Veerandfinaali avamäng pidi toimuma 5. märtsil Trentinos. Poola klubi otsustas aga, et koroonaviiruse ohu tõttu nemad Itaaliasse ei sõida. Ja ehkki Euroopa alaliit (CEV) oli mängu eelnevalt ajakavasse kinnitanud, otsustas CEV poolakatele loobumiskaotuse määramise asemel hoopis mängu edasi lükata.

„Trentino Volley on CEV-i meelemuutusest hämmastunud,” kirjutati Trentino klubi ametlikus pöördumises, kus nimetati alaliidu käitumist täiesti arusaamatuks. „Trentino Volley saab aru olukorra keerukusest, mis puudutab situatsiooni seoses koroonaviiruse levikuga, kuid ei mõista, miks üksnes Itaalia tiimid peavad kannatama tagajärgi, kui selline hädaolukord on tekkinud paraku juba üle kogu Euroopa ja mujalgi.”

Poola meeskonna otsust mõjutas sealse terviseameti ettekirjutus, mis soovitas sõidu ära jätta ja hoiatas, et vastasel korral tuleb meeskond võib-olla tagasituleku järel karantiini panna. Trentino klubi rõhutas seda kommenteerides, et Jastrzębskile tehtud ettekirjutus oli soovitus, mitte kohustus ning pealegi oli see dokument allkirjastamata.

Itaalia klubi ei mõista, miks ei teinud CEV otsust mängu edasilükkamise kohta varem ja kuidas lubatakse reegleid sedasi rikkuda, et mängule mitte tulnud meeskond ei saa kirja loobumiskaotust.

Mis edasi saab, on teadmata. Itaalia võrkpalliliiga küll jätkub sel nädalavahetusel, kuid esialgu vähemalt kuni 4. aprillini peetakse mängud tühjade tribüünide ees.

Probleem on märksa laiem kui üksnes ärajäänud Trentino mäng. Kuidas Euroopa sarjades üldse edasi minna, kas Itaalia klubid jäävadki oma koduväljakumängudest ilma? Ka naiste Meistrite liigas jäeti ära kaks veerandfinaali, milles oli üks osapool Itaaliast ja teine Türgist. Ühes paaris on vastamisi Istanbuli Fenerbahce Opet ja Novara Igor Gorgonzola, teises Scandicci Savino Del Bene ja Istanbuli Eczacibasi VitrA. Üks variant on, et need mängud peetakse ära 18. ja 19. märtsil hoopis Belgradis. Pole välistatud, et ka paksu verd tekitanud Trentino ja Wegieli kohtumine toimub seal.

Analoogseid probleeme võib tekkida veel. Meeste Meistrite liiga veerandfinaalides osaleb Trentino kõrval veel kaks Itaalia klubi. Robert Tähe tööandja Perugia võitis võõrsil peetud avamängus Novõi Urengoid 3:1 ja tiitlikaitsja Civitanova Cucine Lube belglaste Roeselare Knacki 3:0. Kordusmängud peaksid toimuma järgmisel nädalal Itaalias. Kuid kas vastased on nõus sinna sõitma ja mis saab siis, kui sõrad vastu aetakse?

Saaremaad väisanud ja Challenge Cupil poolfinaali jõudnud Milano Powervolley mängijad võtsid olukorda rahulikult ega rutanud sündmustest ette. „Ma ei tea, mis edasi saab. Tõesti,” tunnistas nurgaründaja Nemanja Petric. „Kõik sõltub CEV-ist ja olukorrast seoses viirusega. Loodetavasti saame kodus mängida, sest see oleks palju kergem. Kui mitte, siis ei tea... äkki tuleb jälle kaks mängu võõrsil mängida?”