Teise võistluspäeva maiuspalaks oli naiste kaugushüpe. Oli ju kauaaegne esinumber Ksenija Balta suvel Tähti Alverile alla jäänud ja mõnus sportlik intriig õhus. Pealegi on sel alal viimasel ajal olnud korralik keskmine tase. Oli ka seekord. Sedapuhku pani 34aastane rekordinaine nooremad rivaalid paika, Balta võidutulemus oli 6.45, järgnesid Aet Laurik (6.25), Tähti Alver (6.18), Merilyn Uudmäe (6.14) ja Liisa-Maria Lusti (6.01). Maailma hooaja edetabelis on Balta 33. kohal.

"Sportlane tahab alati paremat. Kuna ma ei hüpanud ka täishoolt, võib rahule jääda. Tavaliselt hüppan 18 sammult, täna 16lt," selgitas Balta, kes algselt pidi tegema vaid kolm katset, kuid lõpuks loobus vaid viimasest.

Vägeva tähiseni jõudis 37aastane Jekaterina Patjuk, kes teenis karjääri 75. meistritiitli. Sedapuhku tuli see 3000 meetri jooksus ja ajaks oli 9.39,92. "75? Ma ise ei teagi... Varem lugesin võite, aga nüüd on neid nii palju tulnud," muheles Patjuk, kes keskendub viimasel ajal hoopis maratonile.

Häid aegu näitasid tõkkesprinterid. Keiso Pedriks võitis meest 60 m tõkkejooksu 8,05ga, kui varem peetud lisajooksus kattis sama maa 7,81 sekundiga. Naiste tõkkesprinti valitses Diana Suumann (ajad 8,20 ja 8,22), teine oli Kreete Verlin (8,33 ja 8,28).

200 meetri sprindis jäi Karl Erik Nazarov alla Ken-Mark Minkovskile, ajad 21,69 ja 21,85. Naiste samal distantsil sai veidi üllatuslikult esikoha Kristin Saua (24,47).

Kaks individuaalset kuldmedalit võitsid Kelly Nevolihhin (800 m ja 1500 m) ja Olavi Allase (1500 m ja 3000 m).

4 x 400 meetri jooksus viis Elite Spordi kvartett Lukas Lessel, Deniel Kedrov, Mait Filipozzi, Karl-Oskar Pajus Eesti U23 rekordi 3.21,47ni.

Eerik Haamer sai USA-s SDSU Last Chance teivashüppevõistlusel kolmanda koha tulemusega 5.45. Ta parandas enda nimel olnud Eesti U23 siserekordit kahe sentimeetri võrra. Noorsooklassi üldarvestuses tõusis ta samale pulgale Erki Noole ja Valeri Bukrejeviga, kes on U23 klassi sportlastena väljas ületanud 5.45. Vanemana viis Bukrejev Eesti absoluutse rekordi juba 5.86ni, Noole laeks jäi 5.60.

Ülevaate esimesest võistluspäevast ning võistluse eel püstitatud 10 küsimust koos vastustega leiate blogi alt.


Esimene võistluspäev: Nazarov püstitas tšempionaadi rekordi

Kõige kõrgetasemelisema tulemuse eest hoolitses täna oodatult Karl Erik Nazarov. 60 meetri lisajooksus tegi ta suurepärase stardi ja distantsi teise poole jooksis näiliselt väga lõdvalt, ometi oli aeg väga korralik - 6,71. Finaalis start nii hästi ei õnnestunud, kuid aeg 6,68 tähistab meistrivõistluste rekordit. Eelmisel nädalal püstitatud Eesti rekordile jäi välejalg seekord alla viie sajandikuga.

Tanel Visnap püstitas lisajooksus 6,98ga Eesti kurtide rekordi. Finaalis oli ta 12 sajandikku kiirem ja sai teise koha, kuid see kurtide rekordina arvesse ei läinud. Nimelt rekordit püstitades ei tohi kasutada kuuldeaparaati - lisajooksus Visnap seda ei kasutanud, finaalis aga küll.

Naiste 60 meetri sprindis sai esimese koha 20aastane Karoli Käärt, kes kärpis oma margist sajandiku ja viis rekordi 7,44ni. EM-normist jäi tal küll neli sajandikku puudu, kuid on teoreetiline võimalus, et ta antakse siiski üles ja kui võistluse korralduskomisjoni otsus on positiivne, saab ta Torunis debüüdi teha.

Meeste kuulitõukes sai Jander Heil kirja tulemuse 18.87. Suvel 19.81 tõuganud mees jäi sellega rahule, arvestades oma olukorda. Nimelt on ta viimased kaks kuud maadelnud seljavigastusega, pole saanud tõugata ja langetas otsuse võistelda viimasel hetkel.

Naiste kõrgushüppes on Eesti meister alles 16-aastane Elisabeth Pihela, kes sai täna kirja 1.82. Lilian Turbani laeks oli täna 1.79 ja Grete Udrasel 1.76. Pihela ründas ka kõrgust 1.85, kui seekord see ei alistunud. Sven Andresoo ja Heiko Väädi juhendamisel harjutava neiu isiklik mark on 1.86.

Põnevaid küsimusi jagub mõlemasse võistluspäeva. Valisime välja kümme huvitavamat.

1. Kas Karl Erik Nazarov jätkab rekordilainel? See 21-aastane välejalg on kuum. Esmalt püstitas tänavu Eesti rekordi 60 meetri tõkkejooksus (7,74), seejärel 60 meetri siledas sprindis (6,63). EM-il on ta otsustanud startida puhtas sprindis. „Edetabeli ja varasemate EM-ide põhjal võib öelda, et puhtas sprindis on suurem lootus kõrgetele kohtadele,” põhjendas Nazarov. Ta stardib Eesti meistrivõistlustel 60 m ja 200 m distantsil. „200 meetrit on enda jaoks huvitav näha, milleks olen võimeline.” Vastus: 60 meetri jooksus rekordit ei sündinud, puudu jäi vaid viis sajandikku.

2. Mida suudab Jander Heil? Meeste kuulitõukes tundus esialgsete ülesandmiste põhjal, et kulla hind jääb tavatult tagasihoidlikuks, algselt ei olnud kirjas ei Kristo Galetat ega Jander Heili. Nüüd on viimane otsustanud kaasa lüüa. Tegu on Heili esimese võistlusega sel hooajal, seega tulemust ennustada on raske. Eelmisel talvel tõukas Indrek Tustiti hoolealune 19.39 ja suvel juba 19.81. Vastus: tulemuseks oli 18.87, seljavigastuse tõttu pole mees kaks kuud korralikult harjutanud.

3. Kas Risto Lillemetsa vorm on läinud ülesmäge? Toruni sise-EM-il lööb seitsmevõistluses kaasa vaid üks eestlane, Tallinna rahvusvahelisel seitsmevõistlusel isikliku rekordi 6089 punktini viinud Lillemets. Ta testib vormi tõkkesprindis ja teivashüppes. Huvitav on näha, kuidas seis on võrreldes viimase mitmevõistlusega, siis läbis ta 60 m tõkkedistantsi ajaga 8,14 ja ületas teiba abil 5.01. Vastus: teivast hüppas Lillemets 4.70 ja tõkkeid jooksis 8,14. Treener Art Arvisto selgitas, et ongi ootuspärane kui hoolealune kahe mitmevõistluse vahel pole päris absoluutses tippvormis, see on timmitud ikkagi EM-iks.

4. Kas Lilian Turban või Elisabeth Pihela? Naiste kõrgushüpe on tänavu erilise tähelepanu all, sest tegusid teevad kaks noort sportlast. Kui Martin Kutmani võistlusel jäid nad esikohta jagama isiklikke rekordeid tähistanud tulemusega 1.86, siis Eesti U23 meistrivõistlustel lisas Turban margile veel sentimeetri (1.87), Pihela laeks jäi 1.80. Parima isikliku rekordiga (1.92) osaleja on aga hoopis Grete Udras, tänavu on 32-aastasel naisel kirjas 1.74. Vaata, mida nad rääkisid Kutmani võistluse järel! Vastus: Pihela.


5. Kas Pedriks lööb üle Nazarovi rekordi? Keiso Pedriks on näidanud 60 meetri tõkkejooksus üles väga head stabiilsust, vahemikku 7,76-7,78 on tänavu jooksnud koguni neli korda. Seega poleks mingi ime, kui Nazarovi värske rekord 7,74 saab juba ületatud. Vastus: ei, tal jäi puudu Nazarovi rekordist seitse sajandikku.

6. Mitu naist jooksevad 60 m tõkkesprinti 8,20 või kiiremini? Diana Suumann on tänavu saanud ajaks 8,17, jäädes Ksenija Balta Eesti rekordist vaid sajandiku kaugusele. Kreete Verlin viis oma margi 8,23-ni. Seega pole võitja nimi kantslist maha hüütud ja ka Balta rekord on ohus. Euroopa edetabelis on Suumann 32. ja Verlin 48. Vastus: üks, Suumanni aeg oli täpselt 8,20, Verlin läbis distantsi parimal juhul 8,28ga.

7. Kas Ksenija Balta on jätkuvalt Eesti kaugushüppe valitsejanna? Rohkem kui tosin aastat on Balta olnud moeloojaks ja ta on olnud paljude tänaste noorte tippude iidoliks. Samas suvel pidi ta Eesti meistrivõistlustel leppima hõbedaga (võitis Tähti Alver 6.54-ga) ja ka eelmist sisehooaega ei lõpetanud ta edetabelijuhina (vaid hoopis Aet Laurik 6.43-ga). Sel alal on saavutatud Eesti mõistes väga hea tase ja kõik need naised tulevad meistrivõistlustel võistlema. Vastus: jah.

8. Mitu medalit teenib Uudmäede pere? Merilyn ja Jaak Joonas Uudmäe on soosikud kolmikhüppes, lisaks tuleb nendega tõsiselt arvestada ka kaugushüppes. Vastus: kolm, Merilyn võitis kolmikhüppe, Jaak Joonas oli kolmikhüppes teine ja kaugushüppes kolmas.

9. Kes teeb kuldse duubli? Individuaalselt kahe kulla teenimine on reeglina jõukohane olnud pigem jooksjatele, teinekord ka hüppajatele. Kelly Nevolihhin, Jekaterina Patjuk, Kreete Verlin, Karl Erik Nazarov, Olavi Allase, Jaak Joonas Uudmäe – kas ja kes neist saab kaela kaks kulda? Vastus: Nevolihhin ja Allase.

10. Kas keegi hüppab viimasel hetkel veel EM-i rongile? Nüüd on viimane võimalus, siiani on koha taganud 12 sportlast, aga neist on paljud eri põhjustel loobunud (Johannes Erm, Maicel Uibo, Janek Õiglane, Henri Sai). Karoli Käärt on oma 60 meetri rekordi timminud juba 7,45-ni, normist lahutab teda viis sajandikku. Tingimata ei peagi EM-ile saamiseks täitma normi, ka hea koht edetabelis võib viia Toruni. Vastus: uusi normitäitjaid ei lisandunud, kuid EM-iks antakse üles ka Karoli Käärt, Lilian Turban ja Marielle Kleemeier.

***

Sprindi esinumber Õilme Võro meistrivõistlustel tagareie kõõluse põletiku tõttu ei stardi, küll aga usub ta, et saab võistelda Toruni EM-il. Tippudest jäävad eemale ka Henri Sai ja Hans-Christian Hausenberg.

Jaga
Kommentaarid