Läti koondis alustas teravamalt ja pani õnnestunud serviseeriatega Eesti pinge alla. Lõunanaabrid võitsid avageimi ja dikteerisid ka teist. Eesti koondise loots Cedric Enard soovis midagi muuta ja vahetas seisul 12:16 põhikoosseisus alustanud Markkus Keele asemel platsile 205-sentimeetrise sidemängija Robert Viiberi.

"Vahetuse põhjus ei olnud Markkuses, vaid midagi tuli meeskonnas muuta, algus polnud piisavalt hea," selgitas Enard. "Hakati liiga palju vaatama üksteise otsa. Kui vahetad sidemängija välja, on väljakul täiesti uus situatsioon. Vibu mängis hästi, samuti mitte perfektselt. Õige mõtteviis oli olemas. Markkus oli kahtlemata samuti motiveeritud, aga midagi tuli muuta. Nendes kolmes mängus Läti vastu hakkavadki nad sidemängija kohal aega jagama."

Pilt paraneski. Seisul 20:21 tõmbas Enard kaardipakist jokkeri, vahetades servima Stefan Kaibaldi. Tulemus? Kaks punkti Eestile ja suurt rolli mängisid just Kaibaldi pallingud. Viiberi serviäss lõpetas võtmegeimi - 25:22. Kahes järgmises geimis tegutsesid eestlased juba kindlamalt ja tagaajaja rollis olid peamiselt lätlased. Eesti mängu veduriks oli diagonaalründaja Oliver Venno.

"Võit tuli, see on hea," kommenteeris Enard. "Ausalt öeldes muretsen ma veidi mängu alguse pärast. Ja üldse selle üle, kuidas täna esinesime. See polnud sugugi sama pilt, mida ma nägin viimastel treeningutel: nutikad lahendused servil ja rünnakul. Täna proovisime alguses liialt jõuga, polnud piisavalt variatiivsust. Rünnakul hakkasime seejärel rohkem pehmelt proovima ja see oli palju arukam. Meil oli korralik blokk ees, seega on vaja rohkem varieerida. Hakkasime seda tegema, aga liiga hilja."

Eesti koondise algkoosseis: Markkus Keel, Oliver Venno, Kristo Kollo, Martti Juhkami, Henri Treial, Andri Aganits, libero Silver Maar. Läti algkoosseis: Vladislavs Blumbergs, Hermans Egleskalns, Romans Sauss, Deniss Petrovs, Atvars Ozolins, libero Ingars Ivanovs.

Eesti resultatiivseim oli 24 punktiga (+15) Oliver Venno, Martti Juhkami lisas 13 silma (+1) ning 10 punkti kanti nii Henri Treiali kui Kristo Kollo arvele. Eesti vastuvõtt oli 63%, rünnak 53%, blokiga saadi 6 ja serviga 4 punkti (20 viga). Läti edukaim oli 23 punktiga (+12) Hermans Egleskalns. Läti vastuvõtt oli 42%, rünnak 48%, blokipunkte saadi 7 ja servipunkte 2 (eksiti 18 pallingul).

Enne mängu:

Eesti meeskond on alustanud uue lootsi Cedric Enardi käe all hästi, saades sõprusmängudes jagu soomlastest. Lätiga kohtuti eelmises EM-valiksarjas, Eesti võitis võõrsil 3:1 ja kodus 3:0.

Läti koondis peatreener Avo Keel ei salga, et noolib täna kunagises kodulinnas Võrus ning homme ja ülehomme Tartus peetavates matšides võite. "Mina tahan võita kõik kolm mängu," sõnas Keel.