42-aastane Jokinen ja tema abikaasa Katerina (42) kolisid Floridasse 2000. aastal, kui soomlane siirdus mängima Florida Panthersi klubisse. Kuigi Jokinen lahkus 2008. aastal Panthersist, jäeti Florida kodu alles ja seal on veedetud kõik suved.

Jokinen tunnistas veebruarikuus Soome ajalehele Ilta-Sanomat antud intervjuus, et Trumpi valitsemisaeg oli USA jaoks kurb periood. Kuigi Trump kaotas presidendivalimised Joe Bidenile, võttis ta Floridas üsna kindla võidu.

"Mul on nii hea meel, et see neli aastat on möödas. Ma arvan, et selle riigi ja demokraatia jaoks on see olnud kohutav aeg," sõnas Katerina Jokinen.

Olli lisab omalt poolt: "Olen siin olnud 23 aastat ja pole varem näinud presidenti, keda inimesed niimoodi kummardavad. Kui te ei ole Trumpi toetaja, siis võite kolida mujale ja tõenäoliselt on sama suhtumine ka teisel poolel."

"Jah, siin on sõprussuhted kadunud," lisab endine hokimees, kelle sõnul on rassism USA-s viimastel aastatel pead tõstnud. Katerina on seda kogenud ka isiklikult. See juhtus, kui soomlanna külastas 2019. aasta sügisel Georgiat Savannah` linna, kus õppis nende pere vanim tütar Alexandra (20).

"Kui inimesed kuulsid minu kõnet Alexandrale ja mõistsid, et ma pole ameeriklane, ütlesid nad, et ma läheks sinna, kust tulin. Nad olid nii agressiivsed. Olukord oli hirmutav," meenutas Katerina.

Soomlanna lisas, et tal on hetkel raske ette kujutada, et 23 aastat tagasi, kui nad Los Angelesse kolisid, vaimustas neid kõige rohkem USA-s valitsev tolerantsus.

Floridas on koroonaviirusesse surnud juba ligi 30 000 inimest. Suremus on üle kümne korra suurem kui Soomes. "Siin on nii palju Trumpi toetajaid, kes arvavad, et koroonaviirust pole olemas," põhjendab Olli kõrgeid surmanäitajaid.

Olli Jokinen valiti NHLi 1997. aastal Los Angeles Kingsi poolt. 2015. aastal karjääri lõpetanud soomlane võitis rahvuskoondisega olümpiamängudelt kaks pronksi ja ühe hõbeda, maailmameistrivõistlustelt teenis ta kolm hõbedat ja kolm pronksi.

Soome meedias on kirjutatud, et Jokinenist on saamas Mikkelin Jukurite hokiklubi peatreener.