Sporditeemalise videopildiga podcasti järjekordses osas on stuudios ja räägib oma karjääri põnevatest seikadest Venemaa suusakoondise hooldepealik Urmas Välbe.

Välbe meenutab detailselt, kuidas ta noore sportlasena sattus Nõukogude Liidu eksperimentaalsesse koondisse, kus treenimine tähendas sisuliselt inimkatsetel osalemist. Edasist karjääri see ei rikkunud. „Ma ise keerasin oma asjad nässu… Uskusin, et pean kõigist rohkem harjutama. Ma ei suutnud talve oodata, panin suvel sellise vormi selga, kütsin trenni teha ja detsembriks oli minu jaoks kõik juba läbi,“ nendib ta.

Nooruses praeguse Venemaa suusaliidu presidendi Jelena Välbega abielus olnud mehel on ka selge vaade tippspordi ja perekonna seostele. „Mis perekond? Elu oli laagrites, laps vanaema juures. See on julm elu ja tippspordi maailmas pole midagi muutunud. Eriti Venemaal. Mille nimel seda kõike tehakse?“ lausub ta emotsionaalselt.

Väga lähedalt nägi ta ka 2011. aastal kogu Eesti suusatamise hävitanud Andrus Veerpalu dopinguskandaali. Toona toimunust on tal oma nägemus: „Usun siiani seda mida Tartu Ülikooli targad inimesed ja Mati Alaver toona ja praegugi Andruse kohta rääkisid. Usun, et Andrus on eriline – võta või jäta. Viimasest loost pole muidugi midagi rääkida,“ sõnab ta.

Välbe räägib saates põhjalikult ka tänaseks juba kümme aastat kestnud tööst Venemaa koondises ja ka sellest, kui kerge või raske on teha koostööd venelaste keeruka iseloomuga superstaari Aleksandr Bolšunoviga.
1x
00:00