Mayer sai, mis tahtis. Olümpianormi (8350) täitmine oli talle jalutuskäik pargis. Prantslane lubas endale isegi teivashüppes tulemust 4.65 (hüppas lühikese hooga), tunamullu maailmarekordit püstitades ületas ta mäletatavasti 5.45. Rõõmu tegi see-eest 110 meetri tõkkejooksu uus isiklik mark 13,54. Nüüd saab ta muretult Tokyo olümpiaks valmistuda, väheusutav, et Mayer enne seda veel mõne kümnevõistluse teeks.

Korralikult esinenud Tšernjavski ja Lillemets ei lasknud mõnest tagasilöögist hoolimata pead norgu ja võitlesid visalt lõpuni. 1500 meetri jooksus ei teinud nad endale hinnaalandust ja tõusid kumbki kahe koha võrra. Tšernjavski võistluse tipphetkedeks võib lugeda kaugushüppe marki 7.33 ja tõkkesprindi aega 14,55 (tuul oli pisut lubatust tugevam, rekordina kirja ei lähe - M. R.), kõvasti rõõmu tegi talle ka vägev kettaheite resultaat - 48.15. Suurim tagasilöök tuli kõrgushüppes, kus mees piirdus 1.88-ga.

Lillemets sai esmakordselt südamest juubeldada pärast odaviset, uus isiklik rekord on nüüdsest 65.36. Kõige rohkem punkte andis ta aga ära kuulitõukes (14.01) ja kettaheites (40.98). Tegelikult tegid mõlemad mehed igati korraliku etteaste, eriti arvestades, et praegu on alles detsember, ja meenutades, et 8000 punkti piiri purustasid nad mõlemad esimest korda läinud suvel. Lillemets tegi siis 8133 ja Tšernjavski 8086 punkti. Mõlemad mehed on sellele tasemele aidanud treener Art Arvisto, kohapeal aitasid neid seekord füsioterapeut Risto Jamnes ja Andres Aavik. Saavutusele lisab kaalu ka teadmine, et see sündis korraliku konkurentsiga mõõduvõtul. Koguni kaheksal atleedil on parem isiklik rekord kui Tšernjavskil.

Punktitabel

Mari Klaup kerkis medalimängu alavõiduga odaviskes (53.07). Lõpuks jäi ta alla üksnes kolumblanna Evelis Aguilarile (6055). Klaup tegi üsna ühtlase seeria, ei olnud suuri ärakukkumisi ega ka palju üllatavaid eneseületusi. Eredaimaks kordaminekuks oli 200 meetri jooksus isikliku rekordi püstitamine, Klaup sai ajaks 25,50, kärpides 2013. aastast pärinenud margist neli sajandikku. Ema Katrin Klaubi näpunäidete põhjal harjutav eestlanna jättis India ookeanis asuval saarel toimunud võistlusel seljataha mitmeid endast kõvema isikliku rekordiga sportlasi.

Punktitabel

Need tulemused lähevad kirja ka maailma kergejõustikuliidu (WA) reitingu arvestusse. Kui olümpia normi täitjaid ei ole piisavalt palju, siis lubatakse Tokyosse ka reitingu alusel. Lisaks kuulus Reunioni jõuproov WA mitmevõistluse 2021. aasta challenge'i arvestusse ehk sisuliselt on tegu MK-sarjaga (pingerida pannakse paika lähtudes kolme parema võistluse summast).

Arvisto õpilasid tõestasid, et ei lennanud India ookeanis Madagaskari ja Mauritiuse vahel asuvale saarele turismireisile. Mõlemal mehel on endiselt võimalus ebatavalisel ajal ja ebatavalises kohas toimuval võistlusel koguda 8000 punkti ja tõusta koos maailmarekordimehe Kevin Mayeriga poodiumile. Kerge see 8000 punkti tegemine siiski ei ole, Lillemets kaotab oma rekordi (8133) graafikule 105 ja Tšernjavski (8086) oma seeriale 98 silmaga. Oodatult oma teed on läinud olümpianormi 8350 punkti jahtiv Mayer (4350), kelle lõpptulemust julgeks prognoosida 8600-8700 punkti kanti.

Eestlased tegid väga kindla mustriga võistluse - igal alal tegi üks endaga võrdluses hästi ja teine pigem natuke kehvemini. Lillemets läbis 100 meetrit 10,97 sekundiga, Tšernjavski sai ajaks 11,15. Kauguses viis Tšernjavski oma rekordi 7.33-ni, Lillemets hüppas 7.15. Kuulitõukes tuli Lillemetsal esimene tõsisem tagasilöök (14.01), Tšernjavski tegi oma ilusasti ära - 14.96. Kõrgushüppes oli vastupidi, mitu kõrgust kolmandal katsel võtnud Lillemets ületas lõpuks 2.00, Tšernjavski piirdus 1.88-ga. Päeva lõpetasid mehed 400 meetri jooksuga, Tšernjavski kattis staadioniringi 49,46-ga, Lillemets 50,81-ga.

Mari Klaup hoiab avapäeva järel 3518 punktiga viiendat kohta, isiklikule rekordile kaotab ta vaid 37 punktiga ehk liigub jämedalt öeldes 6050 punkti suunas. Eredaimaks kordaminekuks oli 200 meetri jooksus isikliku rekordi püstitamine, Klaup sai ajaks 25,50, kärpides 2013. aastast pärinenud margist neli sajandikku. Juhib 3641 punktiga prantslanna Cassandre Aguessy Thomas.

Enne võistlust:

Nimekaim osaleja on kümnevõistluse maailmarekordimees Kevin Mayer. Viimati lõpetas prantslane kümnevõistluse 2018. aasta sügisel, kui kogus Talence’is 9126 punkti. Mullu Dohas toimunud MM-il katkestas ta vigastuse tõttu. Mayeri eesmärk on täita olümpianorm 8350 punkti.

Võistluseelsel pressikonverentsil tunnistas Mayer, et tippvormis ta ei ole ning kavatseb liikuda tavapärasest ökonoomsemalt – kui mingil alal enam-vähem korralik tulemus kirjas, siis võib katsetest loobuda. „Eks sõltub, kuidas minema hakkab. Kui kaks esimest ala hästi välja tulevad ja kuulitõuke avavoorus 16 meetrit tõukan, siis miks mitte 17 meetrit veel püüda,” lausus ta. Kui tervis vastu peab, ei tohiks olümpianormi täitmine olla tema jaoks mingi probleem.

"Eks see selline treeningutsükli osa ole, võib-olla päris olümpianormi ma sinna täitma ei lähe," arvas Lillemets mõni aeg tagasi Eesti Päevalehe loos. "Muidugi on Tokyo norm mul sel hooajal eesmärgiks, lihtsalt praegu on selleks ilmselt natuke liiga vara. Samas maailmarekordimees on kõrval, kõike võib juhtuda. Selline konkurents paneb tavapärasest veel rohkem pingutama."