90-minutilisel võistlusel rakendatakse võistluse lühendamise eesmärgil veel ka väljalangemissüsteemi. Kõik alad on kompaktselt koos ühel väljakul, vahendab Inside The Games.

Võistlus algab 20-minutilise ratsutamisega, jätkub 15-minutilise vehklemisega, 10-minutilise ujumisega ning lõpeb 15-minutilise laskejooksuga.

Uudne formaat peaks olema ka telesõbralikum ning teeb ka staadionil viibivatel pealtvaatajatel kaasaelamise lihtsamaks, kuna kõik alad on võimalik ära vaadata ühel kohal istudes.

Uue formaadi kinnitamisega loodab moodne viievõistlus muuta oma ala olümpiakavas jätkusuutlikumaks. Esimest korda oli ala olümpial 1912. aastal Stockholmis.

Algselt peeti moodsat viievõistlust viiepäevasena. Ühele päevale võeti kõik viis ala kokku esimest korda 1994. aastal.

Moodsa viievõistluse uue formaadi peab Pariisi olümpiaks kinnitama veel ROK-i täitevkomitee, mis koguneb 7. detsembril. Samuti arutatakse seal segateatevõistluse olümpiakavva lisamist.

Testvõistlused uue formaadiga toimusid septembris Budapestis ja Kairos ning said asjaosalistelt positiivset tagasisidet.

Eesti sportlane oli moodsas viievõistluses viimati olümpial võistlustules 2000. aastal, kui oma kolmandatel järjestikustel suvemängudel osales Imre Tiidemann. 1996. aasta Atlanta olümpial sai ta seitsmenda koha. 2000. aastal tuli Tiidemann Euroopa meistriks.