Tantsutüdrukud ei ole jalgpallis just igapäevane nähtus, kuid Eestis on mitmel jalgpalliklubil oma tantsutrupp ette näidata. Üks neist klubidest on Levadia, kelle kodumängudel pakuvad silmailu igapäevaselt Sparta spordiklubis treenivad neiud. Rühma treener Berit Kiik selgitab, et ühelgi tantsijal jalgpallitausta pole ja Levadiaga viis neid kokku juhus: ühe tüdruku isa oli just selle pealinna vutiklubiga seotud.

Nii kutsutigi neiud 2015. aastal ühele mängule tantsima, kuid Kiik meenutab, et kvaliteet polnud toona veel kuigi hea. „See esinemine oli täiesti kohutav!“ naerab Kiik. „Kõik olid erinevate riietega, oma isiklike pusadega jne. Tüdrukud olid muidugi toona ka väga noored – 10–15aastased –, aga mäletan, et mõtlesin, et see jääb meie esimeseks ja viimaseks korraks. Aga pärast esinemist tuli Levadialt kiri, kas sooviksime jätkata – järelikult polnudki nii hullu midagi!“

Kui esimese esinemise ajal olid tantsijad väga noored, siis nüüdseks on keskmine vanus kerkinud. Spartas saab tantsutüdrukute trennis käia kolmes rühmas, Levadia tantsutüdrukud on kõige vanemad ja edasijõudnumad. Kiik selgitab, et vutilahingute grupil on ka vanusepiirang ehk sinna võetakse tüdrukuid alates 15. eluaastast. Kui mõni huviline on noorem või vähema tantsukogemusega, saab ta enne kätt ja jalga harjutada veidi nõrgemas eelrühmas. Ülemist vanusepiiri trupil pole, seega on oodatud kõik huvilised. Sealjuures isegi need, kellel väga suurt kogemust pole. „Ära me kedagi enda juurest ei saada; kui tuleb mõni puujalg, siis paneme temagi tantsima!“ naerab Kiik.

Aprillist aastalõputurniirini

Levadia tantsutrupp esindab cheerleading’u ehk ergutustantsu kahest harust – akrobaatilisest ja tantsulisemast osast – just tantsulisemat, kuigi nendegi tantsukavades on veidike tõsteid. Kiik meenutab, et mõni aeg tagasi käisid Sparta tüdrukutele akrobaatilisemat osa demonstreerimas TalTechi ergutustantsijad, kelle hulgas on ka noormehed. „Kui tüdrukud said poistega koos viskeid proovida, olid nad väga elevil ja lubasid kohe sügisel kõik oma klassivennad trenni kutsuda, et saaksime ka akrobaatilisemat osa teha,“ räägib Kiik.

Kui sügis saabus, jäid poisid paraku trenni tulemata ja nii ongi Levadia tantsutrupi etteasted endiselt peamiselt tantsulist laadi. Samas lubab Kiik, et kui ühel hetkel poisid trenni jõuavad, antakse akrobaatikale taas võimalus.
FC Levadia vs FC Flora.

Iganädalaselt teevad Levadia rühma tüdrukud trenni kaks korda nädalas, lisaks toimuvad suvised laagrid. „Viimastel aastatel oleme käinud Võsul, kus õpime uueks hooajaks kavasid, teeme üldfüüsilist trenni jne,“ räägib Kiik. „Kõik tüdrukud alati väga ootavad seda laagrit.“
Levadia tantsuneidude aasta on jalgpallihooaja järgi jagatud eri perioodideks. Aasta alguses, kui vutimeestel on ettevalmistusperiood, keskendub trupp tantsuvõistlustele, mis toimuvad enamasti aprillis. Just aasta neljandal või viiendal kuul – oleneb ilmataadist – hakkavad tüdrukud Levadia kodumängudel käima. „Me ei käi küll päris kõikidel mängudel, aga hooaja kestvuse mõttes oleme tavaliselt ikka tantsinud kuni novembri ehk viimase mänguni; siis on tüdrukud juba soojalt riides, et saaks oma tantsud ära teha,“ räägib Kiik. Kui jalkahooaeg läheb pausile, on Sparta tüdrukutel jõulukontsert ja siis algabki aasta juba otsast peale. „On väga hea, et meil on terve aasta võimalik kogu aeg millelegi keskenduda,“ sõnab tantsutrupi treener.
Berit Kiik
Pole kunagi juhtunud, et vastasfännid meile midagi koledat karjuksid. Alati aplodeeritakse ja ollakse viisakad.

Kiik nendib, et kohati on tekkinud probleeme sellega, et mängudele vajalikud tantsijad kokku saada. Ta selgitab, et suvisel ajal, mis on jalkasõbrale eriti magus aeg, on paljud tüdrukud tööl või rannas puhkamas. „Kui võrrelda meid nende tantsutruppidega, kes käivad korvpallile kaasa elamas, siis korvpallihooaeg on sügisest kevadeni ja tüdrukud saavad seda teha kooli kõrvalt,“ räägib Kiik murekohast. „Mul on vist juba tuhat närvirakku läinud sellele, et igal suvel tüdrukuid mängudele kohale saada.“ Samas lisab Kiik, et kui probleemide korral ähvardab ta trupi laialiminekuga, tuleb tüdrukutelt kiire reaktsioon ja mängudel ollakse tublisti kohal.
Peale Levadia kodumängude saab tantsutüdrukuid näha ka Levadia pereüritustel ja märtsikuus toimuval Levadia tiimi esitlusel. Tantsuneidude lemmiküritus on aga aastalõputurniir, kus on juba aastaid käidud. Kiik selgitab, et ühest küljest on sisehallis soe tantsida, teisalt loeb ka kavade arv. „Kui tavalisel jalkamängul tantsid ainult mängu eel või poolajal, siis aastalõputurniiril on nii palju mänge, et saab rohkem tantsida,“ sõnab Kiik. „Lisaks saavad tüdrukud tiimile kaasa elada. Mäletan, et kui ühel aastal oli turniir Tartus, käisime isegi seal kaasas. Aastalõputurniiril on alati ka palju vaatajaid ja see meeldib tüdrukutele.“
FC Levadia vs FC Flora.

Ainult positiivne tagasiside

Kuivõrd tantsutüdrukud ei käi tingimata jalgpalliga kokku, võib kõrvaltvaataja küsida, kuidas suhtub Levadia truppi keskmine jalkafänn. „Kui võrdlen jalgpallifänni korvpallifänniga, siis viimased on üldiselt rahulikud, jalgpallis võivad fännid minna rohkem keema,“ räägib Sparta treener. „Aga meil pole veel kordagi olnud imelikke või inetuid olukordi, pole kunagi juhtunud, et vastasfännid meile midagi koledat karjuksid. Alati aplodeeritakse ja ollakse viisakad,“ kiidab Kiik vutipublikut.

Positiivset tagasisidet on saadud ka Levadia kogukonnalt. Kiik selgitab, et eriti tore on kuulda emotsioone nendelt inimestelt, kes tantsutruppi viimati paar aastat tagasi mängudel nägid. „Siis imestatakse, et näe, samad tüdrukud, kes on suureks kasvanud ja nii palju arenenud!“ selgitab Kiik. Ta lisab, et kuigi Eesti publik ei pruugi olla tantsutüdrukutega harjunud, vaadatakse ja elatakse kavadele ilusti kaasa. „Ei ole seda, et võetakse telefonid näppu ja keegi ei viitsi vaadata,“ räägib Kiik.

Huvitavamatest seikadest meenutab Levadia trupi treener mullust hooaega, kui neiud olid tantsimas A. Le Coq Arenal. Kuna ilm oli toona soe, vajas rahvusstaadioni muru kastmist, kuid tüdrukutele seda ei öeldud. Nii juhtuski, et Levadia tantsijad olid keset platsi täies hoos esinemas, kui vihmutid äkki tööle hakkasid ja tüdrukud ära ehmatasid. Kiik meenutab olukorda naerdes, kuid sõnab, et tüdrukud ei löönud verest välja ja tantsisid kava lõpuni.

Levadia tantsutruppi näeb Premium liigas ka tänavu ja Kiigi sõnul oodatakse kõiki huvilisi ühinema. Selleks tasub esmalt kirjutada aadressile berit@sparta.ee, seejärel saab juba minna tasuta proovitrenni, et järele uurida, kas ergutustants sobib!