Sport motiveerib ja aitab püstitada eesmärke.
Margit Kaur
Miks on Spordinädal Sulle oluline?

Mulle läheb korda Spordinädala eesmärk - olla terve. Aktiivne eluviis ja füüsilise pingutuse kaudu organismi toonuse tõstmine on oluline osa tervise hoidmisest. Inimene on süsteem, mis ootab arenemiseks vastupanu. Sport motiveerib ja aitab püstitada eesmärke. Eesmärgiks võib olla osalemine rahvajooksul või iganädalastes treeningutes osalemine. Eesmärgi täitmiseks nii rahvasportlasele kui tippsportlasele on vaja järjekindlust ja distsipliini. Spordinädal võib olla sportliku teekonna algus, kunagi alustatud sportliku teekonna jätk või oma võimete testimine.

Miks karate?

Karate on tõeline elustiili spordiala. Karates on alati midagi uut õppida. Oluline on endale seada eesmärk, miks ma sellega tegeleda soovin. Sportlasele on eesmärk harjutamine eesootavaks võistluseks. Tervisespordi nimel karatega tegeleval inimesel võib eesmärgiks olla enesekaitse harjutamine või oma üldise füüsilise vormi arendamine. Jaapani kultuurist huvitatud katade harjutajatele võib olla eesmärgiks karate kaudu õppida tundma Jaapani traditsioone. Sotsiaalset suhtlust oluliseks pidavad harjutajad leiavad karatetrennist sarnaste huvidega sõpru, kellega koos treenida. Viibides välismaal, on karatekad alati oodatud kohalikes karateklubides harjutama ja kogemusi vahetama.

Spordinädal võib olla sportliku teekonna algus, kunagi alustatud sportliku teekonna jätk või oma võimete testimine.
Margit Kaur
Õpilased

Palun räägi oma klubist.

Corpore on loodud aastal 1987. Corpore ühendab endas traditsioonilist karated sportkaratega. Võistlustel osalemine on harjutajatele väljakutse, sest võistlustel tuleb oma tehnikaid ja võistlusreeglitest arusaamist näidata kõrgendatud pingeseisundis vastasega, kes harjutab karated teises klubis või teises riigis. Esinemisjulgus ja võistlustega kaasneva stressiga toimetulek on omadused, mida võistlustel käimine arendab. Klubi põhimõtteks on idee, et omaette trenni teha on küll tore, aga võistlustel ja laagrites kohtab inimesi, kes teevad trenni teistmoodi, kasutades teisi harjutusi. Innovatsioon ja pidev eneseareng aitab saada paremaks karatekaks nii trennis tehnikaid tehes kui inimesena tervikuna.

Karate on tõeline elustiili spordiala.
Margit Kaur

Sel laupäeval oli kavas oluline karateturniir, palun räägi, mis seal toimub.

Corpore Cup on Eestis karate hooaja avavõistlus. Tegu on avatud võistlusega, kuhu on oodatud osalema karate harjutajad üle Eesti ja naaberriikidest. Reeglid, mille järgi võisteldakse, on paika pandud Maailma Karate Föderatsiooni poolt. Noorimad võistlejad on 8-aastased poisid ja tüdrukud.

Võisteldakse katas ja kumites. Kata on etteantud tehnikate kombinatsioon, mis tuleb sooritada reeglitepäraselt. Kata sooritatakse üksinda ja oluline on näidata, et võistleja mõistab, millises võitlussituatsioonis tehnikaid kasutada saab. Kohtunikud hindavad vanusekategooria võistlejaid punktisüsteemis.

Kumites võisteldakse vastasega etteantud reeglite kohaselt. Poisid ja tüdrukud võistlevad eraldi kategooriates. Lisaks vanusele on eraldatud võistlejad ka kaalu järgi. Ühe matši pikkus on minut kuni 2 minutit vastavalt vanuseklassile. Kumites antakse punkte vastavalt reeglite järgi sooritatud tehnikatele. Võimalik on saada 1-3 punkti. Kumites on oluline ennast kaitsta, sooritada tehnikad kontrollitud jõuga ja reeglitele vastavalt. Kontrollitud jõud tähendab seda, et võistleja sooritab tehnika jõuliselt ja kiiresti seejuures vastast vigastamata. Võistleja näitab oma potentsiaali vajadusel tehnikat kasutades.

Iga väike eneseületamine muudab järgmises trennis sama olukorraga toimetulemise lihtsamaks.
Margit Kaur
Õpilased

Margit, mida on karate Sulle andnud?

Esiteks õpetamiskogemust. Karated õpetades olen ise õppinud paremini mõistma, miks tehakse karates tehnikaid nii, nagu neid just karatekad teevad. Koos õpetamiskogemusega käib kaasas esinemiskogemus. Erinevatele vanusegruppidele õpetatakse karated erinevalt. Lasteaiaealised ja täiskasvanud võtavad infot vastu erinevalt ja seega tuleb neid ka erinevalt õpetada.

Teiseks pidevat enesearengut nii treeneri kui harjutajana. On olnud põnev jälgida oma tehnikate arengut võrreldes aastatetaguse ajaga. Treenerina saan endale ise püstitada eesmärke, mille kaudu areneda ja enda tegevust hinnata.

Komandaks palju häid sõpru ja tuttavaid nii Eestis kui mujal maailmas.

Margit Kaur
Karate õpetab ebamugavusi ületama ja see harjumus, hoolimata ebamugavusest edasi tegutseda, kandub üle ka karatevälistesse tegevustesse.
Margit Kaur

Kuidas saada üle „surnud punktist“?

Iga sportlane on oma elus kogenud päevi, millal ei taha üldse trenni teha, kui väikesed ebamugavused on ettekääne trenni mitte teha. Parim viis neist hetkedest üle saada on trenni minna. See arendab tahtejõudu ja enesedistsipliini. Erinevatele inimestele võib „surnud punkt“ olla väga erinev. On neid, kelle jaoks on raske keskenduda trennis siin ja praegu toimuvale tegevusele, on neid kelle jaoks on raske teha paarisharjutusi, on neid, kelle jaoks on raske tehnikaid tehes lõdvestuda. Iga väike eneseületamine muudab järgmises trennis sama olukorraga toimetulemise lihtsamaks. Karate õpetab neid väikeseid ebamugavusi ületama ja see harjumus, hoolimata ebamugavusest edasi tegutseda, kandub üle ka karatevälistesse tegevustesse.

Võitluskunstid treenivad meelt ja vaimu. Kas ammutad vahel rasketel hetkedel karatest hingejõudu?

Jah, kindlasti. Elus võib erinevaid olukordi ette tulla, aga minu jaoks see hetk, kui lähen klubisse, panen kimono selga ja teen oma armastatud liikumisi, tuletab ikka ja jälle meelde, miks ma olen karate juurde jäänud. Seejuures pole oluline, kas olen saalis üksinda ja teen endale ise trenni või koos teistega. Karate on ala, mis mulle 16 aastat peale esimest trenni meeldib sama palju või isegi rohkem kui alustades.

Mis on sind kõige enam vorminud?

Suur lugemus. Leian et alati on hea mõte olla kursis erinevate ideede ja lahendustega. Avatus erinevatele ideedele ja mõtetele on kindlasti tugevus. Hoida käes raamatut ja lugeda seda avatud meelega on alati arendav tegevus. Digitaalsel kujul raamatute lugemine ei ole nii tore kui traditsioonilist raamatut käes hoides.

Mis on Sinu kreedo?

Ümbritse end inimestega, kes mõjuvad sulle hästi ja kes toovad sinus esile positiivse, kellega sa tunned end hästi.

Oled soovitanud karated proovida nii lastel, naistel kui meestel, nii vanadel kui noortel. Miks?

Karatest leiab igaüks endale midagi sobivat. Kõige nooremad harjutajad saavad trennis liikumisharjumuse. Need inimesed. kes tunnevad rõõmu võistlemisest ja enese proovilepanekust, saavad võistelda ja seada kõrgeid eesmärke. Tervist edendada soovivad inimesed saavad rõõmu tunda järjepidevatest trennidest, mis arendavad jõudu, koordinatsiooni, tasakaalu, osavust, kiirust ja vastupidavust. Karated harjutavad väga erinevas vanuses inimesed väga erinevatel põhjustel.

Ümbritse end inimestega, kes mõjuvad sulle hästi ja kes toovad sinus esile positiivse, kellega sa tunned end hästi.
Margit Kaur

Mis su hinge liigutab?

Hästi sooritatud tegevused. Klassikaline kunst ja arhitektuur, muusika, millega tunnen sidet. Kõrgel tasemel tehtud sportlikud sooritused. Hästi kirjutatud raamat, hästi teostatud film või telesari. Ilusad asjad ja südamega tehtud looming.

Õpilased

Oled karateõpetaja. Mis on olulised omadused, et olla hea õpilane?

Vaimne, füüsiline ja emotsionaalne vastupidavus. Nii üksikutes trennides kui kogu karateteekonna vältel tuleb ette perioode, millal on raske harjutada; millal tundub, et loobumine ja allaandmine on lihtsam kui jätkamine. Edukaimad õpilased tajuvad, et need hetked mööduvad, teevad trenni ja mõne aja pärast avastavad, et nende tehnikad on muutunud paremaks ja raske periood on möödunud.

Mis liikumisvormid sulle veel meeldivad?

Jooksmine, rattasõit, rulluisutamine, jõusaalitreeningud ja matkamine.

Mis on Sinu soovid Spordinädala puhul?

Inimene on loodud liikuma ja ennast proovile panema. Minu peamine soov on, et inimesed leiaksid aega ennast liigutada, olgu selleks karatetrenn või väljakutse liikuda iga päev 5 kilomeetrit.

Margit Kaur