Arvatavasti on laiema avalikkuse jaoks tegu üllatava uudisega, sest Tali on olnud Saaremaal väga edukas, võites kahe ja poole aasta jooksul seitsmest võimalikust kodusest sarjast neli. Esimesel hooajal pandi kinni nii karikasari, Balti liiga kui ka Eesti meistrivõistlused, eelmisel hooajal piirduti vaid karikasarja võitmisega.

Kui Saaremaa poleks suvel Taliga lepingut pikendanud, poleks see olnud suur üllatus, sest klubi on ambitsioonikas ja eelmine hooaeg oli pettumus. Praegune ajahetk on aga ootamatu. Saaremaa sai eurosarjas 16 hulka, on tänavu kaotanud üldse vaid kaks mängu, ühe Balti liigas ja pühapäeval peetud karikafinaali Tartuga. Sedagi ülinapilt, 2:3, jäädes viiendas geimis alla 19 : 21. Kusjuures kaasa ei teinud väga heasse hoogu jõudnud temporündaja Beau Graham, kes lubati Austriaalia koondise juurde valmistuma olümpia valikturniiriks.

Ehk väga aktuaalne küsimus on tänase uudise puhul: miks ikkagi?

„Need kaks ja pool aastat on olnud üpris edukad ja Urmase on teinud head tööd ning tema panus klubi arengusse on olnud suur. Kuid iga asi saab kord läbi ja ka sedalaadi muudatused on vahel möödapääsmatud. Klubi juhtkond on otsustanud, et meeskonna siseselt on vaja muutust, et hooaja teine pool oleks edukam. Otsus koostöö lõpetada ei olnud tingitud pühapäevasest karikafinaali tulemusest. Pigem oli see tulemus kinnituseks, et meeskond ei ole oma potentsiaali välja suutnud mängida selle poole aastaga ning on vaja teha muudatusi, ” teatas Saaremaa VK pressiteate vahendusel.

Mänedžer Hannes Sepp ütles Delfile kohe intervjuu sissejuhatuseks, et ega tal pressiteatele palju lisada olegi. Küsimusi aga on küll.

Kas tõesti oleks Talist loobutud ka karikafinaali võidu korral? „See otsus oleks suure tõenäosusega sündinud ka võidu korral. Tulemus kinnitas meie otsust,” lausus Sepp. „See ei ole tehtud emotsiooni põhjal, ma olen igapäevaselt meeskonna juures ja näen protsesse kõrvalt. Mitte et Urmas oleks halb treener, mitte sugugi, aga vahel on tarvis muutust, värskust. Võistkond võiks näidata veel kvaliteetsemat mängu. Võime tuua paralleeli ka koondisega: ega Gheorghe Cretu olnud halb treener, aga värskust oli vaja.”

Kas võistkonnas on tekkinud mingid sisepinged? „Ma tean, et sa üritad minult palju infot kätte saada,” kostis Sepp. „Ei tasu vaadata, et meil on vaid kaks kaotust. Kui Balti liigas mängiks mõni Itaalia klubi, ei pruugiks neil olla ühtegi kaotust, kuid see ei tähenda automaatselt, et neil on kõik 100% hästi. Meie koosseisu vaadates peaksime olema veel paremad. Seda meeskonda ei pandud kokku selleks, et võtta teisi ja kolmandaid kohti. Teatud muid asju oli veel, aga neid ma ei hakka meedias lahkama.”

Kas Tali mõistis teie otsust? „Seda peab Urmaselt küsima. Vestlesime temaga eile, kolmandal jaanuaril kohtume uuesti. Nii on,” sõnas Sepp. Tali ennast ei ole Delfil õnnestunud tabada.

Uue treeneriga on läbirääkimised lõpusirgel, kuid allkirju paberil ei ole. „95 protsenti on asi kindel, loodame selle nädala jooksul kokkuleppele jõuda,” sõnas Sepp. Tegu on välismaalasega, kes on juhendanud Saaremaast kõrgemal tasemel klubisid.