Marian Vares

Mis Tuule lasteaias Spordinädala raames sel aastal toimub?

Sel aastal korraldame koolieelikutele juba traditsioonilise spordipäeva, kus kõik koolieelikud saavad katsetada erinevaid kergejõustikualasid, nagu näiteks 60 m jooks, kaugushüpe ja ümber maja teatejooks. Sama ettevõtmine toimub ka kevadel ning siis saavad lapsed oma edusamme sügisega võrrelda. Lisaks korraldame lastele koostöös Tallinna Maratoni virtuaaljooksuga lastejooksu. Mõlemad laste spordiüritused lõpevad piduliku diplomite jagamisega ning loodetavasti annavad diplomeid üle meie lasteaia vilistlased, kes on edukalt esindanud Eestit noorteolümpiatel (2002.a Lausanne`is jäähokis ja 2019.a Bakuus judos).

Lasteaia Spordipäev
Eelmisel aastal alustasime oma personaliga erinevatel rahvaspordiüritustel osalemist ning sellest arenesid välja meie piirkonna (Lasnamäe) lasteaednike ühised sportlikud tegevused. Käisime koos uisutamas, spordiklubis ja kergliikluse radadel. Spordinädala raames korraldame taaskord ühe liikumisõhtu lasteaednikele ja sel aastal võtame ette Reidi tee promenaadi. Jookseme, rulluisutame, sõidame rattaga, kõnnime - igaühele midagi.
Jalgrattapäevad!


Olete silma paistnud, et teie lasteaed on alati tähistanud aktiivselt Spordinädalat, milliseid kogemusi saite eelmisel aastal?

Eelmisel aastal toimus meil samuti koolieelikute spordipäev ja tegime katsetuseks esimese linnaosa lasteaednike spordiõhtu Tondiraba kergliiklusteel. Igasugune liikumine, just vastavalt oma võimetele, pakub rõõmu ja rahulolu nii väikesele kui suurele. See liikumisrõõm ongi Tuule lasteaia jaoks kõige tähtsam.

Kaberturniir


Miks on teile oluline Spordinädal ja selle tähistamine?

Spordinädal on hea võimalus teadvustamaks liikumise ja aktiivse eluviisi tähtsust. Lisaks saame võimaluse saada oma tegemistega üheks osaks palju suuremast üle-eestilisest ettevõtmisest. Erinevad väärtused saavad tähenduse juba lapsena ning kõik tekkinud arusaamad kujundavad edasi kasvavat isiksust. Meie lasteaias on sportimine kindlasti väärtus omaette, mida õpetajad ette näitavad ja lapsed tõesti rõõmuga kaasa teevad. Sellepärast haarame kinni ja lähme kaasa ka iga sportimist väärtustava ettevõtmisega. Meie väga usin ja igas mõttes professionaalne liikumisõpetaja Mari-Ann Järve liigub ees ja terve lasteaed temaga koos.

Lehelabürindi jooks

Mida soovitate lasteaedadele, kellel Spordinädala kogemust veel pole?

Kindlasti võiks midagi vahvat välja mõelda ja osaleda Spordinädalal. Või siis igal teisel nädalal ikkagi sportida ja aktiivset liikumist õpetajate, laste ja lastevanemate hulgas propageerida. Lapsed tulevad kõigega kaasa, mida õpetaja innukalt ees näitab ning ettevõtmine ei pea olema üldse suur. Spordinädala raames saab iga osaleja pärast veel diplomi ja meene ning seda on lastel väga uhke tunne saada.

Lasteaiad muidugi on päris agarad erinevate spordi sündmuste korraldamisega. Lasteaias on laste üks suurimaid soove veel ka jooksmine ja liikumine üldiselt, seega on väga lihtne meeldivat kasulikuga ühendada.

Rühma isadepäev

Teie lasteaias annavad treeninguid oma ala spetsialistid?

Jah meil on professionaalne judoõpetaja ning joogaõpetaja, leian, et oma ala spetsialistide kutsumine lasteaeda on väga tähtis! Oluline, et lastega tegeleksid oma ala tipud. Esiteks näitavad nad maksimaalselt head eeskuju ning teiseks nad teavad, kuidas lapsi ohutult ja samas lõbusalt treenida. Tuule lasteaias annavad judotrenne Barra spordiklubi treenerid Juhan Mettis ja Steven Rothberg, kel on mitmeid silmapaistvaid saavutusi nii sportlase kui treenerina. Ka joogatreener Regina Herodes on väga põhjaliku erialase ettevalmistusega. Mõlemad trennid on laste seas väga oodatud ning arendavad lapsi tõesti igakülgselt. Ma usun, et see on nii, sest treenerid on lisaks oma eriala tundmisele ka südamega asja juures, mitte ei tee lihtsalt tööd. Lasteaed peab ikka valima ja ka vastutama, keda me laste ette lubame, alustades õpetajast ning lõpetades huviringi treeneritega. Lõpuks on väga südantsoojendav kuulda, et meie lasteaia vilistlased kuskil maailmas ka spordivallas suuri tegusid teevad ning see spordileek pole neis kustunud. Selleks ongi vaja lasteaiale tugevat liikumisõpetajat ja tasemel huviringide treenereid.

Lasnamäe lasteaednike ühine uisutamine

Mida soovite Eesti peredele selle sügise puhul?

Soovime rohkelt perega koosolemise aega ja loodetavasti möödub osa sellest ka sportides või aktiivselt liikudes ning sügist nautides. Täiskasvanu on ikka see, kes nii hea kui ka mitte nii hea lapsele ette näitab ning laps teeb äärmiselt usinalt kõike järele. Püüame siis kõik lastele veel paremad eeskujud olla.

Hüppenööri meistrivõistlused!

Mis on teie enda liikumisharrastus?

Mina ise olen tervisesportlane. Varem tegelesin üle 10 aasta tantsimisega, seejärel võttis võimust võrkpall. Kusjuures võrkpallini viis mind minu kehalise kasvatuse õpetaja, kes ise mängis Pärnu linna meeskonnas. Seega see eeskujuks olemine töötab täitsa edukalt.

Praegu käin spordiklubis rühmatrennides, lisaks meeldib looduses matkata või niisama jalutada ja hiljuti avastasin enda jaoks kiigujooga. Meeldib väga ka talisuplus!

Õpetajatega matkamas
Matk lastega Kadriorus
'
Tuule lasteaia õpetajad enda vilistlastega, kes esindasid Eestit edukalt noorteolümpial