Aruküla Põhikool on igal aastal tublilt Spordinädalast osa võtnud. Liikumisrõõm on koolis au sees olnud aastaid. Kõik algab positiivsetest eeskujudest ning mõtestatud keskkonnast.

Käesoleval aastal austas Spordinädala avamisega kooli Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa, kohal on Spordinädala patroon Kristel Kruustük. Aruküla on armas mõnusa miljööga koht, mis asub Tallinnast Ülemiste jaamast vaid 15-minutilise rongisõidu kaugusel. Seal on koos nii maapiirkonna kui ka linna kvaliteet! Lapsed saavad vabamalt omal käel liikuda ja seega õpivad vastutama enda eest varem kui need, keda vanemad pidevalt autoga toovad ja viivad.

Huvijut Mari Möls koos Maarja-Ly Teinoga, Aruküla Noortekeskusest. -Spordinädala avamisel

Meie loome õpilastele keskkonna ja võimalused ning meie kaunis piirkonnas on lastel liikumiseks ideaalsed tingimused.
Avo Möls

Avo Möls kinnitab, et liikumine on Aruküla koolis au sees ning koolil on ka väga tublid kehalise kasvatuse õpetajad. „Tervis on kõige kallim vara! Meie loome õpilastele keskkonna ja võimalused ning meie kaunis piirkonnas on lastel liikumiseks ideaalsed tingimused. Ka eelmisel aastal valminud staadion on oluliselt laste hulgas liikumisharrastust parandanud!“

Huvijuht Mari Mölsile pakub lastega töötamine rõõmu ning ta leiab, et Mesikäpa jooks on üks toredamaid üritusi, mida korraldada. „Kui terve staadion on täis rõõmsaid oranžide särkidega õpilasi, teeb see tuju heaks. Loodan, et just nii saame anda väikese panuse heategevusse!“ Arukülas on väga head võimalused spordiga tegelemiseks – staadion, skate-park, terviserada, ronimisväljakud, valida on paljude huviringide vahel, lisas ta. „Spordinädala raames üritame viibida kooliperega võimalikult palju õues, eemal mobiiltelefonidest ehk olla n-ö levist väljas, et saaks nutimaailmast puhkust.“

Aruküla Põhikooli lapsed

Kehalise kasvatuse õpetaja Riina Einloo sõnul läks Spordinädal väga meeleolukalt. „Väga tore, kui ka õpetajad osalevad ja kaasa löövad, sest eeskuju innustab. Sügisel proovime ikka võimalikult kaua tunde õues teha. Loodame, et isegi oktoobris veel.“ Klasse on Aruküla Põhikoolis juba nii palju, et tundide pidamiseks peab saali isegi kolmeks jagama. Õues on aga ruumi ja värsket õhku külluses, lisas ta.

9. klassi õpilane Maigi Teino kinnitas, et selleaastane Mesikäpa jooks oli väga meeldejääv ja eriline juba seepärast, et tema klassile jäi see viimaseks osalemiseks. „See oli nii tore, et meie enda õpetajad olid kostüümid selga pannud, ergutasid õpilasi ning jooksid meiega kaasa. Väga tore oli, et kaasati ka Raasiku Põhikool ja Aruküla Vaba Waldorfkool. Mida rohkem, seda uhkem! „Õhtul vaatasime koos perega pilte ja ema tegi ka annetusnumbrile kõne,“ ütles Teino.

Teine õpilane arvas, et Spordinädalast on kujunenud traditsioon, mida hindame ja austame. Sporti võiks veelgi rohkem olla, näiteks pakkus ta välja, et spordinädal, mil tutvustatakse erinevaid spordialasid, võiks toimuda iga kuu.

Samas arvas nii mõnigi, et liikumisharrastus pole siiski veel igaühe jaoks enesestmõistetav. „Spordinädala raames on võimalik noortel oma sportlikke võimeid proovile panna ja tuletada meelde, miks on liikumine tervisele kasulik,“ arvab üks üheksandik. Lisaks saab sportides ka head teha ja mõelda nende peale, kellel polegi võimalik sellest kõigest osa saada.

Aruküla Põhikooli noored
Liikumine, see on igaühe enda tervis ja mõttelaad, mitte lihtsalt kehalise kasvatuse tunni hinne
Avo Möls

Mis käesoleval aastal Aruküla Põhikoolis Spordinädala raames toimus?

Aruküla Põhikooli spordinädal algas 23. septembril Mesikäpa heategevusliku jooksuga. Korraldame teatejooksu juba kolmandat korda. Järgmisel aastal kindlasti uuesti, sest see positiivne energia, mille kõik osalejad ja korraldajad sealt lõpuks kaasa võtavad, on lihtsalt liiga hea, et sellest loobuda! Kooli spordiüritustel on vajadusel korraldusmeeskonnas alati abiks ka MTÜ Aruküla Kultuuriselts. Spordinädala raames toimusid veel klasside sügisesed krossijooksud Aruküla terviserajal. Ikka nii, et kõik koolilapsed männikusse jooksuradadele! Sel aastal sattus Spordinädala sisse ka Maal Elamise Päev, kuhu samuti planeeriti sportlikud tegevused Aruküla staadionil, näiteks inimjalgpall, jooksuvõistlused, sporditeemaline viktoriin (Kahoot) jmt, eesmärgiga tõmmata liikumisüritustesse terve kogukond. Päeva lõpetamine üle küla kajava diskoga pani kindlasti jalad tatsuma nii staadionil kui ka kodudeski! Sel õppeaastal ootame põnevusega meie koolis esimest korda toimuvat piljardi meistrivõistlust, mis saab teoks kahe 9. klassi õpilase loovtöö raames.

Urmas Sõõrumaa, Kristel Kruustük, Avo Möls

Mis eelnevatel aastatel on toimunud?

Ka varasemalt on loovtöödena tehtud erinevaid spordivõistlusi, näiteks lauatennise lahtised meistrivõistlused, milles osales nii õpilasi, õpetajad kui ka lapsevanemaid. Toimunud on klassidevahelised jõukatsumised korvpallis ja jalgpallis, aktiivsed vahetunnnid aulas (JustDance, täpsusvisked jmt). Oleme kogu kooli õpilaskonnaga „kooli kallistanud“ (video!) ja teinud õuevahetunde, mille ajal kõik õpilased ja õpetajad suunati vahetundide ajal ümber koolimaja jalutama – ja seda iga ilmaga! Oleme tutvustanud discgolfi tervele kooliperele.

Miks on liikumine teile oluline?

Liikumise olulisuse määratleb Aruküla Põhikoolis nii lihtsalt rõõm liikumisest kui ka vajadus seoses eluoluga maapiirkonnas, sest lapsed liiguvad kooli ka ümberkaudsetest küladest. Direktor teeb nädalast nädalasse statistikat ja loeb kooli ette pargitud rattaid kokku! Iga päev tuleb rattaga kooli 150 õpilast, mis teeb õpilaste arvust 36,4%. Eelmise aasta rekord oli 202 jalgratast ühel koolipäeval! Jalgrataste hulk jäi silma ka EOK presidendile Urmas Sõõrumaale, kes mainis Mesikäpa avakõnes, et ilmselt on Arukülas väga sportlikud lapsed! Õpilastel on võimalus kogu kooliaasta vältel osaleda mitmetes erinevates spordiringides (nt käsipall, jalgpall, võrkpall, sulgpall, tantsutrennid, maadlus, akrobaatika, kergejõustik) ning talveperioodil on kooli õppeprogrammis endiselt au sees suusatamine. Nii suuremate kui ka väiksemate tulemuste eest avaldatakse alati tänu- ja kiidusõnad ka kooli veebilehel. Öeldakse, et kes teeb, see jõuab - Aruküla Põhikooli õpilased jõuavad palju ning kool on oma õpilaste üle väga uhke!

Aruküla Põhikooli noored

„Liikumine, see on igaühe enda tervis ja mõttelaad, mitte lihtsalt kehalise kasvatuse tunni hinne,“ rõhutas direktor.

Kooli meditsiinitöötaja lisas omalt poolt, et liikumine on ülioluline ka immuunsüsteemi ja viirustele vastupanuvõime tugevdamiseks – terves kehas, terve vaim!