"ERRi täiendav toetamine on mõeldud Eesti kultuuri ning maailma kultuuri- ja spordisündmuste vahendamiseks eriolukorras ja sellele järgnevates tingimustes uute lahenduste algatamiseks," seisab kultuuriministeeriumi lisaeelarve lahtikirjutuse dokumendis selgituseks 500 000 euro eraldamise soovi kohta.

Järgmisesse suvesse lükatud Tokyo olümpiamängude ülekandeõigused kuuluvad praegu Postimees Grupile. Samas koondasid nad eelmisel nädalal Marko Kaljuveeri juhitud spordiülekannetega tegeleva osakonna ning kuluaarides on räägitud soovist rahaliselt kallist projektist vabaneda.

Kultuuriminister Tõnis Lukase sõnul on oluline, et olümpiamängude ülekannete kättesaadavus ei satuks kahtluse alla. See on ka põhjus, miks ministeerium on valmis õiguste hankimiseks Rahvusringhäälingut (ERR) toetama.

"Pean loomulikuks, et olümpiamängude vahendamine kriisiolukorras ei satuks kahtluse alla ja et olümpiamängude ülekanded toimuksid Rahvusringhäälingus. Vahepeal on olnud selline seis, kus praegu eesootavate olümpiamängude edastamine ei ole olnud Rahvusringhäälingu kavades. Nüüd on aega atra seada. Selleks, et võtta enda peale järgmise aasta olümpiamängude edastamine, teha vastavad lepingud ja planeerida eelarve, vastavad tegevused, siis juhul, kui Rahvusringhääling selle peale läheb, on kultuuriministeerium valmis Rahvusringhäälingut sihtotstarbeliselt selles asjas toetama."

ERRi juhatuse esimehe Erik Roose sõnul pole nad õiguste ostmise nimel veel Postimees Grupiga läbirääkimistesse asunud, kuid Postimehe poolt astutud sammud andvat märkus sellest, et nad soovivad olümpiamängude ülekannetest vabaneda.

„Lõpuks on küsimus ikkagi hinnas, mida õiguste praegune omanik küsib ning meie võimalustes," tõdes Roose. „Litsents on kuludest ainult üks osa. Ülekannete tootmine ja ettevalmistus on samuti väga kallis. Kui ülekandeid teha, siis ikkagi kvaliteetselt."

Roose andis mõista, et peab olümpiamängude näitamist just ERRis põhimõtteliselt õigeks. Samas ei soovinud ta sündmustest ette rutata, viidates sellele, et tegemist on siiski lisaeelarve projektiga. „Me pole seda raha veel saanud. Kui raha on tõesti laekunud, saame selle asjaga edasi minna," nentis ta.

Postimees Grupi juhatuse esimeest Andrus Raudsalu ei õnnestunud kommentaaride saamiseks telefonitsi tabada.