4-9.veebruarini Sloveenias Bledis samanimelises järves lumiste tippudega alpide vahel peetud XII taliujumise MM oli Eesti ujujatele üliedukas.

Bledi järveäärse sõudebaasi juurde rajatud 25 meetri pikkuse rajaga basseinis oli vesi tavatult soe (+6,6). Ilmad olid päikeselised ja tuulised. Võistlejaid oli 36 riigist kokku 1042. Eestit oli MM-il esindamas 41 ujujat. Neist 24 võitsid medaleid ja 14 tulid individuaalselt maailmameistriteks. Kaks ujujat said MM-tiitli tiimide koosseisus. Eesti võitis kokku 100 medalit (40 kulda, 41 hõbedat ja 19 pronksi). 5 medalikomplekti võitsid eestlased 4x25 rinnuli ja 4x25 vabalt teateujumiste tiimides (kolm kulda ja kaks hõbedat). Kokku võisteldi 11 alal, arvestust peeti 13 erinevas vanusegrupis.

Eesti ujujatest oli edukaim nimekas taliujuja Henri Kaarma, kes tuli individuaalselt kuuekordseks maailmameistriks. Lisaks võitis ta ühe hõbeda ja sai pikimal, 1000 m distantsil 6. koha. Lisaks teenis ta 2 kulda teateujumises. Kokku sai Kaarma 9 medalit.

10 medaliga naasis MM-ilt Viimsi ujumisklubi treener Bruno Nopponen: 2 kulda, 5 hõbedat, 1 pronks. Kaks hõbedat sai ta teatetiimides. Oma kolmandalt taliujumise MM-ilt võitis Toomas Haggi kokku 9 medalit. Individuaalarvestuses sai ta 4 kulda ja 3 hõbedat. Haggi tuli ka teatetiimides kahekordseks maailmameistriks.

"Ma polnud kuus aastat tiitlivõitlustel ujunud. Seekord tundsin endas jõudu ja läks väga hästi. Ajad olid kiiremad. Alasid oli nüüd rohkem kui varasematel MM-idel, sellest ka rohkem medaleid. Nii soojas vees pole ma varem taliujumisvõistlustel ujunud," muljetas 63-aastane Haggi.

"Mulle oli see viies taliujumise MM. Kui alustasin 2012. aastal Jurmalas, oli alasid vähe. Nüüd võistlesin üheteistkümnest alast üheksal. Teist korda oli MM-il kavas 25 m liblikujumine. Ei ujunud vaid 1000 m ja 450 m. Esimest korda võistlesime üle kuuekraadises ilma jääta vees MM-il. Üldine tase on ujujate seas tõusnud, konkurents on tihedam," arutles individuaalselt viis kulda ja neli hõbedat võitnud ning teatetiimides kulla ja hõbeda saanud kuuekordne ilmameister Merle Vantsi.

Noorematest ujujatest oli edukas 16-aastane Rihard Viherpuu Viimsi Veeklubist. Ta võistles kolmel individuaalsel alal ja tuli neis kõigis ka maailmameistriks. Teatetiimis sai ta hõbedase medali.

Oma debüüdi taliujumise MM-l tegi 17-aastane triatleet Maria Bondratšuk. Ta osales seitsmel alal ja võitis 5 hõbedat ja 2 pronksi. Vaid kuldsete medalitega naasis Bledist endine tippujuja ja tänane treener Eha Lilienthal. Viiekordne ilmameister Lilienthal sai individuaalselt 3 kulda ja 4x25 vabalt ja 4x25 m rinnuli teatetiimides kullad.

Oma vanusegrupis, mehed 45+ seisid 25 m vabaltujumises koos poodiumil Henri Kaarma, Joel Armei ja Bruno Nopponen. Armei võitis 2 kulda ja 2 hõbedat individuaalselt, 2 hõbedat sai ta teatetiimides.