Eesti tennisenaiskonnal terendab ajalooline võimalus: võida alagrupp ära ja mängi aprillis play-off'is Fed Cupi kvalifikatsioonturniiri koha peale! Sel aastal jõustunud formaadimuudatuse järgi tähendab see justkui II Maailmaliigat, kuhu Eesti kuulus viimati 2011. aastal. Toona tähendas II Maailmaliiga ühe vastasega maavõistlust, mille kaotaja pidi oma kuulumist vastavasse liigasse tõestama üleminekumängudega. Seda Eesti ei suutnud ning langes 2012. aastaks Euro-Aafrika tsooni I gruppi, kust me 2014. aastal lausa III gruppi langesime. 2016. aastast mängib Eesti jälle I liigas.

Fed Cupi kvalifikatsioon kujutab endast 16 naiskonna turniiri, kus paaridesse loositud naiskonnad mängivad kodus-võõrsil süsteemis kaheksale Fed Cupi finaalturniiri kohale. Finaalturniir peetakse ühe aprillikuu nädala jooksul 12 naiskonna osalusel: moodustatakse neli kolmeliikmelist gruppi, mille võitjad pääsevad finaali. Kõige positiivsema stsenaariumi korral võib Eesti sinna pääseda 2021. aastal.

Möödunud aasta lõpus aeti Eesti tennisefänni lootused kõrgele, kui selgus, et meie teine reket Kaia Kanepi soovib osaleda Tokyo olümpial ning on selle nimel valmis tulema appi ka Fed Cupi naiskonnale. Suur oli aga paljude inimeste üllatus, kui 10. jaanuaril avaldatud Eesti naiskonna nimekirjas Kanepi nime ei olnud. Delfile teadaolevalt oli üllatunud ka Kanepi ise, sest tema valmisolekust olid tenniseliit ja Tamla teadlikud.

Eesti tenniseliit ja naiskonna kapten Märten Tamla väitsid enne Australian Openi algust, et Kanepiga pole ühendust saadud, kuid pingutatakse veel. Juba paar päeva hiljem oli kontakt loodud ning kokku lepitud, et Kanepi ja Tamla räägivad Fed Cupist, kui Kanepi on maailma kuklapoolelt tagasi. Nädal enne Fed Cupi turniiri algust on seis aga jätkuvalt segane.

"Las jääda praegu see info, et mul on võistkond üles antud," ütles Tamla täna Delfile. Täpsustavale küsimusele, kas ta on Eestisse tagasi jõudnud Kanepiga rääkinud, vastas Tamla: "Las jääda praegu see, mis ma ütlesin."

Tenniseliidu peasekretäril polnud rohkemat lisada. "Naiskonna paneb kokku Tamla. Ma ei ole temaga rääkinud, mis seis lõplikult on. Ma saan aru, et nad suhtevad omavahel. Viimane jutt jäi, et Kaia ootab ära Australian Openi. Kui palju nad on rääkinud, ma ei tea."

Delfi ja Eesti Päevaleht on mõlemast leerist - nii tenniseliidust kui Kanepi tiimist - saanud vihjeid võimalike arusaamatuste kohta, kuid keegi ei soovi neid lahkhelisid avalikkuse ette tuua. Pandilt pole meil õnnestunud kommentaari saada.

Palju rohkemat ei ütle ka Kanepi ise. "Hetkel ei oska midagi öelda. Paari päeva pärast selgub," sõnas Kanepi napilt.

Samas tunnistas Eesti olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa alles eelmisel nädalal Eesti Päevalehes, et on Kanepile olümpia ja Fed Cupi ettevalmistuseks pakkunud rahalist toetust, et Kanepi saaks tasuda oma treenerile Dušan Vemicile, kes oligi Australian Openil tagasi Kanepi kõrval.

Delfile on vihjatud, et otsus ei pruugigi olla ainult Tamla teha, vaid oma sõna on öelda ka tenniseliidu presidendil Enn Pandil, kes läbi Tallinki viimastel aastatel Kanepit enam sponsoreerinud ei ole.

Eesti alagrupivastased Fed Cupi turniiril on Itaalia, Austria ja Kreeka. Itaalia kaks tugevamat naist on Jasmine Paolini (WTA 96.) ja Camila Giorgi (WTA 102.), Austrial Barbara Haas (WTA 143.) ja Julia Grabher (WTA 231.) ning Kreekal Maria Sakkari (WTA 23.) ja Despina Papamichail (WTA 265.).

On väga suur vahe, kas Eesti läheb alagrupivõitu püüdma olukorras, kus meil on üksikmängudes välja panna maailma 22. ja 96. reket (Kontaveiti ja Kanepi kohad järgmisel nädalal) või 22. ja 554. number (Jelena Malõgina).

Selgust ootavad majja nii Fed Cupi naiskonna ülejäänud liikmed Katriin Saar, Saara Orav ja Valeria Gorlatš kui ka tennisefännid, kes pole veel turniirile piletit soetanud.