Sõõrumaa sai 73 EOK liikme esituse, Tõniste selja taha asus 20 liiget, samas kui 32 liiget jätsid hetkel toetushääle andmata.

Delfi ja Eesti Päevaleht palus kümmekonnal EOK liikmel selgitada, miks nad otsustasid toetama asuda just Sõõrumaad või Tõnistet. Väga innukalt alaliidud ja üksikisikud põhjendusi anda ei taha. Näiteks ei vastanud kolme päeva jooksul korvpalliliit, vehklemisliit (mõlemad toetavad Sõõrumaad) ja Jüri Jaanson (toetab Tõnistet). Täna hilisõhtul korvpalliliit siiski saatis oma kommentaari.

Esmaspäeva hommikul küsisime arvamust veel mitmelt alaliidult, kuid vastuseid on tulnud vähem kui lootsime. Vastamata jätsid näiteks ka autospordi liit ja laskesuusatamise föderatsioon, kes toetavad vastavalt Sõõrumaad ja Tõnistet.

Alljärgnevalt on alaliitute arvamused, kes võtsid vaevaks vastata.

TÕNU TÕNISTE TOETAJAD:

Rauno Parras (Eesti Jäähoki Liidu president): "Oleme spordirahvas. Peame lugu ausast konkurentsist ja EOK presidendi ametikohale peab samuti olema aus konkurents. Tõnu Tõniste on end praeguse EOK asepresidendina tõestanud spordimaailmas kompetentse ja kogenud juhina. Viimase nelja aastaga on Tõnu Tõniste EOK juures silmapaistvalt rakendanud oma pikaajalist juhtimiskogemust ja spordivaldkonna teadmisi. Varasem seotus spordialaliitude ja -ühendustega ning endise tippsportlase mõõde on aidanud mõista Eesti spordi erinevaid tahke ning vajadusi. Tema vaated ja tulevikunägemus Eesti spordi arengu osas ja ka toetus Eesti Hoki programmile kõnetasid meid.

Tõniste on Eesti olümpiamedalist, kes koos vennaga on kahelt olümpialt võidetud medalitega pälvinud Eesti rahva austuse. Tõniste kandidatuuri EOK presidendi ametikohale toetasid ka meie teised olümpiavõitjad ja -medalistid - Erki Nool, Gerd Kanter, Jüri Jaanson. Leiame, et Tõniste võiks endise olümpiasangarina juhtida EOK presidendina meie tänast spordirahvast. Ametis oleva EOK presidendiga kohtusime alaliiduna viimati 4 aastat tagasi enne eelmisi EOK presidendi valimisi. Tema uut programmi me seetõttu ei tea."

Allar Hint (Eesti Tennise Liidu peasekretär): "Leiame, et Tõnu Tõniste oma teadmiste ja kogemustega tippspordist, ärist ja ka saavutussportlase lapsevanemana on hea kombinatsioon EOK presidendina. Toetame tema mõtteid noorsportlaste toetamisest ja Team Estoniast ning näeme tulevikus suuremaid võimalusi kaasata Eesti sporti rohkem sponsorlusraha, läbi mille oleks ka alaliidud paremini toetatud."

URMAS SÕÕRUMAA TOETAJAD:

Jaanika Kaljola (Eesti Maadlusliidu peasekretär): "Kuna maadlusliidul on olemas täna olümpiasportlased, siis meie jaoks on väga oluline Team Estonia teke ning sealt saadav toetus meie sportlastele. Urmas Sõõrumaa ideed ja algatused on suunatud kindlasti parema tuleviku eesmärgil ning 4 aastat on liiga lühike aeg, et kõik head ideed saaksid realiseeritud. Sellest lähtuvalt otsustasime toetada ka järgmised 4 aastat Urmas Sõõrumaad."

Madis Iganõmm (Eesti Treenerite Liidu juhatuse liige): "Meie otsustasime juhatuses häältega 4:2 Sõõrumaa kasuks. Kõigil juhatuse liikmetel olid juba varem kandidaatide seisukohad teada ning kodutöö selles osas tehtud. Me mingit süvendatud arutelu enam ei teinud, sest see oleks olnud mõjutustegevus. Kandidaadid on tuntud inimesed ning nad võtsid meiega ka ühendust ja tutvustasid oma mõtteid. Mõlemad kandidaadid olid ka eelnevalt esinenud, oma seisukohti tutvustanud ja arvamusi avaldanud ning sellest lähtuvalt tuli ka otsus."

Jaak Salumets (Eesti Korvpalliliidu president): "Eesti Korvpalliliidu juhatuse otsus Urmas Sõõrumaa toetamiseks sündis ühisel otsustamisel, millele eelnes mõlema kandidaadiga kohtumised. Viimase kahe aastaga on Eesti Korvpalliliit viinud läbi korvpalliklubide ja kohaliku omavalitsuse tasandi põhjaliku analüüsi ning vastavalt sellele koostanud uue strateegia “Korvpall 2030”. Soovime seda ellu viia koostöös Eesti olümpiakomiteega panustades nii kogu Eesti sporti. Läbi Team Estonia on nii noorte kui täiskasvanute tippudesse investeeritud ning see on olnud hea ja tõhus programm.

Soovime Team Estonia projekti jätkumist ning kasvamist, see tagab tippudele senisest professionaalsema ettevalmistuse ja vajalikud tugiteenused. Nii on meie rahvuskoondised konkurentsivõimelised ning meil on põhjust edukalt tiitlivõistlustel esineda ja taotleda Eurobasket 2025 korraldusõigust.

Nõustume Urmas Sõõrumaaga, et olulisel ja kesksel kohal on tippspordi jätkusuutlikkus, mida saab lahendada ainult läbi parema noortespordi töö kvaliteedi. Kvaliteeti saab aga tõsta ainult treener – seega kesksel ja peamisel kohal on Eesti spordi tulevikus treeneri staatuse, tema rahastuse ja hariduse küsimus."