Alates 1989. aastast on FIFA läbi viinud seitse saalijalgpalli maailmameistrivõistlust ja Costa Rica koondis suutis kvalifitseeruda kolmele nende seast: aastatel 2000, 2012 ning 2016. 2000. aastal võtsid costaricalased kolmanda koha oma grupis, saavutades ainsa võidu Austraalia üle (6 : 2). 2012. aastal jäid nad viimaseks, neli aastat hiljem aga taas kolmandaks, vaatamata võidule Saalomoni Saarte üle (4 : 2) ja kangelaslikule viigile Argentinaga (2 : 2).

Ilmselge, et praegu on Costa Rica saalijalgpall arengustaadiumis ja sellele aitab kaasa FIFA, kelle finantstoetusel ehitati 2018. aastal kaasaegne spordikompleks. See sai võtmesündmuseks Costa Rica meeste ja naiste rahvuskoondiste arengutaseme tõstmisel – nüüd said nad võimaluse treenida suurepärastes tingimustes, valmistudes olulisteks rahvusvahelisteks mängudeks professionaalses keskkonnas. Veel üks oluline faktor kohalike jalgpallurite arengu jaoks – rahvuslike meistrivõistluste läbiviimine nii meeste kui ka naiste seas. Costa Rica esiliiga Facebooki lehel on ligi 60 000 fänni ja see on üsna hea publikuhuvi näitaja. Tasub märkida, et Costa Rica rahvuslikud meistrivõistlused toimuvad vaatamata pandeemiale: 16 meeste ja 12 naiste võistkonda startisid eelmise aasta novembris ja lõpetavad võistlused märtsis. Kõik meistrivõistluste mängud viiakse läbi ilma pealtvaatajateta, kuid need on vaatamiseks ligipääsetavad turniiri meediaplatvormidel.

Costa Rica on kolm korda osalenud CONCACAF meistrivõistlustel selle läbiviimise algusest alates, kuid selle aasta mais saab võistluste korraldajaks Guatemala. Märgime, et see turniir saab olema samal ajal ka valikvooruks, et pääseda maailmameistrivõistlustele, mis toimuvad selle aasta septembris Leedus. Meie kolleegid Futsal Focusest võtsid ühendust Costa Rica koondise peatreeneri Carlos Quiros Alvarezega, et rääkida rahvuskoondise ja saalijalgpalli arengust riigis tervikuna.

Costa Rica saalijalgpall eksisteerib juba üsna kaua. Kuidas hindate selle arengut viimastel aastatel? Milliste probleemidega tuleb kokku puutuda?

Costa Rica saalijalgpall on ikka veel hobisport, kuid meil on tekkinud klubisid, kes maksavad oma mängijatele palka. Lisaks sellele on saalijalgpalli massidesse viimine meie riigis võrdlemisi hästi välja arendatud: seda mängitakse koolides, kolledžites ja ülikoolides. On olemas rahvuslikud võistlused erinevatele vanustele, välja on arendatud liigade struktuur. Väljakutsed, millega praegu kokku puutume, aitavad lõppkokkuvõttes saada uusi teadmisi, mis on vajalikud selleks, et arendada klubisaalijalgpalli ja täiustada selle infrastruktuuri. Sealhulgas puudutab see treenerite ja kohtunike väljaõpet, kelle tase tõuseb aastast aastasse. On ikka veel tunda vajakajäämisi professionaalsete väljakute osas, kuna enamik neist erineb rahvusvahelistest standarditest isegi mõõtmete poolest. Veel üks eesmärk, mis meie ees seisab – laste ja teismelistega töö parandamine. On klubisid, kes tõepoolest tegelevad laste ja noorte spordi arendamisega, ent nende standardite poole ei püüdle kaugeltki kõik. Costa Rica on õigel teel ja see ei ole pelgalt arvamus, me oleme hästi teadlikud oma probleemidest, kuid ikka veel kaugel tasemest, mis võimaldab meil konkureerida võrdsetel alustel saalijalgpalli juhtivate koondistega maailmas.

Kui populaarne on saalijalgpall Costa Ricas, kui arvestada mitte üksnes poolprofessionaalsetel võistlustel, vaid ka kohalikel turniiridel osalejaid?

See on väga populaarne. Saalijalgpalli võib pidada üheks populaarsemaks spordialaks riigis. Iga aasta toimuvad meil rahvuslikud spordimängud, milles osalevad igas vanuses lapsed ja täiskasvanud. Võistlustel osalejate hulga poolest jääb saalijalgpall alla ainult jalgpallile.

Kuidas toetab Costa Rica jalgpalliliit saalijalgpalli? Kas CONCACAF osaleb selles protsessis?

Costa Rica jalgpalliliit toetab saalijalgpalli sajaprotsendiliselt ja osutab märkimisväärset abi rahvuskoondiste ning liiga arengu osas. Kahtlemata asub meie riigis üks regiooni parimaid areene ja ka liidu suhtumine saalijalgpalli tervikuna võiks olla eeskujuks paljudele teistele rahvustele.

Costa Rica osales 2018. aastal noorte olümpiamängudel peetaval saalijalgpalliturniiril. Kuidas mõjutas see võistlus spordiala populaarsust riigis?

Kahtlemata, saalijalgpalli lisandumine noorte olümpiamängude kavasse on suur samm edasi kõigi, mitte üksi Costa Rica jaoks. Mulle on arusaamatu, kuidas pole seda spordiala siiani lisatud täiskasvanute olümpiamängude programmi (pole vahet, kas suve või talve omasse). Saalijalgpalli esindatus sellisel üritusel, Kesk-Ameerika mängudel, Panameerika mängudel, aga ka mistahes muudel piirkondlikel võistlustel on alati suur samm spordiala arengu poole. Võimalik, et tänu saalijalgpalli populaarsuse pidevale kasvule tunneb CONCACAF meie spordiala vastu aina enam huvi. Loodan, et see toob kaasa võistluste populariseerimise noorte, meeste ja naiste seas, samuti rahvuskoondiste seas.

Teie peamine unistus, mis on seotud saalijalgpalli arenguga Costa Ricas ja Kesk-Ameerikas?

Sooviksin väga, et saalijalgpall areneks nii kohalikul kui ka piirkondlikul ja ka konföderatiivsel tasemel, nii meeste kui ka naiste jaoks. Rahvusvahelised mängud meie regiooni võistkondade vahel või isegi mängud meeskondadega teistest maailmajagudest on unikaalne võimalus arenemiseks. Mõistagi sooviks, et professionaalne saalijalgpallimäng oleks laste unistus, mis aitaks kaasa tervislike eluviiside levitamisele nende seas.

Jaga
Kommentaarid