Koivu otsuse teeb ootamatuks asjaolu, et see sündis keset võistlushooaega. Soomlane kuulus tänavusel hooajal NHL-i klubi Columbus Blue Jacketsi nimekirja, kus ta sai kirja seitse kohtumist. Tema arvele jäi seitsme mänguga üks värav ning üks resultatiivne sööt.

"See ei olnud lihtne otsus, sest olen armastanud igat minutit Columbuses. Lootsin väga, et suudan aidata võistkonnal sel hooajal eesmärgid täita, aga ma pole suutnud mängida vajalikul tasemel. Pean olema aus enda ja tiimikaaslaste vastu. Praegu on õige aeg hokiga lõpparve teha," sõnas Koivu pressiteate vahendusel.

"Minu mängustiil vajas alati kindlat särtsu, kuid ma ei leidnud seda enam. Ma polnud enam südamega mängus sees," selgitas Koivu Ilta-Sanomatile. "(Otsus) ei sõltunud ühest mängust või hetkest, see oli seotud kõigega nii treeningutel kui mängudes. Suurt rolli mängis ka enesekindlus."

Koivu mängis NHL-is kokku 16 hooaega. Neist esimesed 15 veetis ta Minnesota Wildi ridades. Koguni 11 aastat veetis ta klubi kaptenina. Koivu pidas NHL-is kokku 1035 mängu, mille jooksul viskas 206 väravat ja jagas 505 resultatiivset söötu.

Koivu tuli Soome koondisega 2011. aastal maailmameistriks. Ta oli toonasel Slovakkias toimunud suurturniiril võistkonna kapten. Lisaks võitis soomlane MM-idelt kaks hõbe- ja pronksmedalit. Torino olümpiamängudel aitas ta Soome koondise hõbedale ja neli aastat hiljem Vancouveris toimunud olümpial pronksile.