Itaaliast tuli esmaspäeval kaks suurt otsust. Esiteks teatas kohalik olümpiakomitee, et kuni 3. aprillini on tühistatud kõik kohalikud spordivõistlused. Õhtul kuulutas peaminister Giuseppe Conte, et Põhja-Itaalias kehtestatud karantiin laieneb nüüdsest kogu riigile.

„Midagi ei saa hetkel teha, mänge pole ja treeninguid ei tohi korraldada. Saan vaid väljas jooksmas käia,” avaldas korvpalli esiliigas Rooma Eurobasketi ridades mängiv Rain Veideman. „Klubi andis meile nädal aega vabaks ja siis vaadatakse edasi. Mul ei ole aimugi, mis edasi saama hakkab.”

„Kui kogu jura algas, valitses täielik segadus. Iga tunni aja tagant tulid uued otsused,” kirjeldas Veideman. „Kohalikud juhid tahavad vist spordivõistlused ära lõpetada, aga sellises olukorras peavad klubid oma palluritele palgad välja maksma. Kuidas seda teha, kui raha tuleb kodumängude piletitulust?”

„Tahaksin Eestisse tulla, väike laps on kodus, aga ma ei taha reisimisega riskida,” avaldas ta. „Mängijatele öeldi, et võite koju minna, kuid kui hiljem Itaaliasse ei pääse, siis palka enam ei maksta. Ma ei saa niimoodi riskida.”

Vareses mängiv Siim-Sander Vene elab samuti teadmatuses. Vene kodulinn Varese asub Itaalias Lombardia maakonnas, mis esimesena muust maailmast nii-öelda ära lõigati. „Meil on klubi poolt 20. märtsini vabaks antud. Elame nädala kaupa. Üldpilt on üsna rahulik, kuigi poodides hoitakse inimesi ukse peal kinni, kui liiga palju rahvast parasjagu kaupluses on,” kirjeldas Vene toimuvat.

Vene praegu tulevikuplaane ei tee. „Ma ei oska praegu öelda, mis edasi saab, pean lihtsalt olukorda jälgima. Hea meelega läheks praegu Veidemanile külla, aga ei tohi ju ringi reisida.”

Itaalia idakaldal Pesaro linnas mängiv Henri Drell ei välista, et lahkub peagi Itaaliast. „Meie piirkonnas nii hull seis veel pole kui mujal ja saame reisida küll. Treeninguid ei ole ja jõusaal on kinni, aga iseseisvalt saame saalis viskamas käia. Kõik oleneb sellest, kui pikaks paus kujuneb, sest tahan väga korvpalli mängida. Kui parem pakkumine mujalt peaks tulema, võtan selle vastu. Samas on võimalik, et tulen lihtsalt Eestisse tagasi.”

Tähel trennid jätkuvad

Kesk-Itaalias Perugia linnas tippvõrkpalli mängiv Rober Täht treenib edasi. „Teiste jaoks pandi saal kinni, et meie saaks harjutada. Kogu saal on ära desinfitseeritud ja seintel on olemas desinfitseerimisvahendid.”

Tähe sõnul tegi Itaalia olümpiakomitee otsus olukorra riigis lihtsamaks. „Kui viirus üha levib, siis see aitab kõike paremini kontrollida. Kui kogu Itaaliat taheti karantiini panna, lendasid inimesed Põhja-Itaaliast kohe lõunasse. Mine tea, kui kaugele koroonaviirus nüüd siin levinud on.”

„Kõik itaallased kõnnivad ju praegu ringi koroonaviirus otsa ees.”

Kuigi spordivõistlused Itaalias peatati, siis palliklubide eurosarja kohtumised siiski jätkuvad. „See on väga veider,” hindas Täht. „Pole ju teada, kuidas on teistes riikides see levinud.”

Teisipäeva hommikul selgus, et Perugia Meistrite Liiga veerandfinaali kordusmatš venelaste Novõi Urengoiga peetakse nädala pärast Sloveenias Mariboris. Kuidas saab karantiini ajal välismaale minna? „Mul on täpselt sama küsimus,” oli Täht nõutu. „Klubil on praegu informatsioon, et mäng toimub seal, aga kuidas Sloveenia sellesse suhtub? Kõik itaallased kõnnivad ju praegu ringi koroonaviirus otsa ees. Nädal on siiski veel pikk aeg." Juba samal õhtul tuligi Rahvusvahelise Võrkpalliliidu poolt teade, et kohtumine on teadmata ajaks edasi lükatud.

„Kui paar nädalat tagasi kirjutati meedias, et Itaalias on tänavad tühjad ja näha on ainult prügikaste, siis Perugias päris selline olukord veel polnud. Nüüd on näha, kuidas inimesed seisavad mitmesaja kaupa poodide järjekorras,” avaldas Täht. „Mina selle hullusega kaasa ei lähe ja suurtes kogudes toitu endale varuma ei hakka.”

Täht kinnitas, et jätkab hooaja lõpuni Perugia ridades. „Eile oli korraks oht, et klubi teatab, et lõpetame selleks aastaks ära, aga siiski jätkame. Mina seda korraldama ei hakka, et torman nüüd Eestisse. Liigun klubiga ühes rütmis.”