Mentelil diagnoositi vähk 21 aastat tagasi ning see viis ka tema parema jala amputeerimiseni. Järgnevatel aastatel tehti talle veel viis kopsu, kolm kaela ja neli seljaoperatsiooni ning vähemalt 70 kiiritusravi sessiooni.

Mentel andis selle kuu alguses teada, et vähk on jõudnud tema ajju ega ole enam ravitav. Avalikkus nägi teda viimati nädal tagasi, kui Utrechti rehabilitatsioonikeskuses avati temanimeline spordiväljak.

Mentel võitis lumelauasõidus ühe kulla 2014. aasta Sotši olümpial ning kaks kulda 2018. aastal Pyeongchangis. Maailmameistrivõistlustelt on ta 2012. aastast noppinud viis kulda.

Mentel oli ka enne amputatsiooni tipptasemel lumelaudur, olles erinevates distsipliinides tulnud kuuel korral Hollandi meistriks. Kasvaja diagnoositi tal esmakordselt pärast 1999. aastal Colorados toimunud kukkumist, mille järel tehti ta hüppeliigesele röntgen. Pärast esimest operatsiooni alustas ta ettevalmistust 2002. aasta taliolümpiaks, kuid vähk oli nii kaugele levinud, et ta otsustas jala amputeerimise kasuks.

Ta tuli veel ka kunstjalaga lumelauakrossi Hollandi meistriks tervete sportlaste seas. Just Menteli eestvedamisel jõudis lumelauasõit ka paraolümpiamängude kavva - kaheksa-aastane lobitöö jõudis soovitud tulemuseni 2012. aastal. 2014. aasta paraolümpial kandis ta Hollandi lippu, sama ülesanne usaldati talle ka kolm aastat tagasi Lõuna-Koreas.