26-aastane Nilsson plaanis algselt jätkata murdmaasuusatajana 2022. aasta Pekingi taliolümpiani, kuid nüüdseks on olukord muutunud. Nimelt pole Nilsson ega teised tähed rahul kohalikus suusaliidus ja -koondises toimuvaga. Paljudele pakkus meelehärmi kogenud suusakoondise peatreeneri Rikard Gripi vallandamine.

"Grip levitas head ja turvalist energiat. Ma ei usu, et olen ainus, kes teda igatseb," rääkis Nilsson. "Tahan ühtlasi lisada, et meil on olnud turbulentne aasta selja taga ning see tegi minu jaoks otsuse (spordiala vahetada) kindlasti lihtsamaks."

Expresseni andmetel pole Nilsson aga ainus, kes lähiajal võib murdmaasuusakoondisest lahkuda. Mitmed naiskonna liikmed pole rahul praeguse treeningprogrammiga. Väljaande teatel kaaluvad vähemalt kolm tippsõitjat koondisest lahkumist ning oma vahenditega uueks hooajaks valmistumist.

"Praegu on diskussioonid käimas. Kõik keerleb selle ümber, kas suudetakse sõitjatele anda parimad võimalikud tingimused edu saavutamiseks," rääkis suusakoondisele lähedane allikas. "Kui suusatajad on sunnitud koondisest lahkuma, oleme läbi kukkunud. Loodetavasti on siin lahendus."

Ühtlasi kaaluvad ka mitmed treenerid lahkumist. Juba praeguseks on selge, et meestekoondise treenerid Mattias Nilsson ja Fredrik Uusitalo ametis ei jätka. "Ma ei taha praegu midagi öelda, aga tõenäoliselt kuulete varsti juba rohkem," jäi Nilsson kidakeelseks. Väidetavalt on omad kahtlused jätkamise osas üleval ka meditsiinitiimil. Rootsi koondise arst Magnus Oscarsson keeldus kommentaare jagamast.

Mis on Rootsi suusatamise praegusesse seisu viinud? Naiskonna liikmed pole rahul sellega, kuidas treeninglaagreid korraldatakse ning üldine meeleolu on suusakoondises pinev. Rahulolematus sai alguse sellest, kui mullu märtsis lõpetati ootamatult koostöö peatreeneri Rikard Gripiga. Väidetavalt oli Grip mõned kuud tagasi lähedal ametisse naasmisele, aga viimasel hetkel pani Rootsi suusaliit sellele käe ette.

Rootsi suusaliit on tõsises mures suusatamise tuleviku üle. "Kõik võib hävineda. Tiim tuleb tagasi kokku saada, sest kui suusatajad hakkavad omapäi treenima, kukub kogu süsteem kokku: sponsorid, finantsiline tugi... Loomulikult hakkab see mõjutama ka suusatajaid," rääkis suusaliiduga lähedalt seotud allikas Expressenile.

"Minu esimene ülesanne on panna paika uus peatreener," rääkis suusaliidu juht Daniel Fähraeus. "Järgmine samm on saada kokku tiim, kus ka treenerid on olemas."

Kuidas kommenteerite informatsiooni, et mitmed naissuusatajad kaaluvad koondisest lahkumist? "Ma pole sellest midagi kuulnud. Sellisel juhul ei kõlaks asi hästi ning sellest oleks tohutult kahju. Me tahame, et parimad sõitjad oleksid koondises olemas."