Loengus räägitakse milliste kaebustega pöörduda füsioterapeudi poole ja millal eelistada ortopeedi vastuvõttu. Kas füsioterapeudi vastuvõtt saab kiirendada taastumist? Kuulaja saab ülevaate kuidas treenida progresseeruvalt kuid samas optimaalselt. Saab konkreetseid soovi milliseid taastumise vahendeid kasutada ning kuidas seejuures hinnata ise oma taastumise seisundit. Kuulaja saab ka vastuse, et millal on õige aeg uueks koormuseks ja kuidas treeningkoormusi taastada iseenda jaoks.

Eestis pöörduvad inimesed liiga vähe füsioterapeudi juurde, sest tihti mõeldakse, et massöör teeb sama, nö manuaalteraapia ära. Tegelikult on füsioterapeutiline ravi palju laiem ja pigem järgmist vaevust ennetav. Näiteks on füsioterapeudist abi kui on pinged kaelas ja seljas, ebamäärased valud liigestes - nendega peaks tegelema ning mitte oodata, et ehk lahenevad iseenesest. Öeldakse, et füsioterapeut aitab inimese jalgadele, olgu selleks siis vigastus spordist, kukkumine talvel libedaga või operatsioonijärgselt. Näiteks kui inimesel on tekkinud jõutreeningu järgselt põlvevalu, siis füsioterapeut viib esmakohtumiselt läbi hindamise, et välja selgitada, miks on valu tekkinud. Siis, vastavalt põhjusele, koostab tegevusplaani, mis sisaldab nt manuaalteraapiat, spetsiifilisi harjutusi, vajadusel jõuharjutuse tehnika korrigeerimist, vahel elektriravi, ortopeedi sekkumist ja pikema perspektiivis tuleviku tarbeks nõuanded, kuidas edaspidi põlveprobleeme vältida. Seega tekib küsimus kas füsioterapeudi vastuvõtt saab kiirendada taastumist? Viimastele küsimustele annab vastuse spordile spetsialiseerunud füsioterapeut Priit Ailt oma teisipäevases loengus.

Füsioterapeudi loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones või veebiloenguna. Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18.00 ja kestus on umbes 1,5 tundi. Osalustasu 8€ (kohapeal sularahas, veebiloengu puhul esitatud arve alusel).

Füsioterapeut Priit Ailt on hariduselt spordi füsioterapeut, töötab Füsioteraapia Kliinikus ja on Eesti Jalgpalli Liidus ning varasemalt töötanud nii Eesti Ujumisliidu kui Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni juures. Omab üle 20-aastast kogemust triatlonis, on mitmekordne Eesti Meister erinevates vanuseklassides ja distantsidel. Ta on Tripassion Triatloniklubi asutaja ja üks eestvedajatest ning peatreener. Priidu viimaste aastate parim sportlik saavutus on M35 Euroopa Meistritiitel olümpia triatlonis.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2020 on peale seda loengut veel 6 loengud. Need on:

03.11 Kodukontor lihaspinge vabaks! Füsioterapeut Katre Lust-Mardna

10.11 Hea une tehnikad. Unearst dr Heisl Vaher

17.11 ÜKE mõju ja sobitumine sportlase treeningplaani. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner

24.11 Sportlase toitumine, taastumine. Triatleet, suurvõistluste korraldaja Ain Alar Juhanson

01.12 Kuidas juhtida muutusi oma elutreeningutel? Psühholoog, muutuste ja arengunõustaja Eva-Maria Kangro

08.12 Ööpäeva rütm - kas saab selle eest põgeneda või peab alluma? TLÜ professor Kristjan Port

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Soovitame aegsasti registreerida huvipakkuvatele loengutele, sest koroonaviiruse leviku tõttu lubatakse 2020 sügisel saali poole vähem inimesi. Võimalus on loengus osaleda ka veebiloenguna, sel juhul tuleb oma soov edastada registreerimisel ning tasuda esitatud arve alusel ülekandega enne loengu toimumist.

Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ loodus- ja terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga. Loengute teavitust aitab teha Delfi.

Uudisega on seotud eelmiste aastate valik täispikkasid loenguid