Eesti riigi koroonareeglid on haruldaselt karmid. Esimene tagasilöök saadi juba eelmisel nädalal, kui terviseameti nõudmiste tõttu tuli Tallinnas toimuma pidanud kodumäng üle viia Poolasse.

Esmaspäeva õhtul selgus, et üks koondise liige on andnud positiivse koroonaproovi ja seetõttu pidid eilsel treeningul osalenud isikud jääma lähikontaktsetena kümneks päevaks Eestisse eneseisolatsiooni. Kohale said sõita ainult need, kes on koroonaviiruse varem läbi põdenud.

Lisaks kutsuti koondisesse kümme pallurit, kes eilsel treeningul ei osalenud. Võimalik, et lisanduvad veel paar varumängijat.

Poolasse sõitvas koosseisus on Eestis leiba teenivad jalgpallurid, erandiks on Tottenhami noortetiimis mängiv 18-aastane debütant Maksim Paskotši.

Enam kui kümme mängu on koondise eest pidanud vaid väravavaht Mihkel Aksalu, kaitsja Ilja Antonov, poolkaitsjad Konstantin Vassiljev ja Sander Puri ning ründajad Henri Anier ja Rauno Sappinen. Neist Aksalu, Antonov ja Puri esialgsesse nimekirja ei kuulunudki.

Suures spordis ei oleks üks positiivne proov reeglina selliseid tagajärgi toonud. Eesti reeglid on nii jäigad, et tagantjärgi tarkusena oleks koondis võinud koguneda Poolas sel juhul oleks suurem osa põhitegijatest saanud Tšehhi vastu ikkagi kaasa teha. Haige mängija või personali liige oleks isoleeritud, ülejäänud võistkond oleks esialgse plaani järgi edasi toimetanud.

Jalgpalli ning korvpalli eurosarjades on mänge tavaliselt edasi lükatud vaid siis, kui võistkonnas on koroonapositiivseid mitu ja klubi ei saa piisaval arvul mängijaid kokku.

Küll pole haruldane neutraalsel pinnal mängimine. Sel nädalal "võõrustab" Norra Türgit Hispaanias ja Portugal Aserbaidžaani Itaalias. Näiteks Norra valitsus nõuab kõikidelt nende territooriumile sisenejatelt karantiini jäämist. See oli teada juba kuu aega tagasi.

Võrreldes Eestiga on Norra ja Portugali koondise seis siiski oluliselt etem, sest nad saavad mängida sisuliselt parimas koosseisus.

Eesti kohtub Tšehhiga kolmapäeval kell 21.45.