Sildarude suusapere on avalikkuse ees figureerinud juba aastaid. Esimene suurem võit saabus Kelly Sildarule 2015. aasta detsembris Dew Touril. Rahvuskangelase staatusesse tõusis ta poolteist kuud hiljem X-Mängude võiduga.

Toona oli inimeste silmis tegemist justkui musterperekonnaga. Osalistega tagantjärele rääkides selgub, et omal ajal nii oligi. Kui suuremad lahkhelid jõudsid meedia kaudu laiema avalikkuseni 2020. aasta hiliskevadel, siis tegelikult olid asjad väga kehvasti juba 2019. aasta alguses, kui Kelly võitis rennisõidus MM-tiitli ja X-Mängudelt korraga kolm medalit. Sel nädalal tuuakse avalikkuse ette järjekordsed detailid koduseinte vahel ja suusareiside ajal väidetavasti juhtunust. Kelly ja tema ema Lilian Talving süüdistavad pereisa Tõnis Sildaru korduvas füüsilise ja vaimse vägivalla tarvitamises. Kuidas asjad aga allamäge veerema hakkasid ja mis nüüd juhtub?

2017. aasta suvel olid perekonnal suured plaanid. Kelly oli saanud piisavalt vanaks, et osaleda ka täiskasvanute tiitlivõistlustel. Ees ootasid 2018. aasta Pyeongchangi olümpiamängud. Kui seni olid Kelly, Henry ja Tõnis Sildaru üldjuhul kolmekesi mööda maailma reisinud, siis selleks ajaks oli perekonnal küpsenud plaan, et igapäevatöölt tuleb ära ka pereema Lilian.

Saatuslik vigastus

Kõik läks justkui lepase reega. 2017. aasta 27. augustil osales Kelly esimest korda MK-etapil ning Cardrona pargisõiduvõistlus tõi loomulikult esikoha. Pärast võistlust helistas Tõnis meediaruumist kohe Lilianile. Telefoni teel arutleti Kelly sõidu kõik detailid läbi. Perekondlik masinavärk toimis õlitatult. Kuus päeva hiljem osales noor eestlanna esimest korda ka rennisõidus tippkonkurentsis. Paljudele üllatuseks saavutas ta teise koha.

Kui seni olid eestlased unistanud olümpiakullast pargisõidus, siis korraga oli kõigile selge, et Kelly on medalikonkurentsis ka oma kõrvalalal. 15. septembril jõudsid Eesti meediasse aga ärevad teated, et olümpialootus vigastas rennisõidu treeningul tõsiselt põlve.

Silmapilk lendasid kõik senised plaanid vastu taevast. Pereema Lilian jäi edasi palgatööle. Muu hulgas oli ta põlveoperatsiooni vajanud tütrele põlvesideme doonoriks. Pyeongchangi olümpiamängudel oli pargisõidu tase selline, et Kelly oleks kuldmedali võitnud ka oma tavapärasest tasemest kehvema esitusega. Medal oli täiesti püütav ka rennisõidus. Väidetavasti hakkasid perekonnas asjad allamäge minema just taastusravi ajal. Omavahelistes suhetes toimus järsk pööre halvemuse poole 2018. aasta esimesel poolel. Sellest ajast on kummalgi teineteisele hulk kaebusi.
Kelly ja Tõnis Sildaru 2017. aasta augustis Uus-Meremaal eestlanna esimese MK-stardi eel. Toona olid asjad veel hästi.

Aasta pärast valusat kukkumist oli Kelly aga võistluskarussellil tagasi. Kui kahe kuu pikkuses Uus-Meremaa laagris olid kohal pere kõik neli liiget, siis ülejäänud hooaja jooksul toimetati peamiselt taas kolmekesi ehk Lilian jäi ikkagi veel tavatööle.

2018. aasta sügisel naasis Kelly Uus-Meremaalt kahe juunioride MM-kulla ja ühe -hõbedaga. 2018. aasta teine pool tõi järjekordse võidu Dew Touril ja esikoha Stubai pargisõidu MK-etapilt. Selle aja sisse jäi aga veel üks kergemat sorti põlvevigastus (mis toona avalikkuse eest varju jäi) ning kukkumine Dew Touril, mis sundis taas tegema võistluspausi.

Suur triumf probleemide kiuste

Nii ei kulgenud asjad jällegi päris plaanitult ja pinged omavahelistes suhetes kasvasid. 2019. aasta algus oli võistlurajal aga suurepärane. Kelly võitis Aspeni X-Mängudelt kolm medalit, pargisõidu esikoha tõid 99,0 punkti. Paar nädalat hiljem seisis ta Park Citys poodiumi kõige kõrgemal astmel rennisõidu maailmameistrina. Pärast toonast tihedat perioodi oli sportlane silmanähtavalt kurnatud. Mõnda aega tagasi vastas Kelly oma Instagrami story’des fännide küsimustele ning üks neist kõlas, et millal olid asjad tema jaoks tegelikult halvasti, kuid teised ei teadnud sellest midagi. Vastuseks oli foto 2019. aasta MM-i auhinnatseremooniast.

Sel nädalal avalikkuse ette toodavatest väidetavatest intsidentidest leidsid paljud aset just 2018/19 võistlushooajal. Hiljem on selgunud, et samal ajal määrati perekonna äärelinnamajale Kelly kasuks kohtulik hüpoteek summas 404 000 eurot. Avalikkuse ette jõudis see fakt rohkem kui aasta hiljem.

Kelly ja tema ema Lilian Talving süüdistavad pereisa Tõnis Sildaru korduvas füüsilise ja vaimse vägivalla tarvitamises.

Kuuldavasti oli juba toona seis selline, et perekond ei elanud Tallinnas enam regulaarselt ühises kodus. Pärast tiitlivõitu oli hooaja edasine kulg üsna hektiline ning Kelly osales veel vaid ühel MK-etapil ja aprilli keskpaigas juunioride MM-il. Nimetatud jõuproovidel käis perekond neljakesi.

Järgmist võistlust tuli oodata pikalt ning sinna vahele mahtus palju. Kui seni olid Henry ja Kelly osalenud perekonna videblogides ühiselt, siis 2019. aasta suvel nihkus fookus selgelt pere noorimale liikmele. Tol suvel Prantsusmaa päikese all filmitud videoblogis figureeris veel pereemal Lilian, kuid Kelly enam mitte. Juulis kanti eelpool mainitud maja Kelly nimele.

Veel paar kuud varem oli jõudnud meediasse uudis, et Sildarude tiim kasvabki ametlikult ühe liikme võrra ja Lilian hakkab alati perega suusareisidel kaasas käima. Nagu ajalugu mäletab, siis reaalsuseks see plaan ei saanudki, kuna omavahelised suhted olid juba piisavalt sassis. Nii jäid Kelly ja Lilian ühele ning Tõnis ja Henry teisele poole.

Põgenemine Uus-Meremaalt

Üheskoos mindi veel Uus-Meremaale laagrisse ja Kelly pidi eelülesandmise põhjal osalema seal ka rennisõidu MK-etapil. Peagi teavitas Tõnis Eesti ajakirjandust, et Kellyl oli vaja naasta Eestisse ja keskenduda hoopis koolitööle. Hiljem on asjaosalised kirjeldanud suusastaari toonast kodumaale naasmist hoopis põgenemisena.

Esimesed teated, et asjad ei ole enam päris endised, jõudsid meediasse 20. septembril. Toona selgitas Tõnis, et tema lastel on edaspidi erinevad treenerid, kuna nii saab Henry isalt senisest rohkem tähelepanu. Kelly pidi aga jätkama hoopis omal käel. Sama kinnitas ta ajakirjandusele ka ise oktoobri lõpus ja lisas, et vajaduse korral saab ta isalt ka edaspidi abi küsida.

Hiljem on asjaosalised kirjeldanud suusastaari toonast kodumaale naasmist hoopis põgenemisena.

Kelly treener sai avalikkuse silmis paika 2020. aasta alguses Lausanne’is toimunud noorte olümpiamängude eel. Alates sellest jõuproovist on sportlast võistlustel ja laagrites saatnud poiss-sõbrast treener Mihkel Ustav (Ustav oli seejuures Sildarudega koos laagrites käinud ka varasematel aastatel). Kuid avalikkuse silmis olid asjad perekonnas veel nii hästi, et mitu ajakirjanikku küsis pärast jõuproovi kommentaari ka Tõniselt, kes viibis pojaga Šveitsis laagris.

Edasi võitis Kelly veel X-Mängudelt kaks kuldmedalit, kuid seejärel hakkasid perekonna omavahelised tülid aina enam avalikkuse ette jõudma. 2020. aasta 11. mail kirjutaski Eesti Päevaleht, et Kelly ja Tõnis jagasid asju kohtus ning edaspidi käib vaidlus suusaliidust saadava raha üle.

Süüdistuste laviin

Päev hiljem kirjutas omakorda Eesti Ekspress, et politsei uurib Sildarude peres väidetavalt aset leidnud vägivalda. Sel teemal jätkab nüüd ka kolmapäevane „Pealtnägija”. Kuuldavasti ongi saate fookuses perevägivald, nii vaimne kui ka füüsiline. Rääkijate rollis on Kelly ja Lilian ning süüdistatakse Tõnist. Enne saate eetrisse minekut ei soovinud nad täpsustavaid kommentaare anda. Praeguse seisuga võetakse saatelõik eetrist maha ainult juhul, kui selleks peaks saabuma kohtult otsus.
2020. aasta alguses, kui perekonnas oli tekkinud juba kaks leeri, saatis Aspeni X-Mängudel Kelly Sildaru ka ema Lilian Talving.

Viimasel ajal on mõlemad teineteiselt regulaarselt süüdistanud ja ähvardanud kohtuga, et vastaspoolt kriminaalkorras karistataks. Kui üks midagi ütleb, on teisel kohe täpselt samasugune väide varnast võtta. Seega erinevad osaliste väited teineteisest 180 kraadi. Mõlemad märgivad samal ajal, et neil on olemas ka vajalikud tõendid ja tunnistajad. Seni ei ole kohus väidetava perevägivalla kohta ühtegi otsust teinud. Siiski olevat Kelly ja Liliani esitatud süüdistus nii kaugel, et lähiajal võib kohtust värsket infot oodata. Praeguseks on ka teine pool oma süüdistused ametlikult esitanud.

Samal ajal on vaidlused läinud nii teravaks, et näiteks talispordivarustust müüvas keskkonnas on läinud osaliste vahel isegi virtuaalseks sõneluseks näiteks selle üle, kellele suusaprillid ikkagi kuuluvad.

Seni on avalikkuse ette jõudnud ainult üks kohtuotsus. Tänavu 18. jaanuaril otsustas Harju maakohus, et Sildarude suusapere ei tegutsenud seltsinguna ning Tõnisel ja Henryl pole õigust nõuda Kellyle kuuluva vara jagamist. Loomulikult jätkab esialgu kaotajaks jäänud pool selles vallas võitlust. Ametlikud toimingud on selleks juba tehtud.