2020. aasta veebruaris määrati Sun Yangile kaheksaaastane võistluskeeld haamriga proovipurkide hävitamise ja sellega dopingutestist kõrvale hoidmise eest.

"Seda poleks kunagi juhtunud, kui testijad oleksid käitunud professionaalselt ja oma identiteeti tõestanud," põhjendas hiinlane.

Rahvusvaheline ujumisliit (FINA) tegi Yangile vaid hoiatuse. Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) kaebas otsuse edasi rahvusvahelisse spordiarbitraaži (CAS), nõudes võistluskeeldu 2 kuni 8 aastaks. CAS nõustuski maksimumkaristusega.

Eelmise aasta detsembris kaebas Yang aga CAS-i otsuse edasi Šveitsi ülemkohtusse, väites, et ühe CAS-i paneeli liiget oli mõjutatud. Kaebus võeti töösse ning nüüd peab CAS juhtumit uuesti arutama 24.-28. maini.

Kui CAS võistluskeelu tühistab, võib juhtuda, et 29-aastane Sun Yang, keda maailma meedias on nimetatud "kõige vihatumaks sportlaseks", teeb Tokyo olümpial comebacki. 2019. aasta MM-il keeldusid Yangiga koos poodiumil poseerimast näiteks austraallane Mack Horton ja britt Duncan Scott, mille peale FINA teatas, et järgmised sarnase aktsiooniga välja tulevad sportlased riskivad diskvalifitseerimisega.

"Medalitseremoonia lõppedes ütles 11-kordne maailmameister Sun Scottile: "Sa oled luuser, mina võitja."

Yang sattus esimest korda dopinguga pahuksisse 2014. aastal, kuid sai toona vaid kolmekuulise võistluskeelu. Vabaujumise spetsialist on olümpiamängudelt võitnud kolm kulda, kaks hõbedat ja ühe pronksi. MM-ilt on Yang võitnud 11 kulda, kaks hõbedat ja kolm pronksi.

Allikas: Reuters/Iltalehti