Rene Zahkna sõnul kavatseb ta täita Eesti valitsuse kehtestatud nõudeid kohusetundlikult ja paigutab end kaheks nädalaks karantiini. „Tervise mõttes pole mul selleks põhjust, kuid praegu on aeg tulla sportlase seisundist välja ja teha, mida nõutakse,” lausus ta. „Elan Tallinnas korteris, kuid võib-olla sõidan Lõuna-Eestisse. Hooaeg sai läbi, kuid päris seisma ei saa me kohe jääda.”

Zahkna sõnul on ta noor inimene ja koroonaviiruse riskirühma ei kuulu, kuid samas teab, et tippsportlase organism on viirustele väga vastuvõtlik. Tallinnas oleks üsna keeruline n-ö karantiinis olles pääseda kellegagi kokku puutumata õue liikuma. Maal on see võimalus olemas.

Legendid lõpetasid


Ent Kontiolahti võistlus oli mitmes mõttes eriline. Laupäeval tõmbasid oma karjäärile joone alla prantslasest viiekordne olümpiavõitja Martin Fourcade ja soomlannast maailmameister Kaisa Mäkäräinen. Fourcade suutis võita ka karjääri viimase võistluse, Mäkäräinen võitles esikolmikukoha eest sisuliselt lõpuni, kuid leppis ikkagi neljanda kohaga.

Eestlaste parim oli Regina Oja, kes sai sprindis 27. ja jälitussõidus 36. koha. Punktikohale ehk 35. kohale sõitis end sprindis Kalev Ermits, jälitussõidus leppis ta 49. kohaga. Rene Zahkna oli sprindis 50. ja jälitussõidus Ermitsa ees 48. Ent eestlaste jaoks oli suurem draama see, et meeste arvestuses kaotati järgmiseks hooajaks üks koht. Tuleval talvel saab MK-sarjas startida Eestist kolm meest ja neli naist.

MK-sarja üldvõidu said meestest norralane Johannes Thingnes Bø ja naistest itaallanna Dorothea Wierer.

Kontiolahti võistluski toimus koroonaviiruse leviku tõttu ekstreemsel ajal. Näiteks USA koondise liikmed aeti pärast president Donald Trumpi otsust lõpetada Euroopaga lennuühendus üles öösel kell neli, et nad saaksid ikkagi kodumaale lennata. Kuuldavasti saatsid Tšehhi ja Slovakkia oma sportlastele pärast võistlust järele spetsiaalse lennuki.

Võistlus tundus väheoluline


Zahkna sõnu pole sportlastel mõtet võistlemise õigsuses isiklikku arvamust avaldada. „Need otsused langetas teleõiguste valdaja ja rahvusvaheline alaliit,” selgitas ta. „Kindlasti olid neil stressirohked päevad. Veel neljapäeval ju öeldi, et teeme nädalavahetuse lõpuni, kuid hiljem otsustati laupäeval kõik lõpetada. Midagi pole teha, olukord on lihtsalt selline.”

Sportlased hoidsid end maailmas toimuvaga kursis, kuid starti minnes suutsid end võistluslainele lülitada. „Eelmisel MK-etapil oli väga harjumatu, et kui mõni sakslane teeb tiirus püssiga paugu ja sellele järgneb vaikus. Kontiolahti ajaks olime sellega juba harjunud,” rääkis Zahkna. Nädal tagasi Tšehhis peetud MK-etapp oli laskesuusatamises esimene, kus tribüünidele ei lubatud publikut.

„Meie võistlus tundus nii väheoluline võrreldes maailmas toimuvaga. Samas on mul hea meel, et laskesuusatamine sai pakkuda midagi positiivset ja pandeemiauudistest täiesti erinevat,” tõdes Johanna Talihärm. Viimasel ajal peamiselt USA-s elav ja harjutav Talihärm jääb esilagu Eestisse ning tema edasised plaanid selguvad selle põhjal, kuidas toimuvad viirusega seotud arengud.