Kummalisel kombel ei mõjutanud paljude sportlaste puhul hilisem patustamine enam midagi, medalid jäid alles. Statuut muutus alles 2019. aasta 1. jaanuarist, aga sellel pole tagasiulatuvat mõju.

"Kui oleme kellelegi enne 2019. aastat Holmenkolleni medali andnud, siis me ei küsi seda enam tagasi," ütles Norra suusaliidu juhatusse kuuluv Stian Berger Rösland.

Näiteks Andrus Veerpalu sai Holmenkolleni medali 2005. aastal. Sportlasena mõisteti ta kasvuhormooni tarvitamises küll juriidiliste nõksude abil õigeks, aga 2019. aastal mõistis rahvusvaheline suusaliit FIS teda süüdi suusatajate dopingule kallutamises. Veerpalu on seni süüd eitanud.

Veelgi konkreetsem näide: Therese Johaugi peeti Holmenkolleni medali vääriliseks 2013. aastal. Kolm aastat hiljem jäi ta vahele anaboolse steroidi klostebooli kasutamisega. Ka Johaugile on autasu alles jäetud.

Sama kehtib ka soomlase Harri Kirvesniemi ja venelannade Ljubov Jegorova ja Larissa Lazutina kohta.

Kokku on Holmenkolleni medali pälvinud 162 suusaalade tegijat, esimene autasu anti 1895. aastal Norra kahevõistlejale Viktor Thornile. Eestlastest on ainsa medali pälvinud Veerpalu.