Edgaras Ulanovas

198 cm pikkune Ulanovas alustas profikarjääri hooajal 2008/09 Kaunase Aišciai-Artransa ja jätkas seejärel mängimist Jonava Triobetis. Kaunase Žalgirise hingekirja võeti omapärase visketehnikaga Ulanovas 2010. aastal, kuid esimesed neli hooaega tuli noormehel mängida tiimi duubelrivistuses ning käia laenul väiksemates Leedu tiimides.

Hooajal 2014/15 pääses toona 22-aastane Ulanovas esmakordselt Euroliigas mängiva Žalgirise põhirivistusse ja hakkas regulaarselt Euroopa tugevaimas klubisarjas ka minuteid teenima. Sellest ajast alates on mees koos Žalgirisega võitnud kuus Leedu meistritiitlit ning 2017. ja 2019. aastal nimetati ka finaalide kõige väärtuslikumaks mängijaks.

Lõppenud hooajal kogus Ulanovas Euroliigas 28 kohtumisega keskmiselt teenitud 25,3 minutiga 8,3 punkti, 3,3 lauapalli ja 2 resultatiivset söötu. Uuel hooajal astub ääremängija karjääris olulise sammu, kui lahkub Žalgirisest ja asub pallima Türgi suurklubis Istanbuli Fenerbahce.

Edgaras Ulanovase legendaarne visketehnika.

Ulanovase koondisekarjäär algas ülimalt edukalt, kui sisuliselt igas vanuseklassis aitas ta Leedu noortekoondistel võita tiitlivõistlustelt kuldmedalid. Mehel on auhinnakapis U16, U18 ja U20 vanuseklasside EM-kullad ja U19 vanuseklassi MM-kuld. Temaga sama aastakäigu suurimaks staariks oli NBA tsenter Jonas Valanciunas.

2012. aastal Sloveenias peetud U20 EM-finaalturniiril valiti Ulanovas ka turniiri sümboolsesse koosseisu, kus olid tema kõrval sellised staarid nagu prantslaste Rudy Gobert ja Leo Westermann, sloveenide Klemen Prepelic ja hispaanlaste Daniel Diez.

Kuigi noortekoondistes oli Ulanovas ülimalt edukas, siis täiskasvanute hulgas on seni tal tiitlivõistluste medalid veel võitmata. 2015. aastal nimetati ta küll Leedu koondise kandidaatide hulka, kuid hiljem peatreener Jonas Kazlauskaselt kutset treeninglaagrisse enam ei saanud.

2016. aastal kutsuti Ulanovas uuesti koondisesse ning valiti ka Rio de Janeiro olümpiakoondisesse. Kuigi ta osales kontrollmängudes, siis vahetult enne olümpiaturniiri saadud vigastuse tõttu jäi tal olümpiamängudele sõitmata. Lõpuks õnnestus Ulanovasel lipu alla saada 2017. aasta EM-finaalturniiril, kus ta kogus keskmiselt 7,2 punkti, aga Leedu lõpetas pettumust valmistanud 9. kohaga.

Marius Grigonis

Sarnaselt on kulgenud samuti 198 cm pikkuse Marius Grigonise käsi. Žalgirisesse pääses Grigonis tegelikult juba aasta enne Ulanovast, kuid veetis koguni neli esimest aastat duubelrivistuses laenul. Seejärel laenati ääremängija Hispaania esiliigasse Huesca tiimi ning sealt edasi jäigi mängumees Hispaaniasse püsima. Seega, viie aasta jooksul Žalgirise hingekirja kuuludes jäi tal Leedu tippklubi põhirivistusse murdmata.

Hispaanias pallis leedulane esmalt kaks hooaega Manresa tiimis ja seejärel ühe aasta Tenerife Iberostaris. Tenerifega võideti 2017. aastal korvpalli Meistrite liiga tiitel ja Grigonis nimetati finaalturniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks. Seejärel järgnes pikk leping sakslaste Berliini Albaga, millest mees mängis ära aga kõigest ühe hooaja.

Marius Grigonis.

2018. aastal algas Grigonise jaoks teine katsetus Žalgirise särgis, sel korral oluliselt kogenenuma ja parema mängumehena. Vigastuse tõttu Euroliigas vaid 10 kohtumist mänginud pallur sai nendes kirja keskmsielt 25,3 minutit, 11,5 punkti, 2,6 lauapalli ja 2 söötu.

Ka Grigonise noortekoondisekarjäär on tiitlivõistluste medalitega palistatud, kuid tema aastakäik polnud kaugeltki nii edukas kui varem mainitud Ulanovase poolt juhitud 1992. aasta Leedu poisid. Grigonisel on koos kamraadidega ette näidata U16 ja U18 EM-hõbedad ja U19 MM-pronks. Samast aastakäigust on ka Grigonise meeskonnakaaslased Žalgirisest Lukas Lekavicius, Martinas Geben ja uuel hooajal Leedu tippklubi särgi selga tõmbav Tomas Dimša. Mainitutest esimene peaks sel nädalal Leedu koondisega ka Tallinnasse tulema.

Rahvuskoondise põhikoosseisu pääses Grigonis esmakordselt 2016. aastal ning võeti koheselt kaasa ka Rio de Janeiro olümpiamängudele.

Leedu koondise esialgne koosseis Tallinnas toimuvaks sõprusturniiriks on: Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Tomas Dimša, Rokas Giedraitis, Deividas Sirvydis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius, Tadas Sedekerskis, Gytis Masiulis, Eimantas Bendžius, Arnoldas Kulboka, Arturas Gudaitis, Marek Blaževic ja Laurynas Birutis.

Mängude ajakava:

Reede, 24.07 kell 19:30 - Eesti vs Leedu
Laupäev, 25.07 kell 19:30 - Leedu vs Läti
Pühapäev, 26.07 kell 19:30 - Eesti vs Läti

Soeta piletid SIIT!