Ajaleht Daily Mail paljastas Suurbritannia salajase projekti, millele kulutati sadu tuhandeid naelsterlingeid avalikku raha, et parandada Londoni olümpia koduste medalilootuste sooritusvõimet.

Vastav toidulisand oli tol ajal mõeldud vaid uurival eesmärgil kasutamiseks ning puudusid garantiid, et sellega ei rikuta antidopingureegleid.

Daily Maili käsutuses on dokumendid, mis tõestavad, et 91 tippsportlasega sõlmiti leping, mis keelas neil projektist kellelegi rääkida. Neid varustati DeltaG-nimelise energiajoogiga, mida katsetati sportlaste peal esmakordselt.

Aine, mis kujutab endast sünteetilist versiooni muidu kehas naturaalselt toodetavatest ketoonidest, töötati algselt välja Oxfordi ülikooli teadlaste poolt USA eriväelaste jaoks, et nad suudaksid kauem vaenlase tagalas pikemate vahetustega vastu pidada.

"Me ei garanteeri, luba ega kinnita, et ketoonestrite kasutamine on täielikult kooskõlas maailma antidopingu koodeksiga ning taandame end seetõttu igasugusest vastutusest," seisis spordiametnike avalduses, millele projektis osalenud sportlased alla kirjutasid.

Teisisõnu oleks pidanud sportlased, kui nad selle ainega dopinguproovis põrunud oleksid, kogu süü enda peale võtma. Ühtlasi kinnitati sportlastele, et sünteetiliste ketoonide kasutamist on dopingutestidega praktiliselt võimatu tuvastada.

Suurbritannia spordiametnikud pöördusid enne projekti käima lükkamist WADA poole ja said teada, et ketoonid ei ole hetkel keelatud ainete nimekirjas, kuid WADA rõhutas, et neile jääb õigus oma seisukohta muuta.

Kõrvalmõjud: oksendamine ja kõhuprobleemid

40 protsendil ainet võtnud sportlastel ilmnesid kõrvalnähud - ka nende eest ei võtnud ametnikud mingit vastutust -, milles levinuimad olid oksendamine ja seedetrakti probleemid. Kõrvalnähtude tõttu lõpetasid aine võtmise 28 sportlast. Veel 24 sportlast lõpetasid programmis osalemise, kuna nad tundsid, et ainest pole nende sportlikkule sooritusele mingit kasu.

Projekti kaasati eelkõige kergejõustiklasi, rattureid ja veel mitmeid erinevaid kestvusalade esindajaid.

"Londoni olümpia eel sosistati mitmel pool, et teatud sportlastele jagatakse toidulisandeid, mida teistele nende treeninggrupi liikmetele ei anta," ütles üks Suurbritannia koondisega seotud allikas.

Ühe teise prominentse olümpiasportlase treener ütles ajalehele, et on samuti kuulnud midagi "imerohust", mida teatud spordialadel kasutatakse, aga kuna skeemi katab suur saladuseloor, ei osanud ta peale kuulujuttude midagi täpsemalt öelda.

"Imejoogi" katsed sportlaste peal tehti esmakordselt 2011. aastal, kui Suurbritannia spordijuhid maksid Oxfordi ülikoolile 4000 naela, et seda katsetataks Bathi ülikooli ragbimängijate peal. Samal aastal kanti veel ülikoolile 183 600 naela, et katsetesse kaasataks veel sõudjad ja ratturid. 2013. aastal tasuti ülikoolile veel 42 115 naela maksumaksja raha.

Oxfordi ülikooli laboritestid tuvastasid, et ketoonide kasutamine parandab sõudjate ja sportlaste sooritusvõimet ühe kuni kahe protsendi võrra.

DeltaG spordijook on avalikult turul alates 2018. aastast ning seda reklaamitakse kui kestvusalade sportlaste sooritusvõimet parandavat toidulisandit.

2000-ndatel maksid USA eriväed selle aine välja töötamiseks Oxfordi ülikoolile 10 miljonit naelsterlingit.