Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar teatas kolmapäeva õhtul Delfile: "Oleme Sloveenia jalgpallimeeskonna liikmed ära testinud, meie praeguse hinnangu kohaselt tuleks homne mäng ära jätta. Täpsema info saame anda homme."

Eile hilisõhtul informeeris terviseamet Eesti Jalgpalli Liitu suuliselt, et nad ei anna luba neljapäeval kell 17.30 Kadrioru staadionil algava UEFA Euroopa liiga I eelringi mängu Nõmme Kalju - NŠ Mura toimumiseks. Ametliku otsuse lubas amet esitada neljapäeval (Loe lähemalt SIIT).

Terviseameti otsus põhineb faktil, et üks 22. augustil Nõmme Kalju eest Premium-liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaviiruse proovi nii 23. augustil kui ka 25. augustil. Sama mängija 24. augusti koroonaviiruse proov oli aga negatiivne. Samuti andis üks NŠ Mura eest 22. augustil Sloveenia liiga mängus osalenud jalgpallur positiivse koroonaproovi 24. augustil. Terviseameti hinnangul on kõik nimetatud mängudes osalenud jalgpallurid olnud haigestunud vutimeestega lähikontaktis.

Sloveenia klubi jättis haige mängija koju

Mura andis oma kodulehel teada, et testimine tehti kogu meeskonnale UEFA protokolli järgides ning üks proov tunnistati positiivseks. Viirusega nakatunud mängija sunniti karantiini jääma koos teise meeskonnaliikmega (pole täpsustatud, kas mängija või muu töötajaga), kes oli nakatunud isiku lähikontaktne.

"Klubi palub avalikkusel austada nakatunu privaatsust," seisab pressiteates.

Klubi kodulehel pole täpsustatud, kes on see nakatunud mängija, kuid meeskonna fännid on Twitteris kirjutanud, et Mura avaldatud koosseisust puudub 27-aastase Horvaatia ründava poolkaitsja Luka Bobicaneci nimi.

Bobicanec lõi eelmisel hooajal Sloveenia kõrgliigas 12 väravat ning oli resultatiivne ka läinud nädalavahetusel, kui alistati uue hooaja avamängus Celje meeskond.

Mura meeskond alustas eile hommikul kell 8 tšarterlennuga reisi Tallinna poole, kus eile kell 17.30 peeti juba mängueelne treening. Veidi peale 11-t maanduti Tallinnas.

JK Kalju pressiteenistusest öeldi eile Delfile, et meeskond on ka Tallinnas uued viiruseproovid andnud, kuid nende tulemusi veel teada ei ole.

Nõmme Kalju pressiesindaja Sergei Bilinski ei osanud öelda, kaua võiks Eestis võetud proovide analüüsimisega minna.

Kalju - Mura kohtumine pidanuks toimuma täna õhtul Kadrioru staadionil kell 17.30. UEFA reeglite järgi publikut staadionile ei lubata.

Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) koroonapandeemia valguses loodud protokolli "Return to play" kohaselt peavad külalismeeskonnad andma esimest korda koroonaproovi enne kodumaalt lahkumist ning teist korda sihtriigis, kui seda nõuavad mängu võõrustava riigi vastavad ametiasutused. Sellisel juhul peavad proovi tulemused teada olema hiljemalt kuus tundi enne mängu avavilet.

Eesti jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitas eile, et mängueelsed viirusetestid tellib UEFA, kellel on üleeuroopaline koostööleping meditsiinilabori SYNLAB-iga.

"UEFA nõuete kohaselt peavad kõik võistkonnad välismängudel toimetama sisuliselt teistest inimestest isoleerituna, nii öelda "mullis". Ainuke koht, kus nad teistega kokku puutuvad, on väljak. Ajakirjanikega on neil vaid piiratud kontaktid," ütles Uiboleht. "UEFA saadab mängule ka delegaadi, kes aga ei käi meeskonnal sabas, vaid kontrollib, et staadionil oleksid kõik nõuded - eraldi tsoonid, maskid, desinfitseerimisvahendid jms - täidetud ning et võistkonnad täidaksid deklaratsiooni, kus nad ütlevad, et nende mängijatel pole mingeid haigusnähte."

UEFA on tänaseks koroonaviirusest tingitud komplikatsioonide tõttu määranud eurosarjades kolm tehnilist 0:3 kaotust. Kaks neist on läinud Kosovo klubidele (Priština ja Drita), üks Slovakkia meeskonnale (Bratislava Slovan).