Venemaa korvpalli ja jäähoki tippliigad on teatanud koroonaviiruse leviku tõttu hooaegade ennetähtaegsest lõpetamisest, jalgpall on pikal pausil. Sellega aga kriisiga kaasnevad kahjud ei piirdu. Venemaa meedia hinnangul, on oodata paljude profiliigades osalevate võistkondade senisel kujul kadumist või vähemalt pausile panekut.

Põhjus peitub Venemaa spordi rahastamismudeli eripäras. Paljude tipptasemel võistkondade eelarved koosnevad suuresti riiklikust rahast. Kriisis kipub aga raha kuluma eluliselt tähtsamatele valdkondadele.

Esimesena teatas vähemalt üheks hooajaks tagasitõmbumisest maailma tugevuselt teise hokiliiga KHLi meeskond Vladivostoki Admiral. Venemaa ajakirjanduses avaldatu põhjal on põhjuseks Primorski krai valitsuse otsus, suunata seni professionaalsetele meeskondadele eraldatud vahendid koroonaviiruse vastu võitlusesse.

KHLi kohal tumedad pilved

Vähemalt esilagu usutakse, et olukorra paranedes suudab Admiral tõenäoliselt liigasse naasta, kuid märgitakse, et rõhk on sõnal „tõenäoline" ning tegelikult on võimatu midagi ette näha. KHLi kohale kogunevat aga veelgi tumedaid pilvi. Ajaleht Sport-Ekspress kirjutab, et Venemaa hokiringkondades olevat juttu sellest, et Admiral ei pruugi olla sugugi ainus viiruse ohvriks langev KHLi klubi. Massilise riikliku finantseerimisega klubide jaoks võib raha laekumine katkeda kus iganes ja millal iganes. Leitakse, et õigem olevat suunata raha võitlusesse koroona viiruse vastu.

Kui Admiral lõpetab vähemalt üheks hooajaks üldse tegevuse, siis seni Venemaa jalgpalli tugevuselt teises liigas pallinud Vladivostoki Lutš jätkab küll tegevust, kuid professionaalselt tasemelt liigutakse tugevuselt neljandasse liigasse, ehk profimeeskonna asemel jätkatakse amatööridena.

Suur hulk Venemaa erinevate spordialade profimeeskondi elavad paljuski kohaliku omavalitsuse rahadest. Kui aga raha on vaja suunata mujale - praeguses kriisis kipub nii minema - on ka meeskondadel vähemalt senisel tasemel võimatu jätkata.

Koroonaviirus mõjutab otseselt Venemaa jalgpalli," vahendas Sport-Ekspress sealse jalgpalliliidu aupresidendi Vjatšeslav Koloskovi sõnu. „Enamus meie klubisid saavad raha kohalikust eelarvest. Eelarvesse tuleb aga raha maksudest. Kui aga majandus langeb, pole tulusid ja seega ka maksuraha. Peame olema valmis selleks, et tipptasemel mängimisest loobuvaid klubisid tuleb juurde."

Koloskovi sõnul on selge, et jalgpall pole praeguses kriisiolukorras kohalike võimude silmis esikohal ning keerulisi otsuseid tuleb võtta vastu ka meistriliiga tasemel. „Asjade selline käik on tõenäoline... järsk palkade vähendamine on ilmselt möödapääsmatu. Peame leidma selles olukorras toimetulekuks uue strateegia," jätkas ta.