURO (jaanuar) vahel on kõigest neli kuud?

Ei oska öelda, kas see meeldib mulle või mitte. Peame kalendriga kohanema ja see, mida algselt negatiivseks asjaoluks peame, võib kujuneda positiivseks. Võiksime MMi hästi läbida ja kanda kogu selle võistlusliku dünaamika ja visa töö edasi EURO turniirile. Teisest küljest ei pruugi MM hästi minna, EURO aga võib kujuneda vigade paranduseks.

Kui keeruline on säilitada meeskonna sihikindlust ja ambitsioone, osaledes kahel suurel turniiril niivõrd lühikese intervalliga?

Meil on piisavalt ambitsioone ja soovi mõlema turniiri jaoks. MMi läbiviimise hetkeks on viimasest suurest võistlusest, EURO-2018 turniirist möödas üle kolme aasta. Oleme kaua tööd teinud ja suuri ohvreid toonud. Mängijad tahavad suurtel turniiridel osaleda ja nüüd saavad nad ka tasutud, nad on saanud võimaluse võidelda nende tiitlite eest, millest unistavad kõik maailma saalijalgpallurid.