Kohtumine algas Eesti jaoks kohutavalt, sest juba 3. minutil lükkas Märten Kuusk palli oma väravasse. Kodumeeskond ei lasknud seekord end sellest heidutada ja Rauno Sappinen suutis 33. minutil seisu viigistada. Sappineni teine tabamus 61. minutil viis eestlased juba juhtima. 76. minutil suurendas Frank Liivak penaltist eestlaste eduseisu veelgi. Ent külalised üritasid lõpuni. 80. minutil lõi palli võrku 37-aastane ründelegend Goran Pandev, kes krooniti 2010. aastal Milano Interi ridades Meistrite liiga võitjaks. Põhja-Makedoonia jõudis viigini 88. minutil, kui palli saatis võrku Gjoko Zajkov.

Põnevust jagus mängu kõvasti ja väravaid võinuks näha märksa rohkem. Seejuures jättis Põhja-Makedoonia 67. minutil penalti realiseerimata, kui Aleksandar Trajkovski põrutas palli latti.

Eesti Päevalehe tähelepanekud Eesti ja Põhja-Makedoonia kohtumisest.

VÕTMEMOMENT | Vanameister Goran Pandevi tabamus. Eesti 3 : 1 eduseisus tundus, et mäng on tehtud ja Eesti saab võidu kirja. Kõigest neli minutit hiljem suutis Pandev juba ühe värava tagasi lüüa. See jättis aina hoogu koguvale Põhja-Makedooniale viigivärava püüdmiseks veel üle kümne minuti. Lõpuks eesmärk saavutatigi ja Tallinnast lahkutakse ühe punktiga.

Eesti peatreeneri Karel Voolaidi karjääri kohta on räägitud, et tema juhendatavad tiimid kipuvad kohtumiste lõppe käest andma. Nagu kõik nägid, läks nii seegi kord ja juba käes olnud kolm punkti libisesid sõrmede vahelt välja.

MÄNGU STAAR | Rauno Sappinen. Eesti koondisel on olnud viimastel aastatel raskusi väravate löömisega. Peatreener Karel Voolaidi juhtimisel oli Eesti eelmise üheksa kohtumisega saanud kokku kirja ainult kaks tabamust. Nüüd suutis õigel ajal õiges kohas olev Sappinen selle arvu esmalt duubeldada ja lõpuks pani ka Liivak korra palli võrku.

Samuti suutis 24-aastane Sappinen kahekordistada enda seniste koondiseväravate arvu. Nüüdseks on tal rahvusesinduse eest löödud neli väravat. Esimene sündis 2016. aastal mängus Saint Kittsi ja Nevisega ning teine 2017. aastal duellis Maltaga. Need olid mõlemad maavõistlusmängud, nii et Sappinen sai nüüd punni eest ka valikmatšides.

MUST LAMMAS | Märten Kuusk. Eesti koondise keskkaitsja Kuusk pani eestlased keerulisse seisu juba 3. minutil, kui lõi õnnetu omavärava. Siinkohal said kokku erinevad arusaamad jalgpallist. Kodumaal klubivutti mängiv Kuusk lükkas palli otse värava peale, sest eeldas, et puurilukk ei liigu ju kunagi postide vahelt välja. Londoni Arsenalis õpetust saav 18-aastane väravavaht Karl Jakob Hein ootas palli aga värava kõrval, kus oli palju parem söödukoridor. Kuusk ei jälginud kaaslase liikumist ega osanud ette näha turvalisemat olukorra lahendamist, mida Hein pakkus.

Kuna üle pika aja sai näha väga hingestatud Eesti koondist, suudeti katastroofilisest algusest üle olla ja mängu tagasi tulla. Ent lõpuks tuleks kritiseerida Pavel Marinit, kes jäi vastaste lõpuspurdi ajal tähtsates olukordades markeerimisega hätta.

MIKS LÄKS NII? | Kohtumise esimesel poolajal ja teise alguses oli näha, et Põhja-Makedoonia võis asju veidi kergemalt võtta. Nimelt pidas Põhja-Makedoonia alles neljapäeval ülitähtsa EM-i play-off’i kohtumise, kus 1 : 0 alistati Kosovo. Tolles matšis pandi välja oma põhijõud ja mängus Eestiga sai võimaluse mitu tavapärast vahetusmängijat. Nagu neljapäeval, oli seegi kord algkoosseisus ainult kolm mängijat (Egzjan Alioski, Stefan Ristovski, Boban Nikolov).

Põhja-Makedoonia suurimad staarid eesotsas 37-aastase vanameistri Goran Pandeviga (17 hooaega Itaalia kõrgliigas, praegu Genoas), Itaalia kõrgliigas mängiva ründaja Ilija Nesterovski (Udinese) ja Hispaania kõrgliigas palliva poolkaitsja Enis Bardhiga (Levante) alustasid matši pingilt. Nimetatud kolmik tuli väljakule teiseks poolajaks, kui oli vaja hakata mängu päästma. Lõpuks seda suudetigi.

KUIDAS EDASI? | Eesti jalgpallikoondis on taas võistlustules juba kolmapäeval, kui Rahvuste liigas minnakse koduväljakul vastamisi Armeeniaga. Sama tiimiga kohtuti septembris võõrsil ja toona teenisid armeenalsed 2 : 0 võidu. Kolmapäevane matš on eestlastele käimasoleva Rahvuste liiga tsükli viimane kodumäng.

Põhja-Makedooniat ootab kolmapäeval ees Gruusia. Sellest duellist võib eeldatavasti oodata tõelist kavaldamist, sest samadel tiimidel tuleb 12. novembril taas vastamisi minna ja siis juba hoopis tähtsamas kohtumises. Nimelt on Põhja-Makedoonia ja Gruusia jõudnud eelmise Rahvuste liiga D-divisjoni n-ö finaali, mille võitja tagab endale pääsme järgmisel suvel toimuvale EM-finaalturniirile. Sel sügisel on samad meeskonnad korra juba kohtunud. Septembris mängiti grusiinide koduväljakul 1 : 1 viiki.

KILD | Tegemist oli peatreener Karel Voolaiu kümnenda kohtumisega Eesti koondise tüüri juures. Tema saldo on nüüd kaks viiki ja kaheksa kaotust. Seega on Voolaiu võiduprotsent ikka veel ümmargune null. Kui ajutised asendajad ja kohusetäitjad kõrvale jätta, siis viimati jäi Eesti koondise peatreeneritest võiduta Roman Ubakivi. 1994–1995 Eesti meeskonda tüürinud Ubakivi käe all jäi kontosse üks viik ja 21 kaotust.

RAHVUSTE LIIGA

C-divisjoni 2. alagrupp

3. voor: Eesti – Põhja-Makedoonia 3 : 3, Armeenia – Gruusia 2 : 2

Tabeliseis: 1. Põhja-Makedoonia 5 punkti, 2. Gruusia 5, 3. Armeenia 4, 4. Eesti 1